Škrty ve vaší peněžence. Balíček má zelenou, rozbalte si ho

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 28. 6. 2023 | 1 komentář
Vláda dnes podpořila návrhy desítky novel, které mají snížit zadlužení státu. Projděte si přehled změn, o nichž v létě definitivně rozhodnou poslanci.
Škrty ve vaší peněžence. Balíček má zelenou, rozbalte si ho

Zdroj: Shutterstock

Vláda dnes podpořila novely zákonů, které jsou potřeba k provedení takzvaného konsolidačního balíčku. Ten představila letos v květnu, konkrétní návrhy teď pošle poslancům.

Cílem je zpomalit zadlužování státu a přispět k ozdravení veřejných financí. Česko hospodaří s deficitními rozpočty, v posledních letech překračují výdaje státu jeho příjmy o stovky miliard korun. Zadlužení zvýšily také mimořádné výdaje související s pomocí při koronavirové epidemii nebo s dopady války na Ukrajině v čele s energetickou krizí.

Škrty mají v příštím roce ušetřit 94 miliard korun a v dalším roce pak 148 miliard. Většinu – skoro 50 miliard – z tvoří zrušení neinvestičních dotací, přes 20 miliard má přinést omezení provozních výdajů státu včetně platů.

Vybrali jsme hlavní body týkající se osobních financí.

Změny DPH od roku 2024

Základní sazba daně z přidané hodnoty zůstane 21 procent. Snížená sazba bude nově 12 procent (dosud máme dvě snížené sazby: 10 a 15 procent). Na knihy bude nově nulová daň.

V praxi klesne daň z 15 na 12 % u potravin (bez nápojů), zdravotnických prostředků, stavebních prací k bydlení, dětských autosedaček nebo pohřebních služeb.

Naopak z 10 na 12 % stoupne DPH na léky, vodné a stočné, teplo, veřejnou dopravu, časopisy, ubytovací služby, stravovací služby nebo vstupné na kulturní a sportovní akce a sportoviště.

Výrazněji – z 10 % na 21 % – stoupne DPH na točené pivo, úklidové práce v domácnostech, opravy obuvi, kožených výrobků a kol, kadeřnické a holičské služby a sauny, noviny, půjčování nebo nájem knih, novin, časopisů, hudebnin a podobně. Z 15 % na 21 % stoupne DPH na nápoje, sběr, přepravu, skládkování komunálního odpadu, služby autorů a výkonných umělců, řezané květiny a palivové dřevo.

Kompletní seznam: Změny v DPH přehledně + co zůstane ve snížené sazbě

Změna DPH: Víte, kolik vám stát sebere na DPH?

Kč s DPH
%
%

Daň z příjmů právnických osob

Daň z příjmů právnických osob stoupne z 19 na 21 procent, a to počínaje příjmy za rok 2024. Tím se podle ministra financí Zbyňka Stanjury zařadíme do průměru zemí Evropské unie. Mají se také zrušit nebo omezit některé daňové úlevy:

Například při nákupu auta „na firmu“ budou uznatelné jen náklady do dvou milionů korun (na jeden vůz). Jde o částečný návrat před rok 2007, kdy byl limit 1,5 milionu. Omezení míří na situace, kdy si podnikatelé pořizují luxusní vozy k soukromému užívání: například v roce 2020 bylo 96 ze 101 nově registrovaných Ferrari v Česku registrováno na firmu.

Skončí také daňová uznatelnost takzvaného tichého vína jako daru do 500 korun na reprezentaci.


Zvýšení daně z nemovitostí

Daň z nemovitostí stoupne, část jejího výnosu má nově jít do státního rozpočtu. Od roku 2025 ji má navíc automaticky zvyšovat inflační koeficient.

Konkrétně se zavede takzvaný státní koeficient ve výši 1, jehož inkaso má být 100% příjmem státu. „Do současnosti přitom bylo nastavení daně pro státní rozpočet ztrátové, neboť její správa, kterou vykonávají finanční úřady, stojí 1,2 miliardy ročně, zatímco inkaso bylo 100% příjmem obcí. Obecní rozpočty zavedení státního koeficientu rozpočtově nijak nepoškodí,“ píše ministerstvo financí. Svaz měst a obcí je však proti, ve hře je kompromisní řešení.

Modelový příklad podle ministerstva: Uplatňuje-li obec místní koeficient ve výši 3, inkasuje trojnásobek základní sazby a zavedením státního koeficientu vzroste celková daň o třetinu. Ve většině případů, kdy obec uplatňuje pouze základní sazbu, tak dojde zavedením státního koeficientu ke zdvojnásobení daně, což zpravidla zvýší výdaj majitele řádově o stovky korun ročně.

Například za průměrný sedmdesátimetrový byt na Praze 1 dnes majitel zaplatí cca 1700 Kč ročně, nově bude platit cca 2500 Kč. Za podobně velký byt v Brně zaplatí dnes majitel zhruba 600 Kč, nově to bude asi 1200 Kč. V Ostravě a v Plzni se daň liší podle městské části. V obou městech může dosahovat až 770 Kč s tím, že nově to bude zhruba 1450 Kč.

Psali jsme víc: Jak stoupne daň z nemovitostí


Nemocenské pojištění zaměstnanců

Zaměstnanci začnou znovu odvádět nemocenské pojištění ve výši 0,6 %. Ve výsledku tak dostanou nižší čistou mzdu, přestože samotná daň nestoupne.

„Průměrná hrubá mzda za rok 2022 byla 40 353 Kč měsíčně, dopady na čistý příjem takového zaměstnance jsou 242 Kč měsíčně,“ upřesňuje ministerstvo financí.

Čtěte podrobně: O kolik dostanete méně? Spočítejte si čistou mzdu po vládních změnách

Výpočet čisté mzdy 2024 po vládní reformě

+
Čistá mzda 2023:24 770 Kč
Čistá mzda po reformě:24 590 Kč
Rozdíl:180 Kč
Základ daně:30 000 Kč
Pojistné zaměstnavatel:-10 140 Kč
     - z toho sociální pojištění7 440 Kč
     - z toho zdravotní pojištění2 700 Kč
Hrubá mzda:30 000 Kč
Pojistné:-3 480 Kč
     - z toho sociální pojištění1 950 Kč
     - z toho zdravotní pojištění1 350 Kč
     - z toho nemocenské pojištění180 Kč
Daň celkem:-4 500 Kč
     - daň:4 500 Kč
Daňová sleva:2 570 Kč
Daňové zvýhodnění na děti:0 Kč
Záloha na daň po zvýhodnění a slevách:-1 930 Kč
Daňový bonus:0 Kč
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Vyšší odvody na důchodové pojištění OSVČ

Minimální vyměřovací základ na důchodové pojištění OSVČ se má zvýšit na 40 % průměrné mzdy z dosavadních 25 %. Ke zvýšení dojde postupně během tří let počínaje lednem 2024.

Většina OSVČ zaplatí na pojistném o víc než 20 tisíc korun ročně. Změna víc dopadne na drobné živnostníky, nikoliv na ty „bohaté“, ukazují výpočty. Příklad od ministerstva práce a sociálních věcí: V roce 2022 byl minimální odvod důchodového pojištění na hlavní činnost 2741 Kč, po zvýšení by to bylo 4541 Kč.

V prvních třech letech podnikání má zůstat snížený minimální vyměřovací základ.

OSVČ zároveň mají nově platit pojistné nejméně z 55 % namísto současných 50 % základu daně.

Změny podrobně: Změny odvodů zabolí hlavně drobné OSVČ. Připlatí si nejvíc


Omezení daňové slevy na manželku/manžela

Daňovou slevu na vyživovaného manžela (až 24 840 korun za rok), pokud jeho vlastní příjmy nepřesáhnou 68 tisíc za rok), bude možné odečíst jen v případě péče o dítě do tří let. Dosud není sleva omezená ani časově, ani účelem.

Psali jsme víc: Daňová sleva na manželku dostane přísnější pravidla


Konec daňové slevy na studenta

Daňová sleva na studenta (4020 korun ročně) skončí. „Využít ji mohl až ten, kdo si vydělal více než 206 tisíc ročně. Do té doby neplatil žádnou daň, protože si odečetl základní slevu na poplatníka,“ připomíná ministr financí Zbyněk Stanjura.

Studenti budou moct dál využít základní slevu na poplatníka 30 840 korun za rok (případně i další úlevy, pokud splňují podmínky).

Podrobněji: Sleva na studenta skončí. Chudým nepomáhá, říká Stanjura

Zrušení školkovného

Daňová „sleva za umístění dítěte“ (školkovné) skončí. Dosud si jeden z rodičů mohl snížit daň o výdaje, které prokazatelně vynaložil za mateřskou školu nebo obdobné zařízení péče o děti předškolního věku.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Maximální výše roční slevy odpovídá měsíční minimální mzdě, z příjmů za rok 2023 tedy může dosáhnout až 17 300 korun.

Psali jsme víc: Kdy a proč skončí školkovné


Vyšší daň už od trojnásobku průměrné mzdy

Zvýšená 23% sazba daně z příjmů fyzických osob se bude nově platit už od třínásobku průměrné mzdy místo dosavadního čtyřnásobku.

Modelový příklad: V současnosti zaměstnanec platí 23% daň z příjmů, které přesahují částku 161 300 Kč. Do této sumy platí 15% daň. Nově bude hranice zhruba ve výši 121 000 Kč (uvedené částky jsou aktuální pro rok 2023 a pravidelně se valorizují podle růstu průměrné mzdy).


Dohoda o provedení práce a pojistné

U dohod o provedení práce (DPP) zůstane zachován limit na příjem bez pojištění u jednoho zaměstnavatele. Nově se ale bude na výdělek z DPP pohlížet jako na jeden celek, nehledě na to, že pochází z dohod od více zaměstnavatelů.

Cílem je omezit takzvané řetězení dohod, kdy pracovník neodvádí státu pojistné a nezískává tedy ani potřebnou dobu pojištění pro nárok na důchod.

Od roku 2024 mají platit dvě hranice pro povinnost odvodů:

  • První limit bude stanoven pro DPP u jednoho zaměstnavatele, a to ve výši 25 procent průměrné mzdy.
  • Druhý limit (vyšší) bude stanoven pro vznik účasti na pojištění při souběhu více DPP u více zaměstnavatelů, a to ve výši 40 procent průměrné mzdy.

Pokud zaměstnanec překročí jeden či druhý limit, bude muset platit pojistné.

Kvůli kontrole vznikne evidence všech DPP a příjmů z těchto dohod.

Čtetě podrobně: Práce na dohodu dostane přísnější pravidla. Přinesou státu víc?


Zvýšení spotřebních daní

Zvýší se „daně z neřestí“ – konkrétně spotřební daně z tabáku, alkoholu a hazardu.

Spotřební daň z cigaret, tabáku na kouření, doutníků a cigarillos má od roku 2024 stoupnout o 10 %, v letech 2025 až 2027 pak vždy o pět procent. Daně u zahřívaného tabáku má stoupnout o 15 % v každém z let 2024 až 2027. Zavede se nová daň z nikotinových sáčků a náplní do e-cigaret.

Tomu dali, tomu taky

Balíky peněz
Zdroj: Shutterstock

Kdo dostal podporu z veřejných rozpočtů? Centrální registr dotací nabízí hledání přes příjemce dotace, IČO nebo třeba konkrétní obec. Vyzkoušejte!

Registr dotací online

Spotřební daň z lihu má stoupnout o 10 % v roce 2024 a o pět procent v každém z roků 2025–2027.

Nulová sazba zůstane na takzvané tiché víno. Skončí ale jeho daňová uznatelnost jako daru do 500 Kč na reprezentaci.

Limit pro osvobození příjmů z tombol a hazardních her výrazně klesne: na 50 tisíc korun ze stávajícího jednoho milionu. Výhercům tak zůstane míň peněz, mnohem častěji narazí na limit pro daňové osvobození. Kromě toho stoupne i speciální daň na straně provozovatelů: základní sazba – 35 % – pro loterie a technické hry se sice nemění, ale snížená sazba se má zvýšit na 30 % z dosavadních 23 %. To zatíží provozovatele kurzových sázek, živých her (kostky, karty, ruleta a podobně), binga, totalizátorových her (dostihy), tombol a turnajů malého rozsahu (poker). Takzvaná hazardní daň přitom zdaňuje tržby, tedy příjem provozovatelů. Kromě toho firmy platí ještě standardní daň ze zisku, kterou vláda také plánuje zvýšit z 19 na 21 %. 

Psali jsme víc: Špatná zpráva pro výherce. Daň z loterií a sázek stoupne


Snížení příspěvku na stavební spoření

Státní podpora stavebního spoření klesne na maximálně 1000 korun za rok pro nové i stávající smlouvy. Dosud je strop 2000 korun ročně.

Stavební spořitelny se zapojí do zprostředkování státních dotací na energetické úspory.

Původně plánované rozšíření, aby stavební spoření mohly nabízet i přímo banky (v praxi hlavně ty, které nemají vlastní stavební spořitelnu), nakonec zřejmě neprojde.

Čtěte víc:


Zpřísnění podpory v nezaměstnanosti

Zpřísní se podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti v případě opakované evidence na úřadu práce. Prodlouží se doba, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu. Současná pravidla lidé zneužívají, vysvětluje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Změny podrobně: Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty


Dražší dálniční známka

Cena dálniční známky stoupne na 2300 korun z dosavadních 1500 korun. Zároveň se má pravidelně valorizovat podle inflace. Na současné úrovni zůstává cena od roku 2012.

Na druhou stranu desetidenní i měsíční známky zlevní, a to nejen v poměru vůči roční variantě, ale dokonce i vůči dosavadní ceně. Novinkou bude i jednodenní známka.

Psali jsme víc: Dálniční známka zdraží. Nově bude i jednodenní


Zrušení odpočtu za členské příspěvky odborům

Členové odborů by si už nemohli odečítat od základu daně zaplacené příspěvky. „Jde o vysoce selektivní výjimku. Mnozí lidé jsou členy různých neziskových organizací – například výchova a vzdělávání mládeže, sport a podobně – a žádný odpočet od základu daně uplatnit nemohou. Je tedy obtížné zdůvodnit, proč právě jen tento jeden neziskový subjekt má právo na toto zvýhodnění,“ vysvětluje ministerstvo financí.


Konec daňového zvýhodnění benefitů

Osvobození takzvaných nepeněžních plnění zaměstnancům jsou podle ministerstva financí selektivní daňovou výjimkou, kterou efektivněji uplatňují větší zaměstnavatelé. „U podnikatelů s malým počtem zaměstnanců není totiž efektivní administrovat tyto daňové benefity tak, aby byly využity naplno. Některá nepeněžní plnění jsou navíc dnes osvobozena od daně do limitu 20 000 Kč za rok, zatímco jiná (například sportovní a kulturní akce) jsou osvobozena bez limitu – to vytváří prostor pro poskytování nepeněžních plnění vysoké hodnoty, které pochopitelně nečerpají průměrně placení zaměstnanci,“ vysvětluje ministerstvo.

Současně má skončit daňové osvobození nadlimitních stravenek. „Ty dnes na rozdíl od stravenkového paušálu mohou být poskytovány bez limitu, čímž mohou tyto stravovací benefity činit řádově i tisíce korun denně (takzvané manažerské stravenky). V souvislosti s tím dojde i k úpravě stravovacího paušálu tak, aby ho mohly adekvátně čerpat i osoby na delších pracovních směnách,“ upřesňuje ministerstvo.


Zrušení odpočtu za zvyšování kvalifikace

Z příjmů za rok 2024 už si nepůjde odečítat náklady za „zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání“.

V praxi jde hlavně o zvyšování profesní kvalifikace. Neuznávají se platby za běžné studium na střední nebo vysoké škole, neprojdou ani výdaje za autoškolu. „Odpadne mimo jiné formalistické posuzování toho, co se podle zákona rozumí dalším vzděláváním,“ vysvětluje ministerstvo financí, proč se tuto výhodu rozhodlo zrušit.

V současnosti si lze tímto způsobem snížit daňový základ až o 10 tisíc korun ročně. Podmínkou je, že výdaje na vzdělávání neplatil ani zaměstnavatel, ani jste si je neuplatnili v nákladech (výdajích) jako podnikatel. U lidí se zdravotním postižením je limit 13 tisíc, u těžce postižených na 15 tisíc


Zrušení kolků

Drobnou perličkou ve vládním balíčku je konec kolkových známek. Od roku 2024 se mají přestat prodávat, ještě rok ale bude možné využít ty dříve nakoupené.

Některé úřady však upozorňují, že zrušení kolků není tak jednoduché, jak si ministerstvo financí představuje. Někde k nim zatím není alternativa.

Psali jsme o tom podrobně: Kdo doplatí na zrušení kolků?


Důchodová reforma

Společně s konsolidačním balíčkem, za nímž stojí hlavně ministerstvo financí, vláda v květnu představila i chystané změny v penzijním systému. Součástí novel, které dnes podpořila vláda a pošle je teď do sněmovny, jsou ale zatím jenom změny odvodů u takzvaných dohodářů a zvýšení odvodů OSVČ – obě také z dílny ministerstva financí. Počítá se s nimi už od ledna 2024.

Další změny, o nichž se někdy mluví jako o důchodové reformě, připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí – jejich legislativní návrhy ještě nedokončilo. Vláda je proto projedná až za několik týdnů, teprve pak zamíří k poslancům. Mají začít platit později než od roku 2024.

Velký přehled: Změny v důchodech: Vláda schválila dvě, kdy přijdou další?

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services