Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z nás. Fungují, jak mají?
Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Zdroj: Coca-Cola

Nejpozději od letošního července musí mít všechny plastové obaly nápojů napevno připevněná víčka k lahvi. Výrobci museli postupně přizpůsobit své výrobní linky nařízení Evropské unie, které si klade za cíl omezit volně pohozené plasty a usnadnit recyklaci.

Popasovala se s tím většina z nich, dnes už volně oddělitelná víčka na českém trhu téměř nenajdete. 

„Letos jsme od února v reálné výrobě pro trh začali postupně přecházet na používání nových víček, tak aby od června z našich závodů odcházely už pouze lahve s víčky odpovídajícími nové legislativě,“ říká mluvčí Mattoni 1873 Lutfia Volfová. Společnost vedle minerálek vyrábí i značky jako Pepsi, Mirinda, Lipton nebo Schweppes.

Podle mluvčí si zákazníci zatím na fixní víčka zásadněji nestěžovali. „Naopak se k nám dostávají i pozitivní reakce, kvitující větší bezpečnost – víčko vám nikam nezapadne, třeba v autě, nebo lepší třídění PET lahví společně s víčky,“ tvrdí Volfová.

Podobně mluví i Václav Koukolíček za společnost Coca-Cola. „Při uvedení na trh jsme se snažili zákazníkům vysvětlit důvody této změny a zároveň i to, jak neodnímatelná víčka správně používat. Část zákazníků tuto novinku přivítala, část zákazníků si na ni musela zvyknout,“ říká. Podle něj si už lidé na připevněná víčka zvykli. 

Jak ale ukázala anketa webu Peníze.cz, lidé z nich příliš nadšení nejsou. „Odírá se mi to o obličej, někdy i obsah lahve kape z víčka při napití, například u kefíru. U mléka se zase musím soustředit na nalití do sklenice místo do víčka,“ popisuje svou zkušenost čtenář Roman.

„Já to vždycky normálně utrhnu, strašně mi to v obličeji překáží,“ dodává jiný čtenář. „Nejdou ani lehce otevřít, ani uzavřít, ani se o ně neodírat během pití,“ shodují se další účastníci ankety.

Také odpadový expert hnutí Duha Ivo Kropáček si myslí, že připevněná víčka nejsou většinou přijímána dobře. „Je však otázka, zda by výrobci nemohli změnit technologii tak, aby to spotřebitelům méně vadilo. Domnívám se, že k tomu časem dojde a víčko přidělané k lahvi nebude problém,“ míní.

Proklínaná papírová brčka

Podobně na spotřebitele působí zákaz plastového nádobí včetně brček, kelímků, příborů nebo třeba vatových tyčinek. Ten v Evropské unii začal platit už v roce 2021, v Česku byl zákon se zpožděním schválen o rok později. Prodejci se od té doby snaží nahradit plast nejrůznějšími variantami z papíru nebo třeba z kukuřice.

Anketa

Vyhovují vám víčka připevněná k lahvím?

Účastníci naší ankety se shodli na tom, že třeba papírové brčko se často rozpadne dříve, než nápoj dopijí.

„Nejvtipnější mi přijdou papírová brčka na dětských pitíčkách, kterými se do pití nejde pořádně dostat, protože se ohýbají,“ popisuje čtenářka Martina. „Papírové brčko se rychleji rozblemcá, tak si ho vyměním a hned je víc odpadu. Geniální,“ dodává ironicky pan Aleš. 

Podle spotřebitelské organizace dTest ale můžou papírová brčka skrývat ještě jeden problém. „Belgická studie z roku 2023 ukázala, že jednorázová brčka často obsahují PFAS, tedy perfluorované a polyfluorované chemikálie, které se používají jako impregnační neboli vodu odpuzující látky. Tyto látky mohou přecházet z brčka do konzumovaných nápojů a s nimi do organismu,“ popisuje dTest.

PFAS jsou karcinogeny, které oslabují imunitní systém a narušují hormonální rovnováhu. Jsou nazývány věčnými chemikáliemi, protože se nerozkládají a hromadí se v lidském těle i v životním prostředí.

Rakouská spotřebitelská organizace VKI informovala o dánském testu alternativ k jednorázovým plastům a plastovým brčkům. Podle něj byly škodliviny téměř ve všech typech brček (papírových, bambusových, skleněných i plastových, častěji pak ve výrobcích z rostlinných materiálů, jako je papír nebo bambus). „To činí všechny tyto produkty mimo jiné biologicky nerozložitelnými,“ podotýká dTest.

Chybí osvěta

Podle Kropáčka z Hnutí Duha chybí k unijním nařízením informační kampaň pro veřejnost.

„Takže veřejnost málo ví například o možnostech opakovaného použití vlastních kelímků a hrnečků. Obdobně chybí informace mezi prodejci, takže ti často přecházejí z jednorázových plastů k jednorázovým papírovým obalům, které jsou však obvykle poplastované, nebo obsahují v životním prostředí dlouho se kumulující jedovaté chemikálie,“ myslí si Kropáček.

„Případně dochází občas k nesmyslné náhradě za biologicky rozložitelné plasty, aniž by byla vyřešeno zpracování rozložitelných plastů, které pak stejně končí ve směsném odpadu a pak na skládce nebo ve spalovně,“ dodává Kropáček. Náhrady jsou tak podle něj pro životní prostředí ve výsledku často horší než u jednorázových plastů. 

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

Kropáček nicméně připomíná, že v Česku se za posledních deset let zvýšila produkce obalů o polovinu na 1,5 milionu tun ročně. „Nově schválená evropská obalová pravidla požadují, abychom produkci obalů konečně snížili pod 1,3 milionu tun. Budeme tedy v oblasti odpadů a obalů svědky ještě mnoha změn, protože dosavadní konzum, spotřeba surovin a míra znečištění není dlouhodobě možná. Realitu nelze ignorovat,“ podotýká.

Pomoci by v tom mohla směrnice, kterou europoslanci schválili tento týden a teď zamíří do národních parlamentů. Podle ní budou muset být obaly recyklovatelné za přísnějších kritérií. Mělo by ubýt těch jednorázových, a naopak přibýt obalů k opakovanému použití. Tématem legislativy je i zákaz použivání materiálů, jako je právě chemikálie PFAS. 

„Pokud chceme omezit vliv jednorázových plastů na životní prostředí, musíme přejít z věcí na jedno použití k opakovaně použitelným výrobkům, a to ať už jde o znovu použitelné plasty, sklo nebo keramiku,“ podotýká Kropáček.

Aktuálním tématem je v Česku také zálohování PET lahví a plechovek od roku 2026. Systém funguje na stejném principu jako vracení skleněných lahví, PETky a plechovky by se musely vracet nezmačkané a čisté. Tento systém přijalo už několik unijních států, mezi nimi i Slovensko. Chystaný zákon z pera ministerstva životního prostředí má brzy projednat vláda.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

2. 5. 2024 10:30 | Richard Fuld

Kdyby to byly jen ta víčka, bylo by to na mávnutí rukou. Ale ta víčka to je jeden z těch v podstatě neškodných nápadů klimapanikářů...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2024 10:29 | Richard Fuld

Přesně tak. To protékání obsahu ven je asi největší problém. To je nejspíše způsobeno rovněž tím, že ta víčka mají oproti dřívějšímu standardu asi poloviční výšku. Dvojitá "inovace", dvojí problém. Mnozí lidé pod tlakem klimapanikářů jednoduše hloupnou.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2024 10:25 | Richard Fuld

To víčko se mnohem hůře zašroubovává, než když bylo oddělené. Tento přitroublý nápad s víčkem asi nelze obhajovat nešikou, kterému mu ta novinka pomůže v situaci, kdy by mu párkrát za život spadlo víčko v autě. Je tady pár nešiků s mizivou četností prospěšných případů a proti tomu miliony lidí, kterým to komplikuje situaci velmi četně, tedy pokaždé, když chtějí víčko zašroubovat. Vaše argumentace je tak absurdní, že už Vám nepomůže ani ten flusanec na Babiše.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2024 10:17 | Richard Fuld

Stačí najít/koupit nůžky a víčko odstřihnout.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2024 11:30 | Samanthea

Já jsem se s přidělanými víčky rozhodně nesmířila a nesmířím, obtěžuje mě to, takže je odtrhávám. Je to velice hloupé a nesmyslné nařízení. Co se týče brček, udělala jsem si zásobu normálních plastových, které se dají používat opakovaně a máme jich tolik, že vydrží do konce života nebo do přehodnocení toho hloupého nařízení. Uchošťoury a další nesmysly no comment, stejný případ, prostě se to jako obvykle nepovedlo.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2024 11:50 | Škodolibka domácí

Ale co my ostatní ...co nemáme tolik síly jako Tarzan? Mám to! Vyřešíme to koupí ekologické plechovky !!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2024 9:53 | veverkazprahy

Zajimave, kolik diskuteru ukazuje, ze jsou neschopni jako Babis, ktery se tim sam chlubil, pritom to vicko se da dobre zaklapnout a neprekazi.
Naopak se mi kdysi stalo, ze jsem se pri jizde na dalnici chtel napit a vicko mi spadlo pod sedadlo. Neni uplne jednoduche pak udrzovat flasku tak, aby se nevylila a zaroven ridit bezpecne k prvnimu odpocivadlu.
-76
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2024 8:53 | Fogyn

Že musím víčko pracně odtrhnout jsem původně považoval za nedokonalost výrobku a ono je to tak záměrně. No tak trhat je budu dál, vadí mi takto připevněné.
+72
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2024 8:23 | PepaJa

Cokoliv k pití v plastu prakticky nekupuju, takže jsem se s takovým víčkem setkal nedávno poprvé. Bylo to hrozně otravné, takže jsem ho utrhl. Problém byl, že pak nešlo řádně našroubovat zpátky a obsah přes něj tekl.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2024 6:58 | Tarzan

Víčko hned odtrhnu a je pokoj...
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 10 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Partners Financial Services