Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 18. 8. 2022 | 2 komentáře
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské časy internetového bankovnictví. Peníze.cz byly u toho!
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Zdroj: Shutterstock

První internetové bankovnictví v Česku spustila Expandia banka v roce 1998. To jméno vám možná dneska moc neřekne – asi největší popularitu pak zažila pod názvem eBanka, který jasně vyjadřoval, jaké bankovnictví chce budovat a na jaké klienty mířit. 

Cestičku ostatním prokopala, ale nakonec ji čekal osud mnoha průkopníků: Česko na ni ještě nebylo připraveno. Nevydělávala, strategii čistě nebo převážně internetové banky začala opouštět, začala budovat pobočky a nakonec ji v polovině „nultých“ let spolkla Raiffeisenbank.

V roce 2002 už s internetbankingem tak nějak počítali všichni. Ne že by ho všichni měli, ale když Peníze.cz sestavily porotu, aby internetové bankovnictví českých bank zhodnotila, měla před sebou desatero aplikací bank – včetně těch největších.

Internetové bankovnictví v té době ještě nebyla základní služba, něco, co automaticky a neodmyslitelně patří k běžnému účtu. Proto taky naše porota nehodnotila jen vzhled a funkčnost internetbankingu, ale zvlášť taky jeho cenu. Zadarmo to rozhodně nebylo. A při listování hodnocením jednotlivých bank si můžete všimnout, že těch věcí, co nebyly zadarmo, bylo víc. Běžně se platilo například za odchozí platby, za vedení účtů a podobně.

Internetové bankovnictví taky znamenalo nutnost stahovat si do počítačů zabezpečovací certifikáty, které si pak člověk stahoval na paměťové médium zvané disketa, případně vypaloval na CD, protože tenkrát ke standardní výbavě počítačů patřila čtečka kompaktních disků.

Pojďte si tu dobu připomenout v obrázcích a v komentářích porotců tehdejší soutěže o nejlepší internetbanking. Zařazeny byly Citibank, Česká spořitelna, ČSOB, eBanka, GE Capital Bank, HVB Bank, Komerční banka, Raiffeisenbank, Union banka, Živnostenská banka. Česká spořitelna a eBanka měly trochu pech, nedlouho po vyhlášení výsledků představily nové internetové bankovnictví. Mrzet to muselo asi zvlášť Spořku, která v hodnocení skončila poslední. eBanka byla první i tak. 

Velké retro. Jak vypadal internetbanking před dvaceti lety

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Chcete si přečíst víc? 

Tady je celkové hodnocení desítky internetových bankovnictví z roku 2002 s rozcestníkem na podrobnější rozbory jednotlivých aplikací:

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+588
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services