Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 12. 4. 2024 | 3 komentáře
Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Zdroj: Raiffeisenbank

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Nově bude nutné prostřednictvím mobilní aplikace naskenovat QR kód, který se ukáže na přihlašovací obrazovce k internetovému bankovnictví.

Základní postup zůstává stejný jako dosud: Klienti, kteří se přihlašují do internetbankingu prostřednictvím bankovní aplikace (nebo samostatného RB klíče), nejdříve zadají na webu své klientské číslo. Potom dostanou notifikační zprávu do mobilu pro potvrzení přihlášení.

Novinkou bude, že před samotným potvrzením uvidí na přihlašovací obrazovce do internetového bankovnictví dynamický QR kód. Ten budou muset pomocí mobilní aplikace naskenovat (vyfotografovat). Nakonec potvrdí přihlášení tak, jak byli dosud zvyklí – otiskem prstu, přes Face ID nebo S-PIN.

Pokud se klient bude přihlašovat do internetového bankovnictví na mobilu, tak místo načtení QR kódu může přihlášení potvrdit tlačítkem, které ho bezpečně přesměruje do RB klíče na stejném zařízení.

Dynamický QR kód bude nově na všech přihlašovacích obrazovkách od Raiffeisenbank – včetně Bankovní identity, ePlateb a PSD2, upřesňuje banka. „Změna se však netýká podepisování plateb nebo požadavků v internetovém bankovnictví. Tak jako dosud bude i nadále stačit v mobilním RB klíči potvrdit konkrétní operaci bez skenování QR kódu,“ dodává mluvčí Tereza Kaiseršotová.

Pro vylepšený způsob přihlašování do internetového bankovnictví je nutné mít staženou nejnovější verzi mobilního bankovnictví nebo samostatné aplikace RB Klíč. „Aplikaci aktualizujte výhradně ve svém obchodě s aplikacemi. Nikdy ne přes odkaz zaslaný SMS zprávou nebo e‑mailem,“ připomíná Raiffeisenbank.

Jak má novinka zvýšit zabezpečení? „Načtením dynamického QR kódu dojde k ověření, že u daného monitoru sedíte právě vy s vaší aplikací,“ vysvětluje banka klientům.

Toto dodatečné ověření se dotkne jen lidí, kteří se přihlašují do internetového („počítačového“) bankovnictví ověřením přes mobilní aplikaci – tedy způsobem, který je považován za bezpečnější. Paradoxně se však nic nezmění pro klienty, kteří se do internetbankingu přihlašují jen SMS kódem a heslem.

Raiffeisenbank dynamický QR kód změna přihlášeníZdroj: Raiffeisenbank

Změna od 20. dubna.

Raiffeisenbank dynamický QR kód změna přihlášeníZdroj: Raiffeisenbank

Ověřování přes mobilní aplikaci (RB klíč) už používá většina klientů, vysvětluje mluvčí Raiffeisenbank. „Je to díky dvoufaktorovému zabezpečení velmi bezpečná metoda. Přidání načtení dynamického QR kódu je dodatečné opatření, které výrazně snižuje riziko útoku pro nejpočetnější množinu našich klientů a uživatelů,“ říká Tereza Kaiseršotová.

„Tímto opatřením můžeme ověřovat, že klient skutečně sedí u toho daného počítače nebo pracuje na svém zařízení a nepotvrzuje přihlášení útočníkovi. Díky jisté únavě z notifikačních zpráv na takzvaných chytrých zařízeních je dnes vzdálené, bezmyšlenkovité odklepnutí cizího přihlášení stále častější modus operandi bankovních podvodů,“ vysvětluje mluvčí.

„Díky technicky naprosto hladkému průběhu načítání QR klade tento mechanismus jen nepatrné nároky na uživatele. Zato získají podstatně vyšší úroveň odolnosti proti krádeži identity,“ dodává mluvčí.

Proč se nic nezmění na přihlašování pomocí SMS kódů a hesla (I-PINu), považovaném za nejméně bezpečný způsob? „Tato metoda už dosáhla stropu svých technologických možností. Přesto se stále snažíme respektovat přání klientů mít ji k dispozici. Obecně by ale nedávalo smysl, abychom kvůli limitům jedné metody nerozvíjeli metody další,“ odpovídá Kaiseršotová.

Starý způsob přihlašování přes SMS má podle mluvčí svá neodstranitelná bezpečnostní rizika. „Proto stále doporučujeme klientům, aby při přihlašování tímto způsobem byli ostražití. Měli by věnovat vysokou pozornost tomu, kam se přihlašují, co je obsahem SMS zpráv, nesdělovat své osobní údaje, nepotvrzovat platby nebo výběry, které sami nechtějí provést,“ připomíná.

„Samozřejmě stejnou rámcovou opatrnost doporučujeme i při používání RB Klíče. Ten nám ovšem technologicky dovoluje jít podstatně dál v ochraně našich klientů, například právě zavedeným přihlášením s přispěním dynamického QR. Proto klientům také doporučujeme zvážit přechod na tuto robustnější metodu,“ dodává mluvčí.

Raiffeisenbank se od září 2020 – jako jedna z prvních na trhu – snažila urychlit přechod klientů na ověření přes mobilní aplikaci (tehdy jen samostatný RB Klíč) formou finanční motivace. Za každý měsíc, v němž se uživatel přihlásil na účet a zároveň na něm provedl nějakou operaci prostřednictvím jednorázové SMS, začala účtovat paušální poplatek 19 korun. Po dvou letech ho ale zrušila.

„Klienti, kteří si mohli nebo chtěli aktivovat RB klíč, už tak učinili. Klienti, kteří RB klíč nechtějí nebo ho mít nemohou (mají tlačítkový telefon), platili za SMS 19 korun, ale ani poplatek je nepřiměje k tomu, aby RB klíč začali využívat,“ řekla k tomu tehdy mluvčí.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Partners Financial Services