Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 27. 4. 2024
Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel Binance může skončit ve vězení Je tu už osmdesátý Týden v kryptu.
Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Minulý víkend došlo k dlouho očekávané události – halvingu bitcoinu. Odměna pro těžaře se snížila z 6,25 na 3,125 bitcoinu za vytěžený blok. S cenou mince halving podle očekávání zatím nic neudělal. Bitcoin se celý tento týden obchoduje v rozmezí 63 až 66 tisíc dolarů za jednu minci. Co ale vyletělo raketově, byly poplatky v bitcoinové sítí. 

Zatímco z bloku těsně před halvingem (tedy toho s číslem 839 999) získal těžař na poplatcích za transakce odměnu 1,045 bitcoinu, v tom halvingovém číslo 840 000 to bylo neuvěřitelných 37,626 bitcoinu (asi 2,4 milionu dolarů). Stal se vůbec nejdražším blokem v historii.

Jenže pokud si snad někdo myslel, že je to jen proto, že všichni chtěli svoji transakci zvěčnit v „památečním“ bloku a nabízeli vyšší provizi, další bloky ho rychle vyvedly z omylu. Odměny za ně byly sice menší, ale pořád obrovské odměny – 24 nebo 29 bitcoinů je pořád slušný výdělek. Běžné transakce najednou stály desítky a někdy i stovky dolarů a síť se stala prakticky nepoužitelnou.

Naštěstí se situace po týdnu zklidnila, poplatky se pomalu vrátily k normálu a transakce stojí už zase jednotky dolarů.

Ve skutečnosti za poplatkové šílenství mohl nový protokol Runes, který byl spuštěn právě s halvingem. Tato novinka umožňuje vydávat na bitcoinové síti vlastní tokeny podobně, jako to funguje na ethereu a jeho standardu ERC-20. Je to zjednodušeně řečeno další ptákovina po ordinals – nejdřív bitcoin zahlcovaly obrázky (NFT) a teď to jsou různé nesmyslné memecoiny. Většina komunity doufá, že runesmánie zmizí stejně rychle, jako se s halvingem objevila, a skončí v propadlišti dějin.

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Zakladatelé Samourai Wallet zatčeni

Keonne Rodriguez a William Lonergan Hill, zakladatelé peněženky Samourai Wallet, která obsahuje i takzvaný mixér bitcoinů, byli zatčeni a obviněni z praní špinavých peněz. Ministerstvo spravedlnosti USA to oznámilo ve středu.

Prostřednictvím své společnosti údajně zprostředkovali nezákonné transakce o objemu větším než dvě miliardy dolarů (46,5 miliardy korun) a údajně vyprali víc než 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun) z trestné činnosti. Mělo jít především o transakce z nelegálních darknetových tržišť a také z podvodů s decentralizovanými finančními protokoly. 

Ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s islandskými úřady zabavilo servery a doménu společnosti a byl vydán příkaz ke stažení mobilní aplikace Samourai Wallet z Google Play. Peněženku si tak už v USA nestáhnete. V Evropě zatím ano.

Autoři Samourai Wallet tak dopadli podobně jako autor etherového mixéru Tornado Cash. Jsou stíháni za vývoj aplikace, která uživatelům bránila soukromí a kterou možná někdeo zneužíval. Teď bude zajímavé sledovat konkurenční peněženku Wasabi, která také nabízí funkci mixéru a kterou používá ke zvýšení soukromí transakcí i český Trezor.

Co přesně dělá mixér a jak funguje, si můžete přečíst v článku Co je to CoinJoin.

MMF: bitcoin je nezbytný finanční nástroj

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) se obyvatelé zemí s restriktivními finančními předpisy stále víc spoléhají na bitcoin, aby mohli volněji přesouvat kapitál přes hranice. MMF doslova říká, že bitcoin se stal nezbytným finančním nástrojem pro zachování bohatství v podmínkách finanční nestability.

Zpráva nazvaná A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows popisuje, jak je decentralizovaná povaha bitcoinu využívána k obcházení tradičních bankovních systémů, zejména v regionech, které zažívají hospodářské potíže nebo přísné kapitálové kontroly. Zpráva upozorňuje na významné objemy transakcí pocházejících ze zemí, jako je Argentina nebo Venezuela, jejichž občané čelí hyperinflaci a přísným finančním kontrolám.

V těchto regionech se podle MMF stal bitcoin spíš nezbytným finančním nástrojem pro uchování bohatství a přístup na globální trhy než jen spekulativní investicí. 

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Bitcoin do ústavy, pěkně vedle zlata

Skupina kolem švýcarského kryptoevangelisty Yvese Bennaïma odstartovala iniciativu, jejímž cílem je doplnit jeden článek ústavy o dvě malá, ale významná slova. Dnes se v ní píše: „Švýcarská národní banka vytváří ze svých příjmů dostatečné devizové rezervy; část těchto rezerv je držena ve zlatě.“ V budoucnu by podle iniciativy měla věta končit „… ve zlatě a bitcoinech“.

Výhodou takové maximálně jednoduché formulace je, že umožňuje Švýcarské národní bance, aby si rozsah takové investice určila sama. Mohla by tak držet v bitcoinu třebas i jenom ekvivalent jednoho franku, říká Bennaïm.

Primárním cílem iniciativy je podle organizátorů vyvolat debatu. „V současné době dokončujeme organizační přípravy výboru a připravujeme dokumenty, které je třeba předložit státnímu kancléřství, aby mohl být proces zahájen,“ říká Bennaïm, který je členem představenstva Asociace Bitcoin Suisse.

Luzius Meisser, další člen představenstva Bitcoin Suisse, doplňuje: „Zařazením bitcoinu do svých rezerv by Švýcarsko zdůraznilo svoji nezávislost na Evropské centrální bance.“

Tři roky pro zakladatele Binance?

Blíží se soud se zakladatelem burzy Binance Čhang-pengem Čaoem (Changpeng Zhao), zvaným CZ. Prokurátoři pro něj, jak se ukazuje, kromě pokuty požadují i tři roky vězení. 

CZ se už loni přiznal k porušování amerických zákonů o praní špinavých peněz a on i Binance přistoupili na dohodu, že zaplatí 4,3 miliardy dolarů (přes sto miliard korun) a na oplátku bude soudní řízení ukončeno a burza bude moct pokračovat v činnosti, dokud bude dodržovat americké zákony.

Čao také v rámci urovnání v listopadu 2023 odstoupil z pozice generálního ředitele Binance, což ale nemělo vliv na jeho osobní stíhání ani na pokutu 50 milionů dolarů, kterou by měl také zaplatit. 

Žalobci mají jasno: „Vzhledem k tomu, v jakém rozsahu Čao úmyslně porušoval americké zákony a jaké důsledky jeho jednání mělo, je přiměřený trest nad rámec základní sazby ve výši 36 měsíců. Tento trest spolu s dohodnutou pokutou ve výši 50 milionů dolarů je dostatečný,“ píše žalobce soudu.


Rychlovka pod čarou: V úterý uplynulo přesně 13 let od chvíle, kdy se navždy odmlčel otec bitcoinu Satoshi Nakamoto. „Přesunul jsem se k jiným věcem. Je to v dobrých rukou Gavina a všech ostatních,“ napsal tajemný Satoshi – a zmizel.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services