Bitcoin stojí už přes 50 tisíc. Souboj solany a BNB. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 17. 2. 2024 | 1 komentář
Cena bitcoinu letí pořád výš, zkrachovalá Genesis smí prodat aktiva za miliardy, solana a BNB se perou o pozici tržní čtyřky. Únosci počítačů vydělali loni miliardu dolarů v kryptu a bývalý šéf Binance si na soud ještě počká. Je tu další Týden v kryptu.
Bitcoin stojí už přes 50 tisíc. Souboj solany a BNB. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Bitcoin se od druhé půlky týdne obchoduje nad „magickou hranicí“ 50 tisíc dolarů (1 180 000 korun) za minci. Jeho tržní kapitalizace je zpátky nad bilionem dolarů (23,6 bilionu korun) a kdekdo už vyhlíží překonání historicky nejvyšší ceny, tedy 69 tisíc dolarů (1 628 000 korun). Co žene cenu nahoru? Nejvíc určitě ETF.  

Spotové bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF) v posledních dnech „spotřebovaly“ desetkrát víc bitcoinů, než kolik jich dokázali těžaři produkovat. Například v pondělí do fondů přiteklo zhruba 493,4 milionu dolarů (přes 11,5 miliardy korun), tedy asi 10 280 bitcoinů. Denně se teď ale těží okolo 900 bitcoinů.

Zároveň zbrzdil prodej podílů ETF Grayscale, ve kterém bylo asi za miliardu dolarů v kryptu. Výprodej, který měl na svědomí nedávný propad ceny. A tak vidíme na grafech základní poučku ekonomie: poptávka převyšuje nabídku, cena jde nahoru.

Nejvíc nakupuje iShares Bitcoin Trust společnosti BlackRock, utratil za bitcoiny 374,7 milionu dolarů (přes 8,8 miliardy korun). Následují Wise Origin Bitcoin Fund od Fidelity se 151,9 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy korun) a Ark 21Shares Bitcoin se 40 miliony dolarů (téměř miliarda korun).

Výstižně to shrnul pro CNBC Anthony Pompliano: „Poptávka po bitcoinu je dvanáctapůlkrát větší, než kolik se ho denně produkuje. Přibližně 80 procent z celkového objemu se za posledních šest měsíců nepohnulo, takže obchodovatelné jsou jen bitcoiny za asi 200 miliard. ETF tedy za 30 dní vycucly pět procent veškeré obchodovatelné nabídky.“ 

Nový výprodej nejen bitcoinu. Srazí zas cenu?

Minulý týden jsme řešili otázku, jestli cena bitcoinu půjde dolů kvůli výprodeji portfolia zkrachovalého poskytovatele kryptoúvěrů firmy Genesis. Pokud k němu vůbec dojde, o to si majitelé Genesis zažádali u soudu.

Tento týden americký konkurzní soudce Sean Lane žádost Genesis schválil a umožnil jí zpeněžit akcie fondů Grayscale Bitcoin Trust, Grayscale Ethereum Trust a Grayscale Ethereum Classic Trust.

Podle soudních spisů drží Genesis přibližně 35 milionů akcií bitcoinového trustu v hodnotě asi 1,38 miliardy dolarů (necelých 33 miliard korun) a akcie ethereového trustu v hodnotě asi 207 milionů dolarů (necelých pět miliard korun). Zbytek drobných připadá na Grayscale Ethereum Classic Trust. Firma soudci sdělila, že akcie potřebuje akcie prodat, aby splatila dluhy zákazníkům; měsíčně měla náklady na správu dluhů ve výši 1,9 milionu dolarů (skoro 45 milionů korun).

Samotné rozhodnutí soudu neudělalo s cenou bitcoinu nic, zůstalo zcela ve stínu apetitu ETF, popsaného výše. Nicméně potenciální výprodeje Genesis není radno podceňovat – podobná suma, kterou prodávala v lednu zkrachovalá burza FTX, dokázala s cenou bitcoinu pořádně zamávat. 

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Solana a BNB: kdo výš

Solana se ve středu stala na čas čtvrtou největší kryptoměnou podle tržní kapitalizace. Předstihla BNB, minci burzy Binance. A to navzdory tomu, že její síť utrpěla minulý týden pětihodinový výpadek

Investory do solany jako by nezajímalo. jestli je síť vůbec schopna fungovat, ale jiné fundamenty. Ty hlavní byly dva: Jednak schválení jakési „ústavy“ Pyth DAO jako rozhodovacího rámce decentralizované autonomní organizaci řídící síť Pyth, jednak úspěch chytrého telefonu Solana Mobile Chapter 2. Ten měl 12. února už na sto tisíc předobjednávek, získal je za necelý měsíc. Pro srovnání, téměř rok trvalo, než se prodalo 20 tisíc prvních smartphonů Solana Saga. Předobjednané smartphony se mají začít dodávat až na začítu příštího roku.

Ani tyhle pozitivní zprávy ale solanu na čtvrté příčce neudržely a BNB si pozici vzala zpět, když od středy přidala okolo 10 procent. V době psaní článku má BNB kapitalizaci necelých 53 miliard (1,25 bilionu korun) a solana necelých 49 miliard dolarů (1,15 bilionu korun). Jejich přetahovanou si budeme pravděpodobně ještě nějaký ten pátek užívat.

Vývoj kurzu solany k dolaru

Zdroj: peníze.cz

Vývoj kurzu BNB k dolaru

Zdroj: peníze.cz

Vyděrači rádi krypto. Loni vydělali miliardy

Podle nové zprávy analytické firmy Chainalysis si zločinci pomocí ransomwaru loni přišli v na víc než miliardu dolarů v kryptoměnách. Útočníci se podle zprávy zaměřili i na vysoce postavené instituce a kritickou infrastrukturu, včetně nemocnic, škol a vládních úřadů nebo velkých společností jako BBC nebo British Airways. 

Rok 2023 tak znamenal pro ransomware velký návrat po poklesu „tržeb“ v roce 2022. Nicméně zpráva považuje předminulý rok pouze za anomálii, protože celkový trend od roku 2019 do roku 2023 je stoupající a naznačuje, že ransomware představuje závažný problém. 

„Oblast ransomwaru je nejen plodná, ale neustále se i rozšiřuje, takže je náročné monitorovat každý incident nebo vysledovat všechny platby výkupného v kryptoměnách. Je důležité si uvědomit, že naše údaje jsou konzervativní odhady, které se pravděpodobně budou zvyšovat s tím, jak budou postupem času objevovány nové ransomwarové adresy,“ uvádí Chainalysis.

Až ale zase budete číst o tom, že krypto je pro zločince, je potřeba si doplnit kontext. Podle odhadů „vydělá“ mezinárodní organizovaný zločin ročně tři až sedm procent světového HDP. To vychází na zhruba 4,7 bilionu dolarů ročně (111 bilionů korun). Takže ta miliarda v kryptu je kapka v moři.

Soud s CZ odložen

Americký soud odložil vynesení rozsudku nad zakladatelem společnosti Binance Changpengem Zhaoem (Čchang-pcheng Čao), zvaným CZ na 30. dubna. Důvod odkladu federální soud v Seattlu neuvedl CZův právník William Burck se k němu odmítl vyjádřit.

Z rozhodnutí soudu vyplývá, že CZ, rezident Spojených arabských emirátů, stráví v USA další dva měsíce. CZ se už loni v listopadu přiznal k porušení amerických zákonů proti praní špinavých peněz a byl z něho uznán vinným.

Jeho burza také souhlasila se zaplacením obří pokuty ve výši 4,3 miliardy dolarů (přes 101 miliard korun) za porušení předpisů proti praní špinavých peněz. Sám CZ odstoupil z funkce generálního ředitele Binance a souhlasil se zaplacením pokuty ve výši 50 milionů dolarů (skoro 1,2 miliardy korun).

Někteří pozorovatelé se domnívají, že jak lednové zamítnutí žádosti CZ o vycestování z USA před vynesením rozsudku, tak nynější odklad soudu naznačují, že se CZ nakonec americkému vězení asi nevyhne.


Rychlovka pod čarou: Prezident Biden publikoval na svém Twitteru fotku s laserovýma očima a bitcoineři šíleli – laserové oči si hojně dávali na profilové fotky v roce 2021 v očekávání pokoření hranice sta tisíc dolarů za bitcoin. Že by se k nim teď přidal Biden? Nebo to bylo celé jinak?

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services