Solana a monero v problémech. Půjde to s bitcoinem z kopce? Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 10. 2. 2024
Na burzy asi zamíří bitcoiny za miliardy. Naopak monero komplet mizí z burzy Binance. Solana si dala pět hodin pauzu a americký regulátor donutil ripple ke striptýzu. A Jižní Korea hrozí kryptokriminálníkům ostřejšími tresty. Je tu další Týden v kryptu.
Solana a monero v problémech. Půjde to s bitcoinem z kopce? Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Bitcoin tento týden překonal cenu 46 tisíc dolarů za minci (1 067 000 korun) a míří k padesáti tisícům. Vydržet to ale nemusí. Zkrachovalý poskytovatel kryptoúvěrů Genesis totiž podal minulý pátek k soudu návrh, ve kterém ho žádá, aby mu schválil prodej kryptoaktiv za víc než 1,6 miliardy dolarů (36 miliard korun): Jde o bitcoiny, ethereum a ethereum classic, uložené u společnosti Grayscale.

Naprostá většina (ekvivalent zhruba 1,4 miliardy dolarů) je v v bitcoinu, respektive v bitcoinovém ETF společnosti Grayscale, na který se nedávno přeměnil původní Grayscale Bitcoin Trust. 

Pokud soud návrh schválí, čeká nás menší déjà vu. Podobný výprodej jsme zažili už v lednu, kdy svoje aktiva u Grayscale Bitcoin Trust za víc než miliardu dolarů (23,2 miliardy korun) prodávala zkrachovalá burza FTX. Co následovalo, máme v živé paměti – propad ceny bitcoinu od 49 tisíc dolarů (1,1 milionu korun) až na 39 tisíc dolarů (877 tisíc korun).

Konec anonymity: Monero ven!

Burza Binance vyřadí ze seznamu obchodovaných měn asi nejznámější anonymní minci monero. Není to překvapení, už na začátku ledna Binance umístila monero a řadu dalších mincí na takzvaný monitorovaný seznam.

„Na Binance pravidelně přezkoumáváme každé digitální aktivum, abychom se ujistili, že i nadále splňuje vysokou úroveň standardů, které očekáváme,“ píše burza v oficiálním oznámení. „Když mince nebo token přestane tento standard splňovat nebo se změní situace v odvětví, provedeme důkladnější revizi a případně je vyřadíme ze seznamu. Věříme, že tak nejlépe ochráníme všechny své uživatele.“

Kryptoburzy v poslední době čelí většímu tlaku regulačních orgánů, aby anonymní mince vyřadily z obchodování. Konkurenční burza OKX vyřadila Monero už v lednu.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Cena monera se po oznámení propadla takřka o 40 procent, měna se teď prodává asi o 25 procent levněji.

Připomeňme si, že monero není žádný drobeček. I po zmíněném poklesu ceny je na 40. místě v celkové tržní kapitalizaci, ta jeho se pohybuje okolo dvou miliard dolarů (přes 46 miliard korun).

Solana pět hodin v klinické smrti

Solana stojí, bitcoin jede. Mezi top mincemi je solana tou, která nejvíc trpí na technologické výpadky. A to se chlubí pátým místem podle tržní kapitalizace – ta jeho teď odpovídá zhruba 45 miliardám dolarů. Bitcoin běží bez výpadku od roku 2013.  

Jeden z minulých výpadků solany se dostal i do úplně prvního vydání Týdne v kryptu, byl toho roku už osmý. Teď se solana bez výpadku držela skoro rok, statistiky jí pokazilo až tohle úterý, kdy se zastavila a nefunkční byla asi pět hodin. 

Fascinující je, že token SOL se v průběhu incidentu propadl jenom zhruba o tři procenta. Značí to, že investoři považují výpadky solany pravděpodobně za běžnou součást jejího života, nechávají je chladnými.

Vývoj kurzu solany k dolaru

Zdroj: peníze.cz

V Koreji za podvody doživotí

Kdo se v Jižní Koreji při nelegálních aktivitách souvisejících s kryptoměnami obohatí o víc než pět miliard korejských wonů (necelých 85 milionů korun), tomu bude podle korejské Komise pro finanční služby (FSC) hrozit až doživotní vězení.

V oznámení o nové legislativě zveřejněném ve středu FSC uvedla, že pokračuje v přípravách zákona na ochranu uživatelů virtuálních aktiv. Předpis má ve východoasijské zemi vstoupit v platnost 19. července.

Podle nových pravidel je zakázáno používání důležitých nezveřejněných informací souvisejících s virtuálními aktivy, manipulace s trhem a podvodné obchodní praktiky. Za porušení pravidel hrozí jak vězení, tak pokuty. Tresty odnětí svobody začínají na jednom roce, pokuty budou ve výši trojnásobku až pětinásobku nekalých zisků.

Na nový zákon se může pravděpodobně „těšit“ i Do Kwon, který stál za projektem algoritmického stablecoinu Terra Luna, jehož krach doslova vymazal asi 40 miliard dolarů (skoro 930 miliard korun). O vydání Do Kwona z Černé Hory, kde byl zatčen, se Jižní Korea přetahuje s USA.

A pokud bychom podobný zákon měli u nás, dobré spaní by asi neměli lidé z XIXOIO. Společnost je podezřelá, že důvěřivce obrala zhruba o 340 milionů korun. To je tak na tři až čtyři doživotí.

Ripple do naha

Společnost Ripple bude muset ve svém soudním sporu s Komisi pro cenné papíry Spojených států (SEC) zveřejnit své finanční výkazy z let 2022–2023, vyplynulo to z pondělního soudního rozhodnutí.

V žalobě, kterou SEC podala už v prosinci 2020, se uvádí, že společnost Ripple získala 1,3 miliardy dolarů (asi 30 miliard korun) prodejem tokenů XRP, což jsou podle federální agentury neregistrované cenné papíry. Loni ve sporu vítězil spíše Ripple, teď drobné vítězství připisuje SEC.

Komise vedla v minulosti neúspěšně spor i proti generálnímu řediteli společnosti Ripple Bradu Garlinghouseovi a výkonnému řediteli Chrisi Larsenovi. „Téměř tři roky jsme byli s Chrisem předmětem nepodložených obvinění ze strany nepoctivého regulátora s politickou agendou. Místo toho, aby SEC pátrala po zločincích, kteří kradou prostředky zákazníků na offshorových burzách, které se ucházely o politickou přízeň, šla po těch hodných,“ řekl Garlinghouse.


Rychlovka pod čarou: Steve Wozniak spoluzaložil Apple a dřív než kdokoliv jiný viděl potenciál osobních počítačů. Nyní počítačová superstar fandí bitcoinu a říká: „Bitcoin je bezpečný, stabilní a konzervativní.“

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services