Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 7. 2. 2024
Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem fondu. Poslechněte si jako podcast.

Nákup centra Arkády Pankrác, který na začátku letošního roku dokončil nemovitostní fond Trigea, je největší transakcí uskutečněnou tuzemským fondem tohoto typu v Česku. Její výše přesáhla šest miliard korun.

Velká obchodní centra v Česku jsou na prodej jen zřídka a bývají výlučně vlastněny zahraničními podniky. Za skoro čtvrt století se v tuzemsku uskutečnily jen tři transakce prémiových nákupních center: jednalo se o Palladium, OC Letňany a Olympia Brno.

Jak probíhalo jednání s předchozím majitelem? Kde fond získal tolik peněz? Na čem ještě chce vydělávat – kromě dlouhodobých nájmů? Jak nemovitostním fondům pomáhá inflace? Jaký je rozdíl mezi realitním trhem v Česku a Polsku, kde Trigea také působí? A co se může pokazit? Dozvíte se v rozhovoru s šéfem fondu Tomášem Trčkou.

V investičním bankovnictví se Tomáš Trčka pohybuje skoro třicet let. V roce 2006 stál u zrodu prvního nemovitostního fondu v Česku – Reico investiční společnosti České spořitelny, přes šest let tam pak působil jako generální ředitel a předseda představenstva. Následně pomáhal při vzniku nemovitostního fondu Investika, několik let byl členem představenstva. V roce 2019 založil spolu se skupinou Partners fond Trigea, který aktivně řídí.

Fond Trigea patří do skupiny Partners (stejně jako vydavatel webu Peníze.cz). Investorům loni připsal výnos 7,12 %, letos počítá se zhodnocením 7–8 %.


Martin Vlnas

Autor článku Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od roku 2009 byl editorem... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Arkády Pankrác mění majitele. Obchodní centrum kupují Češi

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Arkády Pankrác mění majitele. Obchodní centrum kupují Češi

Pražské obchodní centrum Arkády Pankrác koupil nemovitostní fond Trigea. Jde o největší transakci uskutečněnou tuzemským fondem tohoto typu v Česku, její výše přesáhla šest miliard... celý článek

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services