Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 15. 12. 2023
Ministr Marian Jurečka představil dvě varianty navýšení dávky od července příštího roku. O konečné podobě rozhodne vláda.
Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na péči má být zvyšován pružněji než dosud. Podle návrhu, který dnes představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, ho vláda bude moct zvýšit pouhým nařízením – nebude už potřeba změna zákona.

K navýšení příspěvku na péči by podle návrhu docházelo pokaždé, když inflace od posledního zvýšení vzroste o pět procent. Konkrétní částky pak upraví vláda přímo v nařízení. K prvnímu zvýšení podle nových pravidel má dojít od července 2024. A to nejméně o 800 korun, maximálně o 3900 korun – podle stupně závislosti.  

Příspěvek na péči se naposledy zvyšoval před pěti lety. Od té doby ceny pečovatelských služeb výrazně vzrostly. 

Je to sociální dávka určená lidem, kteří se o sebe kvůli zdravotnímu stavu nedokážou sami postarat a potřebují částečnou nebo plnou péči někoho jiného. 

Podle toho, jakou míru péče člověk potřebuje, zařazuje se do jednoho ze čtyř stupňů závislosti. V každém z nich má nárok na jinou výši příspěvku – co je k zařazení do kterého stupně závislosti „potřeba splnit“, jsme podrobně popsali v samostatném článku

Příspěvek je určený na úhradu služeb pečovatele, pečovatelského zařízení nebo pro blízkou osobu, která kvůli pečování nemůže vydělávat tolik, kolik by jinak mohla, případně nevydělává vůbec. 

Ministerstvo do konce prosince pošle do mezirezortního připomínkového řízení dvě varianty červencového navýšení příspěvku na péči. V první variantě by se zvyšoval příspěvek až od druhého stupně závislosti. U dětí o 1600 korun, u dospělých o 1100 korun. Ve třetím stupni by se u dětí zvýšil o 2800 korun, u dospělých o 2600 korun. Ve čtvrtém stupni pak shodně o 3900 korun.

V případě druhé varianty by se zvýšila částka i u prvního stupně závislosti, a to u dětí o 800 korun a u dospělých o 1120 korun. Navýšení u ostatních stupňů by bylo stejné jako u první varianty.  

Zvýšení příspěvku na péči – dospělí

StupeňPříspěvek nyníPo zvýšení (návrh)
I. (lehká závislost)880 Kč880 nebo 2000 Kč
II. (středně těžká závislost)4400 Kč5500 Kč
III. (těžká závislost)12 800 Kč15 400 Kč
IV. (úplná závislost)19 200 Kč23 100 Kč

Zvýšení příspěvku na péči – děti

StupeňPříspěvek nyníPo zvýšení (návrh)
I. (lehká závislost)3300 Kč3300 nebo 4100 Kč
II. (středně těžká závislost)6600 Kč8200 Kč
III. (těžká závislost)13 900 Kč16 700 Kč
IV. (úplná závislost)19 200 Kč23 100  Kč

„Příspěvek na péči považuji za opravdu klíčovou formu pomoci státu, která cílí na velmi zranitelnou skupinu lidí. Zavedení koncepčního a předvídatelného valorizačního mechanismu je pro všechny, kdo příspěvek pobírají, transparentním řešením. Naším cílem je zachovat reálnou hodnotu příspěvku,“ říká Jurečka.  

Štěstí přeje připraveným! Pojistěte se.

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

„Nynější systém, kdy je pro navýšení příspěvku nutná změna zákona, není vůbec pružný,“ dodává Jurečka. Nová pravidla podle něj budou pracovat s jasnými a vyčíslitelnými daty. 

Návrh zároveň počítá s tím, že při naplnění valorizační podmínky by vláda musela vydat nařízení do jednoho měsíce od účinnosti novely zákona. Pokud tedy bude novela účinná od 1. června 2024, vznikne tím povinnost vydat nařízení vlády s účinností od 1. července 2024. „Počítáme s tím, že částky příspěvku na péči navýšíme od července příštího roku,“ potvrdil Jurečka.  

Připomněl, že stát už zvýšil příspěvek na mobilitu a na energie. Ten je určený lidem, kteří jsou závislí na podpoře dýchání.

Současně můžou lidé s postižením, kteří využívají osobní asistenci v rozsahu větším než 80 hodin měsíčně, využít speciální dotační titul, který jim pomůže s financováním těchto služeb. Je možné z něj zaplatit až 12 hodin asistence denně. „Lidé tak zaplatí maximálně 80 hodin měsíčně a hodiny navíc mají zdarma, respektive za symbolickou cenu jednu korunu za hodinu,“ upřesňuje ministr.  

Chystané zvýšení příspěvku na péči avizovalo ministerstvo v polovině letošního září. Současně tehdy informovalo, že do budoucna plánuje zavedení nové speciální dávky – doplatku k příspěvku na péči. „Tento doplatek bude určen pro ty příjemce příspěvku na péči, pro něž je jeho stávající výše objektivně nedostatečná. Podobu tohoto doplatku ministerstvo v tuto chvíli finalizuje,“ napsalo ministerstvo v září. Podrobnosti k této nové dávce dnes Jurečka neuvedl.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services