Nová daňová výhoda. Pomůže, až budete závislí na pomoci druhých

Kateřina Hovorková, Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 15. 11. 2023
Poslanci daňově zvýhodnili takzvané pojištění dlouhodobé péče. To má zajistit výplatu peněz v případě, že se lidé stanou kvůli zdravotnímu stavu závislými na pomoci druhých. Většina pojišťoven nový produkt teprve chystá.
Nová daňová výhoda. Pomůže, až budete závislí na pomoci druhých

Zdroj: Pleska / Midjourney

Možnost daňových odpočtů se od roku 2024 rozšíří o odpočet pojistného na pojištění dlouhodobé péče. Rozhodli o tom poslanci, když na poslední chvíli rozšířili novelu týkající se mimo jiné státní podpory zajištění na stáří a investic. Novinku ještě musí potvrdit senátoři, komplikace se ale nečekají.

Cílem je zvýšit zájem o zakládání nového typu pojištění a v důsledku snížení závislosti lidí na státních důchodech a dávkách. „Motivem pro daňovou podporu pojištění dlouhodobé péče jsou trendy demografického vývoje a z nich vyplývající problematika financování péče o osoby závislé plně či částečně na pomoci druhých při zvládání základních každodenních potřeb a úkonů,“ vysvětluje Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí.  

Podle schválené definice získá daňové zvýhodnění pojištění dlouhodobé péče, které pojišťuje člověka pro případ, že se on nebo jeho blízká osoba stanou při zvládání každodenního života na pomoci někoho jiného, kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotního stavu. Stupeň závislosti musí stupni závislosti III. nebo IV. podle zákona o sociálních službách. 

Podporované pojištění musí být nastavené tak, aby pojišťovna člověku, který se stane závislým na pomoci druhých, vyplácela pojistné v určité sumě každý měsíc po celou dobu, kdy bude pomoc potřebovat. Další podmínkou má být, aby pojištění sjednala pojišťovna, která je oprávněna k provozování pojišťovací činnosti na území členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor. 

Daňová výhoda bude fungovat podobně jako dosud u penzijního spoření a životního pojištění (s takzvanou investiční či kapitálovou složkou). Lidi si budou moct odečíst ročně až 48 tisíc korun ze základu daně z příjmů. Na samotné dani tak můžou ušetřit až 7200 korun.

Vedle pojištění dlouhodobé péče se daňové výhody od roku 2024 rozšíří i na další formu soukromého zajištění na stáří – nově vzniklý dlouhodobý investiční produkt (DIP), který zastřeší investice do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů.

Současně se dosavadní limity – 24 tisíc pro penzijní spoření a 24 tisíc pro životní pojištění – sloučí do společného limitu 48 tisíc, do něhož se nově vejde jak pojištění dlouhodobé péče, tak DIP. Navzdory inflaci, růstu mezd a rozšíření produktů s daňovými výhodami se ale celkový strop nezvýší. Dosavadní strop – v součtu 50 tisíc korun – zůstane také pro odpočty na straně zaměstnavatele, pokud lidem na některý z produktů příspívá.

Doplní příspěvek na péči 

Výplata pojistného by vlastně doplnila příspěvek na péči. Ten stát vyplácí lidem, kteří se o sebe sami nedokážou postarat. Příspěvek ale mnohdy nestačí na úhradu všech nákladů na péči. U lidí starších 18 let činí u III. stupně závislosti 12 800 korun měsíčně a u IV. stupně závislosti 19 200 korun. O poskytnutí příspěvku rozhoduje úřad práce po podání žádosti a posudkový lékař.  

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

U nového produktu, tedy pojištění dlouhodobé péče, by pojišťovny mohly pro urychlení výplaty použít vlastní posudkové lékaře a klientovi tak poskytnout plnění dřív. Výsledek šetření pojišťovny ale nesmí být přísnější než výsledek od státního posudkového lékaře. 

Pojistit je přitom možné nejenom sebe, ale i osobu blízkou – například manžela, manželku, partnery, rodiče, ale třeba i sourozence.

Peníze z pojistky by pak klient mohl použít jak na doplatky za sociální služby, ať už terénní či pobytové, tak i jako finanční podporu rodinným příslušníkům, kteří pomoc poskytují.

Kdo nabízí pojištění dlouhodobé péče?

Pojištění dlouhodobé péče zatím na českém trhu téměř neexistuje. V určité formě ho nabízejí jen Kooperativa, Generali Česká pojišťovna a životní pojišťovna NN. I ty ale – pokud budou chtít zákazníkům nabídnout pojištění, které by odpovídalo zákoným parametrům – budou muset své produkty upravit. 

„Naše připojištění dlouhodobé péče v případě ztráty soběstačnosti II., III., IV. stupně zajistí pravidelnou měsíční výplatu pojistného krytí po dobu až 10 let. Tyto peníze můžete využít právě na úhradu nákladů na péči, na které příspěvek od státu nestačí. S NN Care můžete mít pojištění až do 85 let. Sjednat ho lze i v 70 letech, ale čím dříve si pojištění sjednáte, tím levnější bude,“ přibližuje mluvčí NN Martin Tesař.

Pojistné se pohybuje v řádech stokorun měsíčně. Čím je klient mladší, tím je pojistné nižší. „Třicetiletý klient, který má u nás sjednána i další rizika, a využívá tedy maximální možnou slevu, by za pojištění dlouhodobé péče do 85 let, s výplatou pojistného plnění ve výši 10 tisíc korun měsíčně až do 95 let, zaplatil 128 korun za měsíc. Bez slevy pak 160 korun,“ upřesňuje Tesař.

Připouští ale, že pokud návrh na daňové zvýhodnění projde, museli by v své pojištění NN mírně upravit, aby splňovalo veškeré požadavky zákona. „Fakt, že stát nyní zvažuje daňovou úlevu pro pojištění dlouhodobé péče, potvrzuje, že jsme se už před lety vydali správným směrem a že je to téma vysoce relevantní,“ řekl Tesař před pár týdny, kdy web Peníze.cz o chystané změně psal. 

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

„Podle našeho průzkumu si 70 procent Čechů uvědomuje, že se o sebe budou v případě potřeby muset postarat sami. Zároveň ale polovina z nich přiznává, že na to nemá ani mít nebude. Populace přitom stárne a počet lidí potýkajících se se ztrátou soběstačnosti stoupá. Z dnešních asi 360 tisíc osob závislých na pomoci druhých tvoří asi tři čtvrtiny senioři. Podle odborných analýz by se během příštích 40 let mohl tento počet až zdvojnásobit,“ dodává mluvčí NN. 

Z vyjádření České asociace pojišťoven je zřejmé, že nabídka pojištění dlouhodobé péče rychle poroste. „V souvislosti s chystanou legislativní změnou tento produkt vzniká ve vícero pojišťovnách,“ říká mluvčí asociace Tomáš Pavlík.   

Zatímco některé pojišťovny nabídnou klasický produkt s výplatou určité měsíční částky v případě pojistné události, jiné nabídnou přímo placené místo v sociálním zařízení. Druhou variantu chystá pojišťovna Simplea. „Vidíme příležitost vytvořit pojištění, které klientům nabídne místo finančního plnění přímo danou pobytovou službu. Problém lidí totiž dnes není to, že by na tuto službu neměli peníze, ale skutečnost, že je nedostatek kapacit dlouhodobé péče pro seniory. Bohužel se stává, že lidé zemřou dříve, než se do potřebného zařízení dostanou, a to i když na něj peníze mají,“ vysvětluje šéf pojišťovny Martin Švec. 

Klientům, kteří se dostanou do stavu, kdy budou sociální zařízení potřebovat, bude Simplea garantovat, že jim do určené doby a v dostupné vzdálenosti místo sežene. „Spolupracujeme s provozovatelem zařízení pro seniory a zároveň plánujeme investice do vybudování nového zařízení, které by postupně navyšovalo kapacitu zařízení této sítě. Výstavba bude realizována přes nemovitostní fond. Cílová skupina pro toto pojištění jsou lidé ve věku nad 55 let,“ popisuje Švec. Simplea teď čeká na jasně stanovené podmínky produktu v zákoně, aby ho mohla dokončit a nabídnout. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services