S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Michal Korejs | rubrika: BrandVoice | 26. 2. 2024
Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy. Do svých 85 let se totiž až každý třetí z nás stane závislým na péči druhých.
S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Zdroj: Pleska / Midjourney

Podle nedávného průzkumu NN Životní pojišťovny v nás slovo stáří nebudí úplně pozitivní pocity. Mohli bychom ho sice vnímat jako období určité moudrosti a zklidnění, ale převládá spíš skeptický pohled na stárnutí jako nezvratný proces úpadku. Namísto těšení se na zasloužený klid a čas na koníčky nebo rodinu, tak často přicházejí spíš obavy, jak bude v tomto období náš život vypadat a jestli si zvládneme zajistit stáří důstojné.

Podle loňského průzkumu České asociace pojišťoven je naším největším strašákem ztráta soběstačnosti. Obává se jí 71 procent respondentů. A bohužel je potřeba přiznat, že jde o oprávněnou obavu. Do svých 85 let se totiž stane závislým na péči jiného člověka až každý třetí z nás.

Podpora státu má své limity

Pojmem „nesoběstačnost“ označujeme ztrátu schopnosti člověka postarat se sám o sebe. Stát v případě nesoběstačnosti vyplácí příspěvek na péči, který má čtyři stupně podle závažnosti a který slouží k úhradě služeb spojených s péčí nebo výpadek příjmů osoby, která ji poskytuje.

O autorovi

Zdroj: NN Životní pojišťovna

Produktový ředitel NN Životní pojišťovny. Pojištění vyvíjí už skoro dvacet roků, působil v pojišťovnách Victoria Volksbanken, ČSOB a Aegon. Stojí i za vývojem nového a z mnoha pohledů průlomového životního pojištění NN Orange. Je propagátorem témat spojených se závažnými životními riziky, jako jsou například invalidita a dlouhodobá péče.

Třetí a čtvrtý stupeň představují situaci, která podle lékařů vyžaduje celodenní péči. Ta může být poskytována v domácím prostředí někým blízkým, nebo v pobytovém zařízení (domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem). Oba přístupy je možné kombinovat. Při domácí péči lze využít odlehčovacích služeb – ať už terénních, nebo ambulantních. O ně je mezi pečujícími i nemocnými značný zájem. Problém je ale jejich dostupnost a finanční nákladnost. Podobné je to se službami v pobytových zařízeních, kde se navíc běžně čeká na přijetí několik let. Soukromá zařízení jsou sice o něco dostupnější a čekání kratší, ale platby v nich šplhají běžně do několika desítek tisíc korun za měsíc. 

Vláda nedávno oznámila, že se chystá příspěvky na péči zvýšit. Je to rozhodně pozitivní zpráva. Lze si ale dobře představit, že ve chvíli, kdy se dostanou do důchodového věku populačně silně zastoupené ročníky narozené v 70. a 80. letech, bude s financováním příspěvků na péči nebo podobné podpory problém.

Až bude dnešním padesátníkům osmdesát, mnozí s nich budou na péči závislí. Podíl pracujících ale bude mnohem nižší, než je dnes. Teď na jednoho důchodce připadají tři lidé v produktivním věku, v budoucnu to podle demografických projekcí budou sotva dva. Pokud budeme chtít alespoň dnešní úroveň péče, budeme si nejspíš muset připlatit. A na to je dobré se připravit.

Pojištění dlouhodobé péče

Nezbytnost zapojit vlastní zdroje si uvědomují i naši zákonodárci, jak prokazují některé jejich nedávné kroky v oblasti daňového zvýhodnění produktů určených k zajištění na stáří. 

Změn nastalo několik. Za převratnou ale považuji především novou možnost daňového odpočtu plateb za pojištění dlouhodobé péče s doživotní výplatou. Jde o první případ, kdy se mezi daňově podporovanými produkty objevuje i tento, jenž je výhradně zaměřený na zajištění rizika, které je zásadní zejména pro období stáří.

Vedle podpory produktů, které motivují k tvorbě rezervy, nás stát nově také nabádá, že je dobré myslet i na riziko ztráty soběstačnosti. Její případný dopad na chod naší rodiny, nebo spíš rodin našich dětí a blízkých, je totiž zásadní.

Peníze v takové situaci hrají klíčovou roli. Pomohou najít východisko a znamenají i určitou svobodu a nezávislost na veřejném systému. Jinak řečeno: díky nim můžeme vybírat z více možných způsobů řešení.

Platba za takové pojištění je přitom cenově dostupná. Pro 40letého člověka se může jednat o necelé tří stovky měsíčně. Proto doporučuji myslet i na závažná životní rizika a vedle pojištění domácnosti nebo auta, na které většinou pamatujeme, sjednat v pravý čas i pojištění pro případ ztráty soběstačnost ve stáří. 

Peníze BrandVoice: Partnerem článku je NN Životní pojišťovna

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

24. 11. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

Nový rozsudek v kauze starších smluv kapitálového životního pojištění je výjimečný tvrdou kritikou pojišťovny kvůli tomu, že dál těží z protiprávního stavu. Model „strhávám dle své... celý článek

Partners Financial Services