Státní podpora penzijního spoření se změní. Nová tabulka

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 14. 6. 2023 | 4 komentáře
Vláda chce motivovat lidi, aby si spořili na důchod vyšší částky než dosud. Změny se dotknou i nově posílaných peněz na dříve sjednané smlouvy.
Státní podpora penzijního spoření se změní. Nová tabulka

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří si na penzijní spoření posílají méně než 1150 korun měsíčně, dostanou nižší státní příspěvek než dosud. Naopak kdo si bude spořit víc, dostane od státu vyšší podporu. Návrh z dílny ministerstva financí dnes podpořila vláda, teď zamíří k poslancům.

Minimální částka, kterou si lidé musí ukládat pro nárok na státní příspěvek, má stoupnout na 500 korun měsíčně z dosavadních 300 korun. Na druhou stranu stoupne i maximální částka, k níž lze příspěvek získat: na 1700 korun měsíčně z dosavadních 1000 korun.

Státní příspěvek na penzijní spoření má nově dosahovat vždy 20 procent z ukládané částky. Dosud příspěvek klesá z 30 procent u nejnižší „úložky“ na 23 procent u nejvyšší.

V praxi to znamená, že minimální příspěvek má nově dosahovat 100 Kč, pokud si člověk ukládá aspoň 500 Kč měsíčně. Víc peněz od státu než dosud dostane až ten, kdo si ukládá přes 1150 Kč měsíčně. Maximální příspěvek má být nově 340 Kč (při ukládání 1700 Kč měsíčně) místo dosavadních 230 Kč (při ukládání 1000 Kč měsíčně).

Rozdíl ukazuje následující tabulka.

Jak se změní státní příspěvek na penzijní spoření

kolik si uložíte měsíčněstátní příspěvek nověstátní příspěvek doteď
300 Kč0 Kč90 Kč
400 Kč0 Kč110 Kč
500 Kč100 Kč130 Kč
600 Kč120 Kč150 Kč
700 Kč140 Kč170 Kč
800 Kč160 Kč190 Kč
900 Kč180 Kč210 Kč
1000 Kč200 Kč230 Kč
1100 Kč220 Kč230 Kč
1200 Kč240 Kč230 Kč
1300 Kč260 Kč230 Kč
1400 Kč280 Kč230 Kč
1500 Kč300 Kč230 Kč
1600 Kč320 Kč230 Kč
1700 Kč340 Kč230 Kč
zdroj: návrh ministerstva financí, výpočty Peníze.cz

Změny mají zohlednit růst mezd od posledních úprav příspěvku (od roku 2013) a motivovat lidi k ukládání vyšších částek. Zároveň to má mít pokud možno neutrální dopad na státní rozpočet, vysvětluje ministerstvo.

Zvýšení maximální „úložky“ pro nárok na státní příspěvek zároveň znamená, že daňově zvýhodněné budou až částky nad 1700 korun měsíčně, ne nad 1000 korun jako dosud. Od základu daně se totiž nedají odečítat částky, k nimž lze dostat státní příspěvek.

Změny mají platit od roku 2024. Dotknou se i nově posílaných peněz na dříve sjednané smlouvy. Kdo si doteď ukládal třeba jenom minimální částku 300 Kč měsíčně, samozřejmě nebude muset vracet dosavadní státní podporu. K novým vkladům ji ale bude dostávat jen tehdy, když si začne ukládat aspoň 500 Kč.

O státní příspěvek zřejmě přijdou senioři, kteří už jsou v důchodu. Zůstal by jen pro lidi, kterým ještě nebyl přiznán důchod z důchodového pojištění. O této změně jsme podrobně psali v samostatném článku, pevnou hranici 65 let věku však vládou schválený návrh už nezmiňuje.

Ekonomové z poradního sdružení NERV navrhovali ještě další změny, vládní novela ale s nimi nepočítá. Jde například o snižování výše státních příspěvků v čase, aby byly výrazně větší v mladém věku a klesly s rostoucím věkem. Navrhují také zvážit navázání výše státních příspěvků na výši příjmu (případně výši majetku či podobně) tak, aby co nejvíce ve spoření podporoval lidi s nízkými příjmy.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Společný limit 48 tisíc ročně pro daňový odpočet

Balíček novel zákonů „v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří“, který podpořila vláda, počítá i se sloučením limitu pro daňový odpočet penzijního spoření a životního pojištění. Stejnou daňovou výhodu navíc nově dostanou investice do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů.

Doteď si lidé mohou odečíst od základu daně maximálně 24 tisíc korun ročně za penzijní spoření a dalších až 24 tisíc za životní pojištění (pokud obsahuje spořicí složku nazývanou jako investiční, kapitálová či důchodová, tedy s výjimkou čistě rizikového pojištění).

Oba limity se mají od roku 2024 sloučit do jednoho, navrhuje ministerstvo. Zatímco doteď se 24 tisíc korun počítá u každého z těchto produktů zvlášť, nově by existovala společná hranice 48 tisíc korun a záleželo by na každém člověku, jak by ji v praxi využil. Lidem, kteří neuplatňují životní pojištění, se tak může odpočet příspěvků na penzijní spoření zdvojnásobit.

Společný limit 48 tisíc korun by navíc mohli – vedle „penzijka“ a „životka“ – nově využít obecně na „daňově podporované produkty spoření na stáří“. Mezi ně mají nově patřit investice a další nástroje evidované jako „dlouhodobý investiční produkt“ – víc si o něm napíšeme za chvíli.

Se zvýšením celkového limitu odpočtu vláda nepočítá – navzdory růstu mezd a inflaci. Lidé by si dál mohli odečíst maximálně 48 tisíc ročně, což znamená výslednou úsporu na dani 7200 korun.

V praxi si tak polepší lidé, kteří do penzijních fondů posílají víc peněz, nebo kteří investují – jestliže zároveň nevyužívají maximální odpočty na životní pojištění.

Daňové výhody i pro investice

Na státní podporu – formou zmíněného odpočtu od základu daně – mají od roku 2024 nově dosáhnout i lidé, kteří se snaží finančně zajistit na stáří některými jinými způsoby: především investicemi do podílových fondů, do jednotlivých akciídluhopisů nebo některými termínovanými vklady.

Nově podporované produkty ministerstvo označuje jako dlouhodobý investiční produkt (DIP). Ten by mohly nabízet především banky, obchodníci s cennými papíry nebo investiční společnosti, dohlížet na něj mají Česká národní banka a finanční arbitr. Jde už o třetí pojmenování – původní návrh mluvil o „účtu dlouhodobých investic“, další pak o “investičním penzijním účtu“. 

„Stát tím umožní občanům investovat do dalších finančních produktů, které mohou nabídnout vyšší možné zhodnocení, byť za cenu vyššího rizika znehodnocení investovaných prostředků,“ vysvětluje ministerstvo v návrhu. Chce tím odstranit dosavadní znevýhodnění těchto produktů. Nějakou formu „osobního spořicího účtu“ po vzoru západních ekonomik doporučuje Česku i Světová banka.

I pro investice má platit základní podmínka zamezující předčasnému výběru. Jde o obdobu dosavadního pravidla 60+60, tedy že smlouvu nejde vypovědět dřív než v 60 letech věku a zároveň ne dřív než 60 měsíců od založení. Nově (na smlouvy uzavřené po účinnosti novely, tedy zřejmě od ledna 2024) se však minimální délka spoření prodlouží z 60 na 120 měsíců, tedy z pěti na deset let. Člověk, který si vybere úspory předčasně, by musel doplatit daň.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Možnost pro uplatnění odpočtů se má rozšířit i na straně zaměstnavatele. Vedle penzijního spoření a životního pojištění by nově mohl lidem přispívat na investice. Ani na straně zaměstnavatele ale nemá stoupnout celková výše dosavadní úlevy – tedy až 50 000 korun ročně.

Podrobnosti v samostatném článku: S penězi na důchod pomůže DIP. Stát podpoří odvážné

Odvážnější investice v penzijku

Navrhovaný balíček počítá i s rozšířením doplňkového penzijního spoření (účastnické fondy neboli třetí pilíř, lidově zvané „nové penzijní připojištění“). Má vzniknout nový typ fondu, označovaný jako alternativní.

Ten by mohl investovat ještě odvážněji než dosavadní dynamické fondy. Tedy nejenom do akcií a dluhopisů, ale hlavně do private equity fondů a infrastrukturních projektů. Investovat by mohl také do komodit (například do zlata), nemovitostí, práv duševního vlastnictví, práv na výplatu peněžních prostředků, plavidel, letadel, drážních vozidel nebo strojů, nebo i do přímých podílů ve firmách.

Lidé by tak mohli v dlouhodobé perspektivě dosáhnout vyššího zhodnocení, samozřejmě s vyšším rizikem. Víc peněz by museli dát i na poplatky, které by nebyly tolik regulované jako u dosavadních dynamických fondů.

S většinou změn – kromě úprav státního příspěvku na penzijní spoření – přišlo ministerstvo financí už v srpnu 2019 pod vedením Aleny Schillerové. Rozsáhlý balíček pak podpořila tehdejší vládní koalice ANO a ČSSD o rok později. Novinky měly fungovat od roku 2022, jenže tehdejší vláda je v Poslanecké sněmovně nedokázala do voleb prosadit.

Návrh vůbec neřeší případnou existenci státního penzijního fondu, jehož vznik v minulém volebním období prosazovali piráti nebo ministerstvo práce a sociálních věcí vedené ČSSD.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services