Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Jiří Šafařík | rubrika: Analýza | 24. 3. 2024 | 5 komentářů
Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však hrají obě složky budoucího důchodu. A o obě je dobré zajímat se co nejdříve. I hlavní příjem ze státního pilíře lze ovlivnit ve vlastní prospěch.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

25. 3. 2024 14:01 | Drtikol

Ne, to po čem toužím opravdu není DIP nebo tedy ne se stávající nabídkou. Podíval jste se podrobněji na ty poplatky u DIP? Jediné co se zatím zdá být použitelné je od Portu, ale i tak je to stále mnohem dražší než si koupit na přímo ETF. DIP je tedy jen zase něco napůl cesty => tedy stále nevýhodné, když se dá najít něco s menšími poplatky. U toho DIP jsem ochotný uznat, že pro někoho to může být ještě rozumné řešení. Pro mě to aktuálně, ale výhodné není. Já mám od zaměstnavatele cafeterii a je tedy na mě jak určitý objem peněz využiji. Mám možnost peníze utratit jinak - dovolená, nákup zdravotních potřeb, sport, apod. Pak pro mě prostě DPS ani DIP nedávají moc smysl. Samozřejmě pokud má někdo výběr omezený jen na DPS/životko/DIP tak je určitě DIP výhodnější). Jinak u investice v délce 10-40let je opravdu hodně důležité řešit poplatky. To defakto jediný předem jasný parametr. Výnosy vám každý bude pouze odhadovat, ale jasné budou vždy až zpětně.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 3. 2024 12:01 | Jakub Lbejch

To po cem touzite uz existuje, jmenuje se to DIP.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 3. 2024 11:35 | Drtikol

To srovnání a přepočítání na budoucí hodnotu peněz je hezké, ale možná by bylo fajn taky vyčíslit částku na kterou si přijde správce fond ke kterému si dáváte své úspory. Ono je sice hezké mít státní příspěvek, ale ve chvíli kdy si naspoříte 230tis (nově 340tis) tak vás fond o veškeré státní příspěvky hned obere, protože si účtuje 1% za správu + další % z případných výnosů. Jestli chce stát opravdu podpořit spoření a finanční gramotnost, tak ať dá lidem možnost investovat kdekoliv se státním příspěvkem podmíněné pouze tím, že bude celou dobu dokládat, že nedošlo k vybrání vložených prostředků. Vlastně bych ani nepotřeboval státní příspěvek, ale bylo by fajn nemuset odvádět daň ze zisku, když ty peníze reálně od brokera nevyberu jen je u něj dále reinvestuji. Ten odvod daně drobné investory pouze omezuje v tom, že si hlídají, aby nepřekročil 100tis ročně či splnili časový test tři roky, takže mě vlastně stát to spoření na stáří naopak komplikuje.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 3. 2024 9:58 | veverkazprahy

Prijde mi trochu ujete srovnavat ocekavanou vyplatu z 1. pilire a hodnotu uspor v 3. piliri. 1) v 3. piliri je spousta lidi jeste v produktivnim veku daleko od duchodu 2) v 1. piliri plati clovek s prumernou mzdou >10 tisic mesicne. Kolik lidi by si tohle mohlo dovolit pro treti pilir, navic ze zdanenych penez a hlavne - proc by to delali, kdyz mohou investovat levneji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2024 8:10 | xlsx

Docela zajímavý článek, který a rozdíl od obvyklých zohledňuje časovou hodnotu peněz, ale mám k tomu 2 výhrady. První je, že článkem podsouvaná nutnost spořit na důchod od 25, je nesmysl. Od 25 do 50 budete muset řešit založení rodiny, bydlení, financování vzdělání dětí, podnikání a spoustu dalších věcí, takže je lepší soustředit se na tyto problémy a na nějaké odkládání na důchod se vykašlat. Když to neuděláte a budete peníze na spoření odkládat, snížíte životní úroveň svou a své rodiny v nejproduktivnějším věku, přitom budete muset na financování rodiny využít dražší zdroje a zároveň se vám odložené peníze v lepším případně dost znehodnotí, v horším o ně přijdete. V 50 vám pak tyhle náklady odpadnou a můžete dalších 15 let řešit úspory na stáří, případně se přestěhovat do menšího, prodat podnikání atd. - za těch 15 let byste měli mít za normální situace vystaráno. Samozřejmě, pokud budou někomu peníze i před 50. přebývat a nebude vědět, co s nimi, může je odkládat. Druhá výhrada je spoléhání se na stát. Taky jsem si před 2 lety dělal plány, jak půjdu v 60 do předdůchodu. Nenažraný stát mi do toho hodil vidle, a to to chtějí zhoršit ještě podstatně víc. Kdyby to dávalo smysl, klidně bych se vsadil, že v r. 2070+ bude důchod v lepším případě nějaký fix odpovídající holému přežití. Jestli vám dnešní politici připadají jako géniové, které vystřídají ještě větší géniové, tak si to užijte. Doporučuji se podle toho zařídit.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Kamil Vacek

podnikatel a investor

Jan Sokol

filosof a exministr

Kamil Vacek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Sokol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services