Vdané ženy si polepší na důchod. Partnerky „bez papíru“ mají smůlu

Součástí důchodové reformy je i novinka, která má především ženám zvýšit starobní důchod. Ovšem zatím jen těm vdaným a registrovaným.
Vdané ženy si polepší na důchod. Partnerky „bez papíru“ mají smůlu
Udělal z ní Komenskou.
Zdroj: Pleska s užitím motivů českých bankovek

Ženy mají v Česku dlouhodobě výrazně nižší starobní důchod než muži. Zavedení takzvaného výchovného, tedy pětistovky navíc za každé vychované dítě, kterou většinou dostávají maminky, rozdíl trochu snížilo. Přesto i tak ženy berou v průměru o 12 procent méně než jejich partneři. Průměrný důchod žen je 18 255 korun, průměrný důchod mužů 20 710 korun.  

Přiblížit, případně dorovnat důchody žen a mužů mají dva nové nástroje, se kterými počítá představená důchodová reforma. Jedná se o společný vyměřovací základ manželů a rodičovský vyměřovací základ. 

Společný vyměřovací základ manželů

„Jeden z rodičů, zpravidla matka se často v důsledku péče o děti méně zaměřuje na rozvoj pracovní dráhy, celoživotně méně vydělává a má tak i nižší důchod. Především rozvedené a ovdovělé seniorky se pak ve stáří nezřídka ocitají v chudobě. Proto nabídneme nové opatření, které umožňuje sdílení důchodových nároků manželů,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Nově by se tak manželé a také registrované páry mohli dohodnout, že jejich odvody sociálního pojištění budou za dobu trvání manželství započítané společně. 

Těmto manželům by pak byl zpravidla vyměřen stejný nebo velmi podobný důchod. Opatření by bylo dobrovolné, o rozpočítání by šlo požádat i zpětně při odchodu do důchodu. Novinka má platit od ledna 2027. 

„O sdílený vyměřovací základ manželů bude možné žádat i v průběhu manželství v produktivním věku, nejen před odchodem do důchodu. Žádost musí podepsat oba manželé. To bude možné na okresní správě sociálního zabezpečení nebo zasláním s úředně ověřeným podpisem. V případě rozvodu už by to ale možné nebylo,“ doplňuje mluvčí ministerstva Eva Davidová. Další detaily úřad teprve představí. 

Podle ekonomky Danuše Nerudové, která sdílený vyměřovací základ podporovala už v době, kdy za minulé vlády vedla důchodovou komisi, jde o krok dobrým směrem. 

„Ženy jsou v penzi z 50 procent ohrožené příjmovou chudobou, zatímco muži jen v 15 procentech. Proto je to podle mě velmi správné řešení,“ říká Nerudová.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Podle Aleny Zieglerové z Institutu pro sociální inkluzi, která se zabývá rodinou politikou, je ale chyba, že novinka míří pouze na manžele a registrované páry.  

„Ze tří prorodinných změn představených v rámci důchodové reformy, cílí dvě na sezdané páry. Jedná se o nárok na vdovský či vdovecký důchod pro pozůstalého po dobu až pěti let místo současného jednoho roku a právě společný vyměřovací základ manželů,“ uvádí expertka.

Podle ní tak z nových pravidel budou těžit jen jedni, totiž manželé. Druzí, i když je jejich situace podobná – prokazatelně spolu dlouhodobě žijí, jen k tomu nemají úřední potvrzení - to šťastnějším párům zaplatí ze svého sociálního pojištění.

„Tyto návrhy lze stěží označit – při odklonu populace od manželství a neochotě několika vlád umožnit manželství stejnopohlavním párům – za víc pomáhající než diskriminační,“ říká Zieglerová. 

Podle ministra Mariana Jurečky se ale o případném doplnění i nesezdaných párů do systému společného vyměřovacího základu bude ještě debatovat.

Rodičovský vyměřovací základ 

Naopak další návrh – rodičovský vyměřovací základ – Alena Zieglerová vítá. Teď se pro výpočet důchodu za dobu, kdy rodič pečuje o malé dítě do čtyř let věku, používá individuální průměrný výdělek za dobu jeho pracovní aktivity. Nově by se mělo vycházet z aktuální průměrné mzdy v Česku v daném roce. To by základ pro výpočet důchodu mnohým ženám zvedlo. "Při zavedení tohoto opatření by se mohlo průměrné zvýšení důchodu pečujících pohybovat v několika stovkách korun měsíčně," odhadl ministr Jurečka. 

„Pokud by rodič nastoupil do práce dříve, než dítě dosáhne čtyř let, odvody z výdělku by se počítaly navíc, což by posilovalo motivaci pracovat i během péče o malé děti. Zůstala by ale i možnost zvolit si současný výpočet, který je výhodnější pro pečující rodiče s vysokými příjmy,“ píše ministerstvo. Navrhovaná novinka by měla fungovat od roku 2026. 

„Jde o dlouho očekávané opatření uznávající péči o děti nebo o jiné potřebné členy domácnosti jako plnohodnotnou práci. Zároveň je skutečností, že mezi pečujícími převažují ženy, takže jde i o opatření snižující nerovnost důchodů, pokud důvodem jejich nízké výše je často i dlouhodobá péče,“ dodává Zieglerová.  

Také podle Danuše Nerudové je rodičovský vyměřovací základ důležitý – odstraňuje prý nespravedlnost, že ženy jsou v důchodu vlastně penalizovány za péči o blízké. „Navíc za pár let nám bude chybět 20 až 30 tisíc lůžek v sociálních zařízení, tuto chybějící péči budou nahrazovat zase převážně ženy,“ míní Nerudová.

Vláda představila důchodovou reformu ve čtvrtek 11. května. Obsahuje několik bodů, které mají postupně vést k nižšímu schodku důchodového systému. Jde například o postupné prodlužování věku odchodu do důchodu, nižší růst penzí, znevýhodnění předčasných důchodů, ale také o větší kontrolu pracovních dohod a vyšší odvody pro osoby samostatně výdělečně činné. Tady najdete podrobný přehled.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-222
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 5. 2023 6:55, L..

"Podle ní tak z nových pravidel budou těžit jen jedni, totiž manželé. Druzí, i když je jejich situace podobná – prokazatelně spolu dlouhodobě žijí, jen k tomu nemají úřední potvrzení - to šťastnějším párům zaplatí ze svého sociálního pojištění."


To je logické. Manželství je "zoficiánění" svazku, které má právní důsledky. Některé jasně pozitivní, jiné mohou být vnímány negativní. Je nesmysl, aby někdo, kdo se dobrovolně rozhodne svůj svazek neučinit oficiálním si přesto mohl vybírat, že některé právní důsledky pro něj přeci jen platit budou. To je vybírání rozinek z koláče a nefér vůči těm, kteří to přijali se vším všudy. Jen by to chtělo dotáhnout to manželství pro všechny páry - o důvod víc to konečně uskutečnit a zařadit se po bok civilizovaných zemí.

+132
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 5. 2023 9:08, bk

Manželé nebo ne, ono to je jedno, pokud to má být dobrovolné a kdykoliv zrušitelné, tak stejně záleží jen na milosti daného panáčka manžílka a pokud nebude teplá večeře, tak tě od zítřka odhlásím a basta... aneb rovnost pohlaví zpátky do středověku.:D

-47
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services