Sleva na studenta skončí. Chudým nepomáhá, říká Stanjura

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 12. 5. 2023
Speciální daňovou výhodu bude možné využít naposledy pro příjmy za rok 2023, předpokládá vládní balíček.
Sleva na studenta skončí. Chudým nepomáhá, říká Stanjura

Zdroj: Shutterstock

Pracující studenti přijdou o speciální daňovou úlevu. Počínaje příjmem za rok 2024 si nebudou moct odečítat slevu na studenta, která dosahuje 4020 korun ročně. Počítá s tím konsolidační balíček vlády na ozdravení veřejných financí.

Podle ministerstva financí využívají tuto slevu jen ti studenti, kteří si vydělávají víc než 205 600 korun ročně, což odpovídá průměrnému měsíčnímu přivýdělku přibližně 17 100 korun. Kromě nich ji využívají lidé, které mají status studenta jen formálně – tedy jsou ke studiu zapsaní, ale vzdělávací zařízení nenavštěvují.

„Naopak slabě finančně saturovaní studenti tuto slevu nevyužijí vůbec,“ vysvětluje ministr financí Zbyněk Stanjura návrh na zrušení daňové slevy na studenta.

Studenti si mohou – stejně jako ostatní pracující – odečíst z daní základní slevu na poplatníka. Ta dělá 30 840 korun za rok a lze ji využít v plné výši bez ohledu na to, jestli práce trvala celý rok, nebo třeba jen malou část roku. Základní sleva na poplatníka může plně vynulovat daň až do příjmu 205 600 korun ročně.

Pokud vládní návrh podle očekávání projde, bude možné využít daňovou slevu na studenta naposledy pro příjmy za rok 2023. Jak funguje? Až 4020 korun ročně si může ze svých daní odečíst člověk, který se „soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem“. Šanci má do dovršení věku 26 let (případně až do 28 let, jde-li o prezenční formu studia v doktorském programu).

Slevu na studenta lze uplatnit jenom za kalendářní měsíce, na jejichž začátku student tyto podmínky – studium a věk – splňoval. Za každý takový měsíc využije jednu dvanáctinu, tedy 335 korun. Kdo splňoval podmínky po celý rok, ale zdanitelné příjmy měl jenom v některých měsících, může čerpat slevu v plné výši. Podobně jako u základní slevy na poplatníka se tedy vyplatí říct si o ni i zpětně.

Na možnosti využít základní daňovou slevu na poplatníka se pro studenty ani od roku 2024 nic nezmění.

Kromě toho si jejich rodiče mohou odečítat „slevu na dítě“, pokud splňují podmínky. Tou hlavní je, že jde o takzvané vyživované dítě ve společné domácnosti. Dočasný pobyt dítěte mimo domácnost – například cestování po světě – ale rodiče o slevu nepřipraví, stejně jako přivýdělek k penězům od rodičů.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Partners Financial Services