Dálniční známka zdraží. Nově bude i jednodenní

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 12. 5. 2023 | 2 komentáře
Po změně od března 2024 přijde brzy další: Poplatek za užívání dálnic v Česku se od ledna 2025 začne automaticky zvyšovat podle inflace a rozšiřování dálniční sítě.
Dálniční známka zdraží. Nově bude i jednodenní

Zdroj: CENDIS, SFDI

Od března 2024 v Česku výrazně zdraží roční dálniční známka. Současně začne platit jednodenní známka. Desetidenní a měsíční známky naopak zlevní.

„Národní ekonomická rada vlády (NERV) doporučila zdražit roční dálniční známku pro osobní auta z 1500 na 3000 korun. Vláda se nakonec rozhodla zvýšit cenu na 2300 korun, což odpovídá inflaci za deset let, kdy se poplatek neměnil,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Jde o první zvýšení ceny od roku 2012. „Veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic,“ ujišťuje ministr.

Nově bude možné zaplatit si jednodenní dálniční známku za 200 korun. Tato možnost dosud v Česku chyběla. Nepřinesl jí ani start elektronických známek od prosince 2020. Podle tehdejšího vyjádření ministerstva dopravy by to pro majitele aut bylo nevýhodné, protože cena jednodenní známky by se musela přibližovat ceně desetidenní – aby to pro změnu nebylo nevýhodné pro stát. Ze stejného důvodu prý nemají jednodenní variantu ani v jiných evropských zemích.

Desetidenní dálniční známka v Česku má od března 2024 stát 270 korun, měsíční pak 430 korun. To znamená zlevnění nejen poměrově vůči roční variantě, ale dokonce i vůči dosavadní ceně. Česko se totiž – stejně jako další členské země Evropské unie – musí od března 2024 řídit směrnicí, která stanoví strop procentuálně vůči ročnímu poplatku. Měsíční známka musí stát maximálně 19 % ročního poplatku, desetidenní maximálně 12 % a denní maximálně 9 %.

Evropská směrnice zároveň umožňuje odpustit časový poplatek za používání dálnic pouze bezemisním vozidlům na elektrický pohon nebo vodík. Hybridní vozidla s kombinovaným množstvím emisí do 50 gramů oxidu uhličitého na kilometr, která dosud jsou zcela osvobozena, budou platit 25 % sazby časového poplatku. U vozidel aut poháněných zemním plynem nebo biometanem zůstane stávající sleva 50 %.

Ceny dálničních známek v Česku

 202320242024 eco2024 e-hybrid2024 elektro
Roční1500 Kč2300 Kč1150 Kč570 Kč0 Kč
Měsíční440 Kč430 Kč210 Kč100 Kč0 Kč
Desetidenní310 Kč270 Kč130 Kč60 Kč0 Kč
Denní-200 Kč100 Kč50 Kč0 Kč
Zdroj: ministerstvo dopravy

Cena všech časových variant dálniční známky se od ledna 2025 začne automaticky valorizovat. Prvním kritériem je meziroční růst spotřebitelských cen (inflace) podle Českého statistického úřadu. Druhým kritériem bude meziroční změna délky dálnic v provozu.

Hledáte spolehlivé povinné ručení? Poradíme!

Vašemu autu najdeme nejvýhodnější pojištění na míru, co nezatíží rodinný rozpočet.

Aktuálně má česká dálniční síť 1365 kilometrů, z toho bez poplatku lze teď jezdit na 226 kilometrech. Mezi lety 2012 až 2022 přibylo 226,5 kilometrů dálnic, kromě zcela nových připomíná ministerstvo navíc i modernizaci D1 mezi Prahou a Brnem (dalších 160 kilometrů).

V roce 2023 se má zprovoznit 15,4 kilometrů nových dálnic. V roce 2024 pak má přibýt rekordních 118,1 kilometrů – ve valorizaci poplatku pro rok 2025 se však projeví jen část zprovozněná do léta 2024, upřesňuje ministerstvo.

Novelu zákona o pozemních komunikacích letos projednají poslanci, vládní koalice má ve sněmovně většinu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services