Kolik dostanete, když půjdete dřív do důchodu? Vláda chystá změny

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 10. 5. 2023
Vláda bude schvalovat omezení dřívějšího odchodu do důchodu a jeho vyšší penalizaci. Kalkulačka spočítá, jakou penzi dostanete, když teď požádáte o předčasný důchod podle dosavadních pravidel.
Kolik dostanete, když půjdete dřív do důchodu? Vláda chystá změny

Zdroj: Shutterstock

Zájem o předčasný důchod v posledních letech neustále rostl, a to přesto, že žadatelům natrvalo krátí penzi. Když se loni navíc zjistilo, že předčasný odchod do důchodu bude díky mimořádným valorizacím finančně výhodnější než čekání na řádný důchod, a to až o tisíce korun, nával žadatelů na sociální správě přirovnávali někteří odborníci k „runu“ na úřad.  

Podle statistik sociální správy v předchozích letech běžně žádalo o starobní důchod v průměru necelých 200 tisíc lidí za rok. Loni to bylo už 250 tisíc, přičemž o předčasný důchod mělo zájem 80 tisíc lidí. Nejvíce lidí přišlo na úřad na konci roku, kdy i ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo výpočty, které výhodnost dřívějšího odchodu do penze potvrdily. 

Předčasný důchod. Kalkulačka výše důchodu

+
měsíců

Další kalkulačky

V minulosti byl průměrný předčasný důchod o zhruba 1500 korun nižší než řádný. Loni se – díky valorizacím – naopak stal až o tisíce výhodnější než řádný důchod v roce 2023. 

Pro státní rozpočet ovšem nárůst počtu důchodců a vyšší penze představují nepříjemnou situaci. Na výplatu důchodů zdaleka nestačí peníze, které stát získává z výběru pojistného od pracujících osob. Systém důchodového pojištění skončil v prvním čtvrtletí letošního roku schodkem 25,7 miliardy korun. Je to vůbec nejhorší výsledek za první čtvrtletí, vyplývá z údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).  

Vláda proto v rámci hledání úspor chystá zásadní změny. MPSV navrhuje, aby se předčasné penze zkrátily na maximálně tři roky z nynějších až pěti let, a také zvýšení jejich penalizace. Předčasné penze tak budou nižší než doposud, a to především ty krátkodobější – do dvou let od řádného termínu. Navíc už nebudou valorizovány. 

„Doba, o kterou bude možné odejít do starobního důchodu před dosažením důchodového věku, se omezí na tři roky. Současná úprava umožňuje odchod do starobního důchodu až pět let před dosažením důchodového věku. Dojde také ke zvýšení koeficientů krácení na 1,5 procenta, a to v období od 1. do 720. dne,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka.  

Doposud bylo koeficientů krácení několik: od 0,9 procenta do 1,5 procenta podle počtu dní, které žadatelé v předčasném důchodu strávili. Čím blíže k řádnému důchodu, tím byl koeficient nižší. Úřad chce více penalizovat žadatele, kteří tráví v penzi předčasně jen rok dva než nastoupí do řádného důchodu. Těch je totiž nejvíc a záměrem je, aby na trhu práce zůstali déle. I proto úřad nabídl od února výhodnější částečné úvazky.

Jak se krátí penze a jak žádat o předčasný důchod jsme psali zde: Předčasný důchod 2023. Kdy můžu jít a komu se vyplatí  

Zásadní je pak i to, že další podmínkou nároku na předčasný důchod bude získání pojištěné doby 40 let. Dosud stačilo 35 let. To podle ministerstva zároveň zlepší pozici lidí s velmi dlouhou kariérou. 

„Vysoká inflace v uplynulých měsících přinesla vážné důsledky dosavadního nastavení valorizačního mechanismu. Zároveň odhalila další významné úskalí systému, kdy bylo pro některé dokonce výhodnější odejít do předčasného důchodu než čekat na dosažení důchodového věku. To je výrazná demotivace pro pracující seniory,“ dodal ministr Jurečka.  

Vláda jeho návrh pravděpodobně schválí a pustí do schvalovacího kolečka v Parlamentu. 

Na naší kalkulačce si spočítáte, jakou penzi dostanete, když o ní požádáte ještě před změnou pravidel. 

Předčasný důchod. Kalkulačka výše důchodu

+
měsíců

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services