Ve starém penzijku jste přišli o pětinu úspor, ukazuje analýza

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 23. 5. 2023 | 4 komentáře
Nejvyšší zhodnocení loni připsala klientům Penzijní společnost Conseq, po započtení inflace je však za posledních deset let v minusu 19,43 %.
Ve starém penzijku jste přišli o pětinu úspor, ukazuje analýza

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří si posledních deset let spořili v transformovaných penzijních fondech, reálně prodělávají okolo 20 procent. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala společnost Freedom Financial Services.

Řeč je o starých fondech penzijního připojištění, v nichž si na důchod ke konci roku 2022 spořilo přes 2,75 milionu lidí. Vstoupit do nich bylo možné jen do konce roku 2012. Od roku 2013 se z nich staly takzvané transformované fondy – dál fungují, ale už do nich nemůžou vstupovat noví zájemci. Od roku 2013 si lze sjednat doplňkové penzijní spoření – účastnické fondy.

Zatímco v transformovaných fondech musí penzijní společnost garantovat každý rok nezáporný výsledek, u účastnických fondů takovou povinnost nemá. Může tak investovat i s odvážnější strategií, na druhou stranu s rizikem ztráty.

Úroveň vkladů je v transformovaných fondech garantována ze zákona a nemůže se dostat do záporu. „Tomu ovšem odpovídá i zhodnocení, které se v průměru pohybuje kolem jednoho procenta. To v žádném případě nedokáže vygenerovat dostatečnou částku na lepší budoucnost v penzi,“ upozorňuje Zdeněk Bartoš, produktový manažer Freedom Financial Services. „V kombinaci s vysokou inflací z minulého roku, tak dochází k reálnému znehodnocení úspor účastníků, které za poslední dekádu dosahuje hodnot přes dvacet procent,“ dodává.

Nejvyšší – a to na poměry transformovaných fondů nadstandardní – zhodnocení loni připsala klientům Penzijní společnost Conseq. Vklady klientů v roce 2022 zhodnotila o 4,4 %. Pokud ovšem započítáme inflaci, která v loňském roce dosáhla hodnoty 15,1 %, tak je celkový reálný výnos tohoto fondu za posledních deset let minus 19,43 %.

Zhodnocení prostředků účastníků v transformovaných fondech v letech 2013 až 2022

Penzijní společnostVýnos celkemRoční průměrReálný celkový výnos
Generali13,75 %1,30 %-18,49 %
Conseq11,98 %1,14 %-19,43 %
Uniqa12,25 %1,16 %-19,61 %
Česká spořitelna11,69 %1,11 %-19,90 %
Allianz11,47 %1,09 %-20,15 %
ČSOB9,31 %0,89 %-21,87 %
KB8,85 %0,85 %-22,08 %
NN8,77 %0,84 %-22,18 %
inflace36,39 %3,15 % 
Zdroj: Freedom Financial Services

O něco optimističtější pohled nabízejí dlouhodobé výsledky účastnických fondů doplňkového penzijního spoření. V těchto takzvaných nových fondech si spoří skoro 1,64 milionu lidí. Zejména u dynamických (nejodvážnějších) variant dokázaly účastnické fondy zhodnotit prostředky klientů za posledních deset let průměrně kolem pěti procent.

Lidé, kteří si spoří na důchod ve starých (transformovaných) fondech, mohou své úspory převést do některého z nových (účastnických) fondů doplňkového penzijního spoření. Ty sice nenabízejí jistotu nezáporného zhodnocení a mohou se dostat v některých letech i do mínusu, ale zato mají dlouhodobou perspektivu překonávat inflaci.

„Z důvodu možné volatility by si měli případný převod svých úspor z transformovaného do účastnického fondu dobře rozmyslet účastníci, kteří mají krátce před důchodem. Naopak u střadatelů, kteří mají deset a více let před důchodem, nedává příliš smysl v transformovaných fondech zůstávat. Desetiletý horizont obvykle eliminuje případné poklesy u dynamických strategií,“ říká Zdeněk Bartoš.

Staré versus nové fondy

Do konce roku 2012 jste si mohli sjednat penzijní připojištění. Důchodová reforma prosazená vládou Petra Nečase od roku 2013 přinesla změnu: z dosavadního penzijního připojištění se staly transformované fondy – normálně dál fungují, ale už do nich nemůžou vstupovat noví zájemci. Od roku 2013 si lze sjednat doplňkové penzijní spoření – účastnické fondy. 

Tady jsou nejpodstatnější rozdíly mezi oběma typy fondů: 

  • Zatímco v transformovaných fondech musí penzijní společnost garantovat každý rok nezáporný výsledek, u účastnických fondů takovou povinnost nemá. Může tak investovat i s odvážnější strategií, na druhou stranu s rizikem ztráty.
  • U nových fondů neexistuje takzvaná výsluhová penze, umožňující z transformovaných fondů vybrat po patnácti letech spoření polovinu peněz. Na druhou stranu například předdůchody lze čerpat jen z nových účastnických fondů.
  • Liší se i maximální poplatky, které zákon umožňuje penzijním společnostem účtovat. U transformovaných fondů je to 0,8 procenta ročně ze spravovaných peněz a 10 procent ze zisku, tedy z ročního zhodnocení. U účastnických fondů je to 0,4 procenta ze spravovaných peněz u povinného konzervativního fondu a rovné jedno procento u všech dalších fondů plus 10 procent ze zisku u povinného konzervativního fondu a 15 procent u všech ostatních.
  • Naopak se neliší třeba výše státního příspěvku nebo možnost daňových odečtů. A od roku 2016 jsou i stejné podmínky pro věk nutný pro výplatu naspořených peněz: i v účastnických fondech je to 60 let a už ne hranice důchodového věku, jak tomu bylo původně od roku 2013 (u některých starších penzijních plánů pro transformované fondy může být věk pro výplatu stanoven i pod hranicí 60 let).

Staré a nové „penzijko“ tvoří takzvaný třetí pilíř důchodového systému (prvním pilířem je pro všechny povinný státní systém, v němž pracující lidé v „produktivním věku“ odvádějí část výdělků současným důchodcům; druhý pilíř pak zavedla zmíněná reforma vlády Petra Nečase, ale následující vláda Bohuslava Sobotky ho hned zrušila).

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

27. 2. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Fondy starého penzijka si loni nevedly špatně: v průměru připsaly 2,26 %, nejvýkonnější fond téměř šest procent. Jejich reálné zhodnocení je však dlouhodobě záporné: od roku 2013 by... celý článek

Partners Financial Services