Pojištění pro případ války. Připlatili byste si?

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 4. 2022 | 11 komentářů
Pojištění pro případ války. Připlatili byste si?

Zdroj: LanKS, Shutterstock

Více než dvě pětiny obyvatel Česka by mělo zájem o pojištění majetku i pro případ válečných událostí. Ukázal to průzkum společnosti EMA data z konce března na vzorku 1116 lidí ve věku 21 až 61 let, který reprezentuje jednotlivé regiony, věkové skupiny, pohlaví a ekonomickou aktivitu respondentů.

Téměř třetina respondentů (29,9 %) by takové pojištění „rozhodně uvítala“, další třetina (31,3 %) „spíše uvítala“. Víc než pětina (21,3 %) lidí neví. Zbytek odpověděl, že „spíše ne“ (13,6 %) nebo „rozhodně ne“ (3,9 %). Otázka neřešila cenu takového pojištění.

Riziko poškození majetku (nemovitost, domácnost, auto) v souvislosti s válkou nekryje žádná z tuzemských pojišťoven, potvrdila únorová analýza společnosti EUCS Analytics. Pojišťovny vylučují i méně extrémní situace: nekryjí ani škodu vzniklou následkem hromadných nepokojů, zásahem státní moci nebo veřejné správy. Lepší situace je u životního pojištění, tedy pro případ úrazu, pracovní neschopnosti, invalidity či smrti – některé pojišťovny do něj zahrnují i riziko války.

Průzkum společnosti EMA data ukázal, že dvě pětiny lidí (39 %) za to, aby se pojištění majetku týkalo i války, nechtějí platit nic navíc. Čtvrtina dotázaných (24,7 %) je ochotná připlatit si maximálně desetinu. Na otázku však odpovídali všichni respondenti – tedy i ti, kteří by o takové pojištění vůbec neměli zájem. Obecně jsou lidé, kteří by o něj stáli, častěji ochotnější si za něj i připlatit.

Zájem o pojištění majetku pro případ válečných událostí:

Zdroj: EMA data

Otázka: Ruský vpád na Ukrajinu zvýraznil výluky u pojištění. Pojišťovny vylučují např. válečný konflikt. Uvítali byste možnost pojištění majetku i pro případ válečných událostí?

Ochota připlatit si za zahrnutí válečných událostí:

Zdroj: EMA data

Otázka: Kolik byste byli ochotni si připlatit za pojištění majetku pro případ válečných událostí? (odpovídali všichni respondenti bez ohledu na jejich zájem o takové pojištění)

S rostoucím věkem stoupá podíl respondentů, kteří nemají o pojištění pro případ válečných událostí zájem.

Respondenti z obcí do 1000 obyvatel chtějí častěji než ostatní zahrnout válečné události do pojištění majetku, ale bez příplatku. Podobně je tu u čtyřčlenných domácností: mají sice větší zájem, jenže jsou nejméně ochotné si připlatit.

Odkaz na podrobné výsledky průzkumu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2022 9:38, Fogyn

V případě války se bortí nejen domy, ale i organizační struktury. Vůbec není jisté, zda pojišťovny budou moci někomu pomoci. Nejspíš i ony budou válkou dotčené stejně tak, jako chudák pojištěný.

+26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

15. 8. 2023 | redakce Peníze.CZ

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

Pouze 57 procent domácností v Česku má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. Ukázal to průzkum společnosti ČPP Servis, dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny,... celý článek

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

3. 5. 2023 | Hynek Just | 2 komentáře

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

Ceny nemovitostí prudce rostou, jejich pojištění ale většinou neměníme. S každým růstem inflace, zdražením stavebních materiálů či pozemků přitom klesá suma, kterou dostanete od pojišťovny,... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services