Doložte příjmy, vyzývá úřad žadatele o dávky. Nově si to můžou usnadnit

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 28. 9. 2023 | 3 komentáře
Doložte příjmy, vyzývá úřad žadatele o dávky. Nově si to můžou usnadnit

Zdroj: Shutterstock

Blíží se termín, kdy stovky tisíc lidí musí úřadu práce doložit své příjmy, aby mohli čerpat příspěvek na bydlení, přídavek na dítě nebo zvýšený příspěvek na péči. U příspěvku na bydlení pak ještě musí žadatelé doložit náklady na bydlení uhrazené za třetí kalendářní čtvrtletí letošního roku.  

Zatímco u příspěvku na bydlení se příjmy a náklady dokládají povinně už jen dvakrát do roka, u přídavku na dítě a zvýšeného příspěvku na péči čtvrtletně. „Bez toho nemůže úřad práce vyhodnotit pokračování nároku na tyto dávky a případně upravit jejich měsíční výši,“ říká Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Příjmy a náklady (u příspěvku na bydlení) je potřeba doložit nejpozději do 31. října, aby se výplata dávky nezastavila. V krajním případě nejpozději do 31. prosince 2023, aby nárok na dávku nezanikl. 

Mnoho žadatelů by přitom své příjmy u některých dávek dokládat vůbec nemuselo. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž spustilo novou službu, která spočívá v tom, že si úřad příjmy žadatelů zjistí sám. Stačí, když s tím lidé souhlasí a poskytnou informace o zaměstnavateli. 

„Klientům jsme slíbili zjednodušení systému a postupnou optimalizaci úřadu práce. V rámci měření kvality a dostupnosti našich služeb jsme zjistili, že se žadatelé často neorientují ve svých výplatních páskách a nevědí, jakou částku mají při vyplňování žádostí o dávky uvést – například zda hrubou, nebo čistou mzdu. Nyní pokud si klient nebude jistý, může dát souhlas úřadu práce, aby si jeho příjmy zjistil od zaměstnavatele sám,“ popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.  

Jak v takovém případě postupovat? Žadatel při vyplňování dokladu nedoloží výši čtvrtletního příjmu, ale v kolonce D1 uvede identifikační číslo (IČ) zaměstnavatele. Úřad práce pak vyzve zaměstnavatele prostřednictvím datové schránky, aby potřebné potvrzení doložil, a to opět přes datovou schránku nebo vyplněním online formuláře. Stejně tak se postupuje v případě, že se dokládají i příjmy osob, které se žadatelem žijí v domácnosti.  

Stát si ale dokáže zjistit příjmy žadatelů pouze u dávek státní sociální podpory, do nichž spadají příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, porodné a pohřebné.  

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Administrativní zátěž zaměstnavatelů se tímto dotazováním nějak zásadně nezvýší, věří Karel Trpkoš, vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva. Podle něj nebude nápor na firmy velký.

„Počítáme i se situací, kdy se nám příjmy od zaměstnavatele z různých důvodů nepodaří získat. V takovém případě klienti nemusí mít strach, že by kvůli prodlení nedostali dávku vyplacenou včas. Pokud by se stalo, že příjmy od zaměstnavatele neobdržíme, vyzveme včas žadatele, aby potvrzení o výši příjmu předložil on,“ vysvětluje Trpkoš. 

Pokud zaměstnavatel potvrzení na základě výzvy do osmi dnů nedodá, hrozí mu podle zákona o státní sociální podpoře pokuta, připomíná Trpkoš. „Do budoucna úřad zpřístupní také metody, které budou umožňovat přímou integraci s účetními systémy. Celý proces to ještě více zjednoduší,“ dodává.  

Protože o nové službě úřadu práce zatím mnoho lidí neví, většina žadatelů bude potvrzení o příjmech podávat stejně jako v minulosti, tedy sami. 

„Nejjednodušší a nejrychlejší forma komunikace s úřadem práce je ta elektronická, například prostřednictvím nástrojů Identity občana nebo datové schránky. Klienti vyřídí vše z pohodlí domova a navíc ušetří spoustu času,“ říká generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.  

U příspěvku na bydlení a přídavku na dítě můžete pro doložení rozhodných příjmů, u příspěvku na bydlení i nákladů na bydlení, ve většině případů využít zjednodušené on-ine formuláře. Ty lze samozřejmě použít i pro podání nové žádosti o dávku. 

Potvrzení, stejně jako nové žádosti, je možné také odevzdat osobně na podatelnách pracovišť úřadu práce. Je možné ho poslat také e-mailem, ale ten musí být podepsaný zaručeným elektronickým podpisem. V opačném případě budete muset takové podání do pěti dnů písemně či ústně úřadu potvrdit. Standardní tiskopis – Doklad o potvrzení čtvrtletního příjmu – najdete na stránkách ministerstva.  

V srpnu stát vyplatit skoro 265 tisíc příspěvků na bydlení, průměrný příspěvek činil 6300 korun. Přídavků na děti vyplatil ve stejném měsíci přes 280 tisíc, průměrná výše byla necelých 1400 korun.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services