Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 5. 2. 2024 10:35 aktualizováno 5. 2. 2024 10:55 | 3 komentáře
Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí. Plán na „největší změnu v této oblasti za posledních 30 let“ dnes představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Čtyři současné dávky nyní odpovídají čtyřem žádostem, což vede ke čtyřem správním řízením. Klient je navíc povinen pravidelně poskytovat podrobné informace o řadě skutečností. V současné době mnoho domácností v hmotné nouzi již pobírá kombinaci různých dávek. V systému také chybí prvek motivace k aktivnímu řešení vlastní životní situace. Chceme, aby lidé nebyli pasivní a jen čekali na dávky. Naopak budeme podporovat aktivitu a snahu postarat se sám o sebe,“ vysvětluje Jurečka.

Jednotná dávka se bude skládat ze čtyř částí, což má podle ministerstva umožnit poskytovat komplexní podporu rodinám v těžké životní situaci. Tyto složky zahrnou oblasti zajištění základního živobytí, pomoc při placení nákladů za bydlení, výchovu a péči o děti plus bonus za příjmy z práce.

Od sloučení čtyř dávek do jediné si Jurečka slibuje méně administrativy, méně papíru a lepší cílení podpory. Zájemci dostanou možnost vyřídit si ji elektronicky.

Změna se podle ministerstva dotkne téměř milionu lidí. „Cílem nového systémové řešení je zajistit cílenější pomoc, lépe podpořit rodiny a ocenit práci. Revizí dojde také k zásadnímu zjednodušení celého systému,“ říká Jurečka.

„Tento přístup zohledňuje jejich snahu o dosažení soběstačnosti domácnosti a podporuje zdravé fungování rodiny, včetně pravidelné školní docházky dětí. Dále pomáhá s úhradou nákladů na bydlení a s krytím základních životních potřeb,“ vysvětluje ministr.

Cílem je také zmírnit takzvané body zlomu, které v současném systému mohou demotivovat lidi při hledání práce nebo přijetí lépe placené práce, protože by mohli ztratit nárok na podporu. „Pracovat se musí vyplatit,“ zdůrazňuje Jurečka. Nový systém počítá s takzvaným pracovním bonusem. 

„Chceme zároveň myslet na zranitelné osoby, pro které je z nejrůznějších důvodů nemožné zvýšit příjem svojí aktivitou. Může se jednat například o seniory či matky samoživitelky s malými dětmi, kteří se bez pomoci společnosti neobejdou,“ slibuje Jurečka.

„Také budeme zohledňovat konkrétní finanční možnosti žadatele o podporu, aby se nestávalo, že peníze dostane člověk, který je nepotřebuje, protože disponuje velkým majetkem,“ říká Jurečka. Připomíná, že podle dosavadních pravidel může získat příspěvek na bydlení i člověk se slušnými majetkovými poměry, který vlastní víc nemovitostí.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Ministerstvo dnes představilo základní principy, na nichž už se podle Jurečky shodla vládní koalice. Novou dávku má upravit zcela nový zákon, jehož návrh teď ministerstvo finalizuje. V březnu chce představit konkrétní paragrafové znění a všechny detaily – třeba limit příjmů nebo takzvaný majetkový test. Návrh pak zamíří do takzvaného vnějšího připomínkového řízení. Změny mají být účinné od roku 2025. 

Jurečka ujišťuje, že cílem změn není za každou cenu ušetřit. Předpokládá, že sloučení čtyř dávek do jediné bude rozpočtově neutrální. „Může nás ale překvapit změna chování některých skupin, na kterou to nové nastavení může působit pozitivně,“ říká.

„Na druhou stranu výrazné zjednodušení a snadnější dostupnost jediné dávky místo čtyř může vést k tomu, že o ni požádají i lidé, pro které je to dnes složité,“ připouští ministr.

K větší reformě celého systému se ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo přistoupit po téměř třiceti letech. „Cílem je narovnání současného stavu. Smyslem tedy není šetřit na úkor lidí, kteří potřebují pomoc státu, ale zjednodušit, zpřehlednit a přesně zacílit pomoc státu těm, kdo to opravdu potřebují a nezvládnou se o sebe postarat sami,“ vysvětluje Jurečka.

Reforma se netýká dalších dávek jako jsou rodičovský příspěvek, porodné nebo pohřebné – ty dál zůstanou v systému státní sociální podpory. Nezmění se ani mimořádná okamžitá pomoc, která jako jediná zůstane v dosavadním systému pomoci v hmotné nouzi.

„Společnost prošla po revoluci řadou změn, spolu s ní se průběžně měnil i systém dávek, který se však během let stal příliš složitý a nepřehledný. Je nejvyšší čas ho zpřehlednit, narovnat a současně více motivovat lidi k práci,“ vysvětluje Jurečka. Odkazuje na průzkum agentury STEM: jen 29 procent lidí ví, jak dávky fungují, a jen 22 procent lidí si myslí, že sociální systém je spravedlivý.

„Změna jde správným směrem. Ale ďábel se skrývá v detailu. Klíčové je, co se objeví v paragrafech. Teď to jsou jen hezké teze,“ reagoval na dnešní prezenzaci Daniel Hůle, expert na dluhovou problematiku z organizace Člověk v tísni.

Modelové příklady podle ministerstva:

Reforma sociálních dávek MPSVZdroj: MPSV
Reforma sociálních dávek MPSVZdroj: MPSV
Reforma sociálních dávek MPSVZdroj: MPSV
Reforma sociálních dávek MPSVZdroj. MPSV
Reforma sociálních dávek MPSVZdroj: MPSV

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

24. 1. 2024 | Petra Dlouhá, Gabriel Pleska

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

Pohřebné je sociální dávka, která některým rodinám pomáhá s uhrazením nákladů na pohřeb. Nedostane ho ale každý. Přinášíme aktuální podmínky, které je potřeba pro nárok na pohřebné... celý článek

Partners Financial Services