Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 27. 12. 2023
Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.
Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Zdroj: Filip Albert / Shutterstock.cz

Možná chcete jenom vědět, jestli příspěvek na bydlení dostanete a jak by mohl být vysoký. Pak si skočte rovnou na kalkulačku. Pokud ale chcete o příspěvku na bydlení vědět víc, takhle to jde popořádku:

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení

Na příspěvek na bydlení má nárok každá domácnost, která na bydlení vydá víc než 30 procent svého příjmu. Stát pak dá peníze právě na to, co oněch 30 procent přesahuje. Příjmy lidí tvořících jednu domácnost se sčítají, na jednu nemovitost se dá žádat o jeden příspěvek.

Domácností se myslí lidé, kteří žijou v nájemním bytě (ať už v nájmu nebo podnájmu), v družstevním bytě nebo i ve vlastním. Rozhodující je, kde skutečně bydlí, na trvalém bydlišti v občance nezáleží. 

I v roce 2024 můžou o příspěvek na bydlení žádat i lidé, kteří bydlí na chatě nebo chalupě, tedy v rekreačním objektu – ten musí splňovat základní podmínky pro celoroční obývání, především přístup k pitné vodě a záchod.

Pokud žijete v nebytovém prostoru nebo třeba v azylovém domě, příspěvek na bydlení nedostanete a budete muset hledat mezi jinými dávkami. Z těch určených konkrétně na bydlení by to mohl být doplatek na bydlení, jedna z dávek v hmotné nouzi.

Co se počítá do nákladů na bydlení

Do nákladů na bydlení se počítá v první řadě nájemné. Když bydlíte v družstevním nebo ve vlastním, počítají se místo nájemného takzvané srovnatelné náklady – rozumějte náklady srovnatelné s nájemným, aby se nějak zohlednily výdaje, které domácnost má s údržbou a provozem nemovitosti. Jsou stanovené v zákoně a právě teď vypadají takhle:

Srovnatelné náklady na bydlení 2024 pro domácnosti v družstevním nebo ve vlastním

Počet osob v domácnosti

 

jedna nebo dvě

3571 Kč    

tři

4669 Kč    

čtyři a víc

5632 Kč    

Další započitatelné náklady jsou zejména náklady na energie, elektřinu a plyn, na dodávky a ohřev vody, odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení a úklid společných prostor domu, odvoz odpadních vod a čištění jímek, vybavení bytu, společnou televizi a rozhlas, svoz komunálního odpadu.  

Počítají se i náklady na vytápění. Pouze pokud se v domácnosti topí pevnými palivy – uhlím, briketami, peletami, dřívím a obdobně, nepočítají se skutečné náklady, ale stát stanoví paušál. Vypadá takhle:

Měsíční náklady na vytápění pevnými palivy 2024

Počet osob v domácnosti

 

jedna nebo dvě

1843 Kč    

tři

2411 Kč    

čtyři a víc

2979 Kč    

Teď ale ta důležitá věc. Za určitých okolností se příjmy domácnosti neporovnávají se skutečnými náklady, ale s náklady normativními.

Co jsou normativní náklady?

Pravidlo, že příspěvek proplatí veškeré náklady na bydlení, které přesáhnou 30 procent čistých příjmů domácnosti, neplatí absolutně.

Cílem je, aby stát někomu nepřispíval třeba padesát tisíc na stotisícové nájemné. Nebo na náklady na vytápění domácích pěstíren či bazénů.

Aby se nedotoval luxus, jsou stanovené takzvané normativní náklady bydlení. Řečeno česky to je částka, o které se stát domnívá, že za ni domácnost o určité velikosti může v obci určité velikosti rozumně bydlet.

Pokud jsou tedy vykázané skutečné náklady vyšší než normativní, počítá se s těmi normativními. Pro rok 2023 byly jednorázově navýšeny, což ovlivňovalo počet domácností, které měly na příspěvek nárok, případně i jeho výši. Pro rok 2024 jsou stanovené takhle:

Normativní náklady na bydlení 2024 pro domácnosti v nájmu nebo podnájmu

Počet osob v domácnosti

Praha a Brno

Obce s alespoň 70 000 obyvateli

Obce do 69 999 obyvatel

 

jedna nebo dvě

16 279 Kč

14 197 Kč

13 737 Kč

 

tři

19 212 Kč

15 900 Kč

15 299 Kč

 

čtyři a víc

23 195 Kč

19 202 Kč

18 477 Kč

 

Pro lidi bydlící v družstevním nebo ve vlastním se normativní náklady stanovují jinak a velikost obce nerozhoduje:

Normativní náklady na bydlení 2024 pro domácnosti v družstevním nebo ve vlastním

Počet osob v domácnosti

 

jedna nebo dvě

8932 Kč     

tři

11 161 Kč     

čtyři a víc

13 568 Kč     

Jaké příjmy (a čí) se započítávají?

Počítají se čisté příjmy. Přesněji jejich průměr za kalendářní čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém žádáte. Kalendářní čtvrtletí jsou leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec. Když tedy budete o dávku žádat v lednu, sečtete čisté příjmy všech členů domácnosti za říjen až prosinec a vydělíte třemi, abyste dostali měsíční průměr.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Příjmy stačí prokazovat jednou za půl roku – to znamená, že pokud příspěvek dostanete v lednu 2024 na základě příjmů z posledního čtvrtletí roku 2023, znovu budete muset za půl roku prokázat výši příjmů za druhé čtvrtletí roku 2023, tedy za duben až červen. Kdyby by se stalo, že v prvním čtvrtletí příjmy vaší domácnosti zásadně klesnou (což by znamenalo zvýšení příspěvku), můžete ten pokles úřadu doložit a příspěvek si tak nechat navýšit.

Do příjmů se počítá plat nebo mzda, všechny typy důchodů, výživnéporodnérodičovský příspěvekmateřská nebo třeba nemocenská a další dávky nemocenského pojištění, přídavky na děti nebo podpora v nezaměstnanosti, a to všech společně posuzovaných osob, tedy všech lidí, kteří spolu v bytě bydlí. Za příjem se nepovažují příjmy ze zaměstnání (včetně dohod nebo třeba placené praxe) nezaopatřených dětí.

Kdo přijde o příspěvek na bydlení

Srovnejme si data za říjen v posledních třech letech. V říjnu 2021 se vyplácelo zhruba 138 tisíc příspěvků na bydlení, v říjnu 2022 to bylo 188 tisíc a v říjnu 2023 skoro 267 tisíc dávek. V korunách to bylo 535,5 milionu v říjnu 2021, 753 milionů v říjnu 2022 a bezmála miliarda a 700 milionů v říjnu 2023.

Velice rychle tedy roste počet příjemců příspěvku a ještě mnohem rychleji objem vyplácených peněz. Popularita příspěvku má dva důvody: jednak ho mnohem víc lidí potřebuje a jednak o něm víc lidí ví. Okruh příjemců se navíc v roce 2022 zásadně rozšířil a příspěvek zvyšoval.

Všechno rozšiřování a zvyšování ale nebylo navěky. Jen na rok 2023 bylo omezeno navýšení normativních nákladů. To mělo být jakousi první pomocí při nárůstu cen energií.

Toto navýšení normativních nákladů se neprodlužuje a končí s rokem 2023. Od ledna 2024 tedy bude příjemců příspěvku na bydlení míň. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale tvrdí, že podle jeho analýz počet domácností, které příspěvek pobírají a přijdou o něj, klesne jen zhruba o jedno procento. Tedy zhruba nějakých 2500 domácností.

Kalkulačka příspěvku na bydlení

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2024

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Kde se žádá a co je potřeba prokázat

Od prosince 2023 jde o příspěvek na bydlení požádat elektronicky: přes takzvanou klientskou zónu Jenda (Jednoduše na dávky) ministerstva práce a sociálních věcí.

Dávky jako kvíz

Zdroj: Shutterstock

Jak to mají OSVČ s mateřskou? Jak dlouho po vyhazovu dostanete podporu v nezaměstanosti? Vyplatí se víc na dávkách na bydlení nebo na děti?

Víte, na co máte nárok od státu? Velký dávkový test

Potřebovat budete datovou schránku nebo některou z forem identity občana – bankovní identitu, eObčanku, NIA ID nebo třeba mobilní klíč eGovernmentu. Pořád to nebude legrace, třeba kvůli prokazování souhlasu ostatních členů domácnosti nebo dokládání nájemních smluv. Ale celkem by podle ministerstva mělo být možné zažádat na 30 kliknutí: O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online.

Jendu pak můžete využívat i k dokládání čtvrtletních příjmů při prodlužování dávky.

Elektronicky se dá taky přes web MPSV můžete žádat i e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem. Jinak budete muset na úřad práce. Prostudujte si ale napřed, které dokumenty budete potřebovat, je jich opravdu hodně. O příspěvek na bydlení můžete žádat až tři měsíce zpětně.

Pokud si nezkusíte Jendu, doporučujeme se dopředu podívat na web ministerstva, jaké všecky formuláře je potřeba vyplnit a co se má dokládat. Jestli se chcete vydat na úřad, předvyplňte si toho co nejvíc doma. Na webu jsou připravené i vzory vyplněných formulářů.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Partners Financial Services