Spočítejte si, jak vám zdraží elektřina. Známe nové ceny za distribuci

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 30. 11. 2023 | 5 komentářů
Energetický regulační úřad zveřejnil svou část ceny za elektřinu a plyn. Co to udělá s konečnou cenou pro domácnosti? Tady je přehled.
Spočítejte si, jak vám zdraží elektřina. Známe nové ceny za distribuci

Zdroj: Pleska / Dall-e

Ceny elektřiny a plynu na burzách letos klesaly. Dodavatelé energií mohli nakupovat levněji a během roku přicházeli s nabídkami levnějších tarifů.

Zlevnění většinou nabídli i těm, kteří u nich měli zafixovanou cenu elektřiny nad vládním stropem. Ten byl 5000 Kč (6050 Kč s DPH) za megawatthodinu. Do konce roku 2023 platí všechno nad strop stát, od 1. ledna 2024 si ale každý platí plnou cenu sám.

Jenže výsledné zlevnění pro domácnosti nakonec nemusí být nijak výrazné. A dodavatel ani odběratel s tím moc nezmůžou. Důvodem je zvýšení cen za distribuci energií, které dnes oznámil Energetický regulační úřad. Elektřinu zdraží také návrat poplatku na podporované zdroje energie, který jsme od října roku 2022 nemuseli dočasně platit.

Politici i regulační úřad sice říkají, že pokud někomu porostou celkové ceny, nebude to nijak výrazné. Jenže: porovnávají cenu se stropy. Když uvážíme, že většina lidí už dnes platí cenu pod stropem, někdo bude muset sáhnout do peněženky hlouběji než dřív.

I kvůli obnovení příspěvku na podporované zdroje výrazněji stoupne regulovaná část ceny u elektřiny. Co udělá s vaším ročním vyúčtováním, to si můžete spočítat na kalkulačce pro rok 2024:

Kalkulačka změny ceny elektřiny pro rok 2024

Kč/kWh
kWh

Další kalkulačky

Levnější, a přesto dražší? Jak to?

Položky, které najdete na vyúčtování za elektřinu a plyn, jde rozdělit do dvou skupin. Jedna je neregulovaná, druhá regulovaná státem. Zatímco položky, které najdeme na neregulované, tržní části faktury, letos zlevňovaly, ty regulované pro příští rok rozhodnutím regulátora zásadně zvýší.

Největší část neregulované složky (takzvané obchodní složky) zabere cena za samotnou energii, tedy za spotřebované kilowatthodiny silové elektřiny nebo plynu. Kolik bude zákazník platit, závisí – kromě jeho spotřeby, samozřejmě – v zásadě na tom, kterou z nabídek dodavatelů si vybere a na jaké ceně se s dodavatelem dohodne.

Největší část regulované složky je platba za distribuci. Tedy v zásadě za použití drátů a trubek, kterými se elektřina nebo plyn ke spotřebiteli dostanou. Je úplně jedno, jakého dodavatele elektřiny nebo plynu si vyberete. Cena za distribuci bude pořád stejná. Lišit se může jen podle toho, na území kterého distributora se nacházíte. Ale nejste šnek, abyste si přenesli domeček někam, kde je distribuce levnější.

Největší cenový šok samozřejmě čeká ty, kdo si včas fixovali ještě relativně nízké ceny, a teď jim fixace skončí. Nahoru jim tedy vyskočí cena za energii samotnou i za její distribuci.

Mapa distribučních území elektřiny a plynuZdroj: Energetický regulační úřad

Mapky distribučních území elektřiny a plynu zvětšíte kliknutím

Víc ale podle dnešního rozhodnutí Energetického regulačního úřadu zaplatíme v regulovaných cenách nejen za spotřebovanou energii. Rostou i měsíční platby za rezervovaný příkon (za jistič). Ty se liší jak podle distribučních oblastí, tak podle tarifních sazeb. Celkově se odhaduje, že pro domácnosti stoupne regulovaná složka o 65,7 procenta u elektřiny a o 38,8 procenta u plynu.

Jak stoupne cena za 1000 kWh u elektřiny v nejběžnější sazbě pro domácnosti, které elektřinou netopí a neohřívají vodu, což je sazba D 02d?

  • na území ČEZ distribuce z 1611 korun na 2015,66 koruny
  • na území EG.D z 1737,91 koruny na 2100,79 koruny
  • na území PRE distribuce z 1304,93 koruny na 1388,28 koruny

Sazba za nejběžnější jistič (kategorie pod 1×25 A a pod 3×10 A) se zvýší takto: 

  • na území ČEZ distribuce z 65 korun za měsíc na 82 korun
  • na území EG.D z 66 korun za měsíc na 80 korun
  • na území PRE distribuce z 69 korun za měsíc na 76 korun

Zdaleka nejvíc ceny porostou odběratelům se sazbou D 57d, která je určená pro domácnosti s tepelným čerpadlem – zvlášť na území větších distributorů, tedy ČEZ distribuce nebo EG.D.

Růst je vyšší o loňský propad

Proč regulované části ceny porostou tak rychle? Je to tím, že loni se propadly. Teď rostou o to víc – jednou za loňský rok, jednou za letošek.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Ceny za distribuci se měly zvyšovat i před rokem, tedy pro rok 2023. A nijak málo – stejně jako letos úřad argumentoval tím, že kvůli inflaci jsou náklady na údržbu sítí vyšší než kdy dřív a kromě údržby by se mělo dělat i na rozvoji. 

„Při stanovení regulovaných složek cen jsme vázáni energetickým zákonem, který jasně říká, že regulované ceny musejí pokrývat ekonomicky oprávněné náklady na zajištění spolehlilvého, bezpečného a efektivního provozu energetických soustav,“ říká předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Loni se ale proti zdražení postavil stát. Vláda řekla, že se zvýšení distribučních poplatků bude platit z rozpočtu. Nakonec tedy domácnosti v roce 2023 platily za distribuci energií o stovky i tisíce míň: Další zdražení energií zabrzdí stát. Přispěje na regulovanou část. Dotace za letošek má dosáhnout 59 miliard. I příští rok bude stát přispívat, ovšem už jen částkou ve výši 9,35 miliardy. Dotovat už bude pouze část podpory obnovitelných zdrojů.

Státní dotace nákladů na elektřinuZdroj: Energetický regulační úřad

Graf ukazuje, kolik z nákladů na elektřinu na sebe vzal letos, loni a příští rok stát

Navíc na sebe stát dočasně vzal také placení příspěvku na podporované zdroje energie, který jinak platili odběratelé elektřiny. Od ledna 2024 ho budou platit zase. Naše kalkulačka o pár odstavců výš s ním počítá. Na téhle si můžete orientačně vypočítat, kolik vás bude stát samotná zelená daň:

Z čeho se skládá cena energií

Elektřina

Plyn

Neregulovaná (obchodní) část

Silová elektřina – cena podle spotřeby (za kWh), fixní platba dodavateli. Tyto platby jdou na vrub dodavatele

Cena za vlastní plyn podle spotřeby a stálý měsíční plat nebo platba za rezervovanou kapacitu. Tyto platby jdou na vrub dodavatele

Regulovaná část

Distribuce – cena podle spotřeby (za kWh), fixní platba za jistič. Tyto platby dodavatel přepošle na účet distributora, tedy „provozovatele drátů“
Ostatní služby – poplatek za systémové služby, poplatek za služby Operátora trhu energií, poplatek na podporované zdroje energie (do konce roku 2023 odpuštěn)

Distribuce a doprava – cena podle spotřeby (za MWh), stálý měsíční plat. Tyto platby dodavatel přepošle na účet distributora, tedy „provozovatele trubek“
Ostatní služby – cena za služby Operátora trhu energií

Daně

Spotřební daň z elektřiny – cena podle spotřeby (za kWh)
Daň z přidané hodnoty: 21 procent na všechny složky ceny (včetně daně z elektřiny)

Daň z přidané hodnoty: 21 procent na všechny složky ceny

Takhle bude v průměru podle regulačního úřadu vypadat podíl jednotlivých složek ceny na vyúčtování domácnostem v roce 2024:

Složky cen elektřiny a jejich podíl na celkové ceně 2024Zdroj: Energetický regulační úřad

Graf zvětšíte kliknutím

Složky cen plynu a jejich podíl na celkové ceně 2024Zdroj: Energetický regulační úřad

Graf zvětšíte kliknutím

Průvodce vyúčtováním elektřiny
Zdroj: Pleska/Dall-e

Všechno si ukážeme na konkrétním vyúčtování od jedné konkrétní společnosti. Co má ale faktura obsahovat, to je státem předepsáno pro všechny. Proto i u dalších dodavatelů bude její obsah z většiny stejný a rozložení podobné. Dělí se například na části A, B a C. Začneme samozřejmě od A.

Faktura za elektřinu, část AZdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

1. V ohrádce Zákaznický účet je číslo zákazníka. Dobré vědět, kde ho hledat. Firmy bůhvíproč trvají na tom, že ho máte při komunikaci s nimi používat.

2. Faktura má číslo. Dobré znát pro reklamaci. Mělo by ale stačit cokoli, čím ji identifikovat, třeba datum vystavení.

3. Číslem a adresou včetně čísla bytu je jednoznačně určené odběrné místo, k němuž se faktura vztahuje.

4. Celková spotřeba zjištěná odečty hodnot na elektroměru (před rokem a před vyúčtováním). Znát celkovou spotřebu je fajn, bude ale ještě rozepsaná v části B vyúčtování. Asi užitečněji.

5. Zkratka VT = vysoký tarif. Tato domácnost má jednotarifovou sazbu; jsou ale i sazby dvoutarifové, kde se za elektřinu odebranou v různých časech platí různá cena – například přes den víc, v noci míň. Pak jsou na faktuře dvojí spotřeba a dvě zkratky: NT pro nízký (lacinější) tarif a VT pro vysoký.

Faktura za elektřinu, část A, část 2Zdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

To, co vidíte nerozmazané, hledáme pokaždé jako první: jak to dopadlo. Tedy srovnání toho, co jsme za rok zaplatili na zálohách, s tím, kolik jsme nakonec skutečně spotřebovali. A jaký máme přeplatek (pokud byly zálohy vyšší), nebo nedoplatek (pokud byly nižší).

Fialově jsme zvýraznili položku, kterou asi víckrát na faktuře neuvidíte: Příspěvek na úhradu nákladů za energie. To byla první pomoc, kterou vláda poskytovala loni od října do konce roku. Možná si vzpomenete, že se tomu říkalo úsporný tarif. Mimochodem ta pomoc taky způsobila zmatky při počítání inflace letos v říjnu a zbytku roku. 

Faktura za elektřinu, část A, část 3Zdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

Dodavatel navrhuje výši záloh pro další rok. Na vypořádání několika prvních použil krásný přeplatek, který vám vznikl. 

Můžete se s dodavatelem dohodnout, že vám přeplatky místo započtení (na další zálohy) vrátí přímo. To se ale většinou dělá ve smlouvě. Ta se dá změnit, ale je lepší to dělat s předstihem, ne s čerstvým vyúčtováním v ruce.

I o výši záloh se samozřejmě můžete s dodavatelem bavit. 

Faktura za elektřinu, část B, část 1Zdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

Jsme v části označené B. Zeleně zvýrazněné jsou údaje o tarifu, zahrnují název produktu a sazbu. D 02d je jedna z nejběžnějších sazeb: jednotarifní sazba pro domácnosti, které elektřinou svítí a pohánějí běžné domácí spotřebiče. Nepoužívají elektřinu k topení nebo ohřevu vody. Důležitá je i hodnota jističe, za rezervovaný příkon se platí.

Fialově zvýrazněné D znamená, že množství spotřebované elektřiny není odečtené z elektroměru, ale je stanovené odhadem. Odhad se nedělá od oka, ale na základě modelů spotřeby, vypracovaných ze skutečných měření u různých odběratelů. Když si všimnete data u odhadů, uvidíte, že jsou to data, kdy se něco mění: od 1. října fungoval takzvaný úsporný tarif, od 1. ledna se každoročně mění ceny regulovaných složek ceny elektřiny podle rozhodnutí regulačního úřadu.

Faktura za elektřinu, část B, část 2Zdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

Fialově jsme zvýraznili peníze, které jdou vašemu dodavateli – v tomhle případě je to Pražská energetika (PRE).

Nejdůležitější je silová elektřina. Všimněte si, jak se od ledna zvedla cena: na pět korun za kilowatthodinu. Tak kulaté to číslo není náhodou: je to to totiž jen část ceny. Pět korun byl cenový strop: co bylo nad něj, neplatil odběratel – dodavatel to dostal ze státního rozpočtu. Pokud si pamatujete, že jste platili víc, je to správně: všechny ceny jsou tu bez DPH. Strop platí do konce roku.

Další položka je plat za odběrné místo (někdy se říká stálý měsíční plat). Platí se pevná cena za měsíc, není co řešit. Ani to nebývá moc peněz.

Až na daň z elektriky můžete fialové položky ovlivnit: ptát se dodavatele, jestli sleví, když mu neutečete; zkusit u něj vybrat jiný tarif. Nebo mu opravdu utéct.

Zelené položky ale nezměníte. To jsou peníze, které dodavatel posílá distributorovi. Toho si vybrat nemůžete – patříte k němu podle toho, kde elektřinu odebíráte. Nenechte se zmást, že se tady jmenuje podobně jako dodavatel: totožné ty firmy být nesmějí.

Distributoři elektřinyZdroj: ERÚ

Distributor elektřiny – to je ten, kdo se stará o dráty a zařízení, díky kterým elektřina doteče až k vám. Je to činnost, která z povahy věci vylučuje konkurenci. Není dobře možné, aby krajinu křižovaly dráty deseti různých společností. Ale chceme, aby na trhu s energiemi byla konkurence. Řešení je podobné jako na dráze: máme vlastníky drátů (kolejí), kteří na ně musí pustit každého dodavatele (dopravce), který splní předepsané podmínky. Distributoři jsou tři – jak mají rozparcelovanou republiku, vidíte na obrázku.

Aby distributor nezneužíval svůj monopol, stanovuje ceny za distribuci Energetický regulační úřad. 

A tady je jádro zdražování, které teď přijde. Loni na konci roku cena za distribuci pro odběratele klesla. Vidíte to na jednotkové ceně do konce roku a od začátku roku nového. Část jí platil stát. V normálním roce by rostla. A teď úřad jednak cenu zvyšuje o to, co platil stát, jednak se snaží vyjít vstříc distributorům, kteří argumentují, že kvůli inflaci potřebují na údržbu nebo rozvoj sítě víc peněz. A to ještě není všechno.

Faktura za elektřinu, část B, část 2Zdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

Zpátky k našemu vyúčtování a zeleně značeným penězům pro distributora. Platí se za dodané kilowatthodiny aza rezervovaný příkon neboli za jistič. Tedy za to, že distributor ví, kolik nejvíc budete chtít energie spotřebovat a je ji vždycky připravený vám ji dodat. 

Obojí cena od ledna poroste. U sazby D 02d, o kterou jde na naší vzorové faktuře, a u nejslabšího jističe jako tady, to budou desítky korun. U dvoutarifových sazeb a silných jističů ale stovky za měsíc.

Faktura za elektřinu, část B, část 2Zdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

I modrá část jsou služby, jejichž cena je určovaná Energetickým úřadem. Systémové služby – to je v podstatě příspěvek distributorovi na to, aby mohl platit elektrátrnám za to, že budou připravené v záloze, kdyby se v dodávkách něco pokazilo. Poplatek operátorovi trhu s energiemi, společnosti OTE, je za to, že dohlíží nad „logistikou“ dodávek elektřiny. Nejsou to ani vysoké, ani jinak zajímavé položky.

Zajímavá je položka Podpora elekt. z podporovaných zdrojů energie. Česko se v Evropské unii zavázalo, že bude některé zdroje energie podporovat. A uvalilo na občany poplatek, který můžeme nazvat ekologická daň. Všimněte si ale, že dodavatel ji platil jen do konce loňského září. Od října je na faktuře nula. Bude tam do konce roku 2023. Podpora podporovaných zdrojů nám byla odpuštěna, stát je podporoval z eráru.

Od ledna se nedobrovolný příspěvek vrací, znovu v hodnotě 495 Kč/MWh, s DPH 599 Kč/MWh. Domácnost, ke které patří tohle vyúčtování, na něm i při své spíš skromnější spotřebě zaplatí skoro dvanáct stovek ročně.

Faktura za elektřinu, část B, část 3Zdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

Jak už jsme upozorňovali, zatím byla většinou řeč o cenách bez daní. Tedy přesněji bez daně z přidané hodnoty. Narazili jsme ale na „ekologickou daň“ zvanou podpora podporovaných zdrojů a na daň z elektřiny.

I daň z elektřiny je v podstatě ekologická daň (odpouští se u elektřiny vyrobené z čistých zdrojů). Většinou se dozvíte, že ji nemusíte řešit: odvádí ji dodavatel a v podstatě by vám ji ani na fakturu nemusel psát. Ale napíše ji tam, protože uvidíte, že zlý tady není on. Stejně jako třeba u daně z pohonných hmot je i tato daň ještě jednou zdaněna sazbou daně z přidané hodnoty.

Porovnání spotřebované energie několik let zpátky potěší zejména ty, kteří dokázali „přijmout úsporná opatření“, protože vidí, jak jim to pěkně klesá.

Část B vyúčtování pak ukončuje přehled zaplacených (v tom správném případě) záloh.

Faktura za elektřinu, část C, část 1Zdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

Část C vyúčtování už je docela nuda. Její součástí musí být kontakty na dodavatele, reklamační postupy, poučení o postupu při změně dodavatele a taky – a to může být důležité – kontakty na Energetický regulační úřad a na ministerstvo průmyslu a obchodu. Zejména ten úřad se může hodit, pokud se nebudete moct s dodavatelem dohodnout: to je správný adresát vašich stížností. 

Nepovinnou součástí je pak případně nějaké to promo dodávající firmy.

Faktura za elektřinu, část C, část 1Zdroj: Peníze.cz, se svolením pí Příkladové-Modelové

Poslední kousek faktury. Ponaučení o použitých zkratkách a o způsobu výpočtu DPH.

A máme to za sebou.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services