Nová zelená úsporám bude pro víc lidí. I s přídavkem na dítě

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 7. 12. 2023
Příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám Light se dnes dočasně uzavřel. Až se 17. ledna znovu rozjede, bude o ni moct požádat víc lidí – i rodiny pobírající přídavek na dítě.
Nová zelená úsporám bude pro víc lidí. I s přídavkem na dítě

Zdroj: Shutterstock

Dotační program Nová zelená úsporám Light se po vánoční přestávce otevře v půlce ledna ještě většímu okruhu domácností. Podrobnosti dnes představilo ministerstvo životního prostředí.

Program budou moci nově využít i rodiny pobírající přídavek na dítě. Zatím byla dotace určena pro příjemce starobního důchodu, pro lidi se třetím stupněm invalidity a pro domácnosti pobírající příspěvek na bydlení.

„Díky chystanému rozšíření by na tuto dotaci mohlo od 17. ledna 2024 nově dosáhnout dalších až sto tisíc domácností, které sice čerpají přídavek na dítě, ale protože nepobírají příspěvek na bydlení, nemohli si až dosud o dotaci zažádat,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Tito žadatelé můžou čerpat až 150 tisíc korun na zateplení zahrnující i výměnu oken a vchodových dveří a 90 tisíc korun na instalaci systému na solární ohřev vody s novou akumulační nádrží (bojlerem), nebo 60 tisíc korun na systém bez nové akumulační nádrže.

Vedle rodin pobírajících přídavek na dítě budou o dotaci moct nově žádat také domácnosti v bytových domech ve vlastnictví společenství vlastníků jednotek nebo bytových družstvech – když splní podmínky pro vstup do programu. Podpora se v tomhle případě týká jen výměny oken – a to tehdy, pokud v celém domě proběhla celková rekonstrukce s výměnou oken, ale tato konkrétní domácnost na výměnu neměla.

„Pokud například SVJ rozhodlo a zrealizovalo výměnu oken v bytovém domě, ale zbyla nízkopříjmová domácnost, která bohužel neměla dostatek financí a okna tím pádem vyměnit nemohla, tak tato domácnost od nás nyní dostane příspěvek, aby mohla i ona výměnu oken dokončit. Peníze je navíc možné získat formou zálohy předem,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík. Pro výměnu v celém domě je ale dál určena jen Nová zelená úsporám pro bytové domy.

Přesnější podmínky

Měsíční odstávka příjmu žádostí má tři důvody: jednak úpravu systému kvůli rozšíření okruhu možných žadatelů, jednak drobné úpravy některých podmínek, jednak je potřeba dosypat peníze. Letos program zatím přispěl 50 tisícům domácností dohromady skoro šesti miliardami korun. V lednu přibudou další tři miliardy.

Dál se budou podporovat stejná úsporná opatření jako dřív. Dotace z Nové zelené úsporám Light jdou na rychlé a snadno realizovatelné renovace zahrnující zateplení fasády, podlahy, střechy, stropu, výměnu oken a vchodových dveří a instalaci solárních systému na ohřev vody.

Peníze se dají získat formou zálohy i předem a můžou pokrýt až sto procent vynaložených nákladů.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Zpřesní se ale některé podmínky, které mají chránit žadatele před takzvanými energošmejdy, kteří nabízejí nekvalitní práci.

„Bohužel se ukazuje, že některé firmy zneužívají obzvlášť zranitelné skupiny obyvatel. Nabízejí instalaci sestav pro solární ohřev vody, které mají zanedbatelný dopad na úspory energie, využívají stávající bojlery s nevhodným topným tělesem, u kterého je efekt ohřevu z fotovoltaiky minimální,“ konstatuje Petr Valdman ze Státního fondu životního prostředí.

V případě solárního ohřevu vody se bude požadovat větší plocha termických solárních panelů a vyšší minimální instalovaný výkon fotovoltaických panelů. V případě termického i fotovoltaického systém bude povinná ochrana proti opaření a přepnutí na bivalentní zdroj ohřevu v případě nedostatečného výkonu fotovoltaického systému bude automatické (nikoliv manuální). Zpřesní se také požadavky na kvalitu montáže oken a dveří, aby byla v souladu s normou ČSN 74 6077.

Nechejte si poradit

Zástupci zmíněných ministerstev a Státního fondu životního prostředí, který dotační program administruje, dnes na setkání s novináři právě kvůli různým „energošmejdům“ podtrhli význam poradenství specialistů z Místních akčních skupin (MAS) a EKIS. Jejich pomoc je zdarma a kontakty lze najít přes web Nové zelené úsporám.

„Důrazně doporučujeme žadatelům konzultovat smlouvy o instalaci solárních systémů s našimi poradci z MAS a EKIS ještě před jejich podpisem,“ upozorňuje Petr Valdman: „Na stránkách programu najdou žadatelé spotřebitelská desatera správné instalace fotovoltaických a fototermických systémů, která obsahují celou řadu rad a doporučení. Chceme, aby se v celé problematice lépe orientovali,“ dodává.

Program Nová zelená úsporám Light odstartoval letos 9. ledna, bylo v něm nachystáno 1,5 miliardy korun. Částka se během roku několikrát zvyšovala až na současných šest miliard korun. Další peníze přibudou v lednu. „Domácnosti, které využily dotaci na zateplení, ušetřily na vytápění v průměru téměř sedm tisíc korun ročně, pokud s pomocí dotace instalovaly i solární ohřev vody, ušetřily dalších pět tisíc korun. A další roky budou šetřit dál,“ říká Hladík.

Kalkulačka změny ceny elektřiny pro rok 2024

Kč/kWh
kWh

Další kalkulačky

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services