Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 19. 12. 2023 | 1 komentář
Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úvěry s úrokem do 3,5 procenta by měly začít nabízet v únoru.
Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí nabídne k dotaci z programu Oprav dům po babičce výhodný úvěr na spolufinancování komplexního zateplení a dalších úsporných opatření. Úvěr žadatelům zprostředkují stavební spořitelny a banky

„Úvěry budou pro domácnosti dostupnější než běžně nabízené komerční produkty. Úročeny budou maximálně polovinou úrokové sazby stanovené ČNB platné v aktuálním období pro úvěry na bydlení,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík.

Základní úroková sazba České národní banky je nyní sedm procent, úvěry tedy budou k mání s úrokem do tří a půl procenta. Úrok bude garantovaný po celou dobu splácení, která může být až 20 roků.

Úvěr nebude muset být krytý nemovitostí.

Kromě úvěrů budou stavební spořitelny poskytovat už od ledna poradenství v oblasti energetických úspor a získání zelených dotací. Na jednom místě by tak mělo být možné získat jak peníze z programu Oprav dům po babičce, tak úvěr. Poskytnutí úvěru bude podmíněno schválením dotace na celkové zateplení nemovitosti.

Poradenství stavebních spořitelen zahrne kromě rad finančních, k dotacím a úvěrům, i tvorbu finančního plánu k návrhu rekonstrukce a zprostředkování kontaktů na energetické specialisty.

„Základní finanční poradenství v oblasti bydlení poskytneme zájemcům na všech pobočkách České spořitelny. Zhodnotíme spolu s klientem stav jeho nemovitosti a navrhneme vhodná rekonstrukční opatření a plán financování. Sdělíme zájemci maximální výši dotace a předáme mu seznam dokumentů potřebných pro podání žádosti a kontakty na odborníky a realizační firmy. Není potřeba se objednat, ani sebou nic nosit. Zájemci o podrobnější dotační poradenství pak budou od ledna kontaktováni speciálním týmem dotačního poradenství,“ říká například Milan Pospíšil, manažer úvěrů ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Půjčky by měly fungovat od února.

Kromě stavebních spořitelen by měly úvěry a poradenství být dostupné i na pobočkách jejich mateřských bank, celkem asi na 400 místech, předpokládá předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický.

Zapojit se můžou i ostatní banky, pokud budou chtít.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

V dotačním programu Oprav dům po babičce je možné získat milion korun plus bonusy na děti, případně i bonus pro nemovitosti v zanedbaných lokalitách.

Oprav dům po babičce je dotační program administrovaný Státním fondem životního prostředí. Je zaměřený na rekonstrukce starších domů. Babičku ve skutečnosti nepotřebujete, nemusí jít ani o dům zděděný – podpora má být zkrátka určena primárně pro starší domy (postavené do července 2013). Případně i na novostavbu vzniklou na místě starého domu.

Žadatel musí být ekonomicky aktivní – zaměstnanec, zaměstnavatel, OSVČ, pracující důchodce, pracující student nebo učeň, rodič na mateřské dovolené – a musí být majitelem dané nemovitosti. A ani on, ani nikdo jiný z jeho domácnosti už nesmí vlastnit jinou nemovitost k bydlení, včetně podílu v bytovém družstvu.

V dotačním programu Oprav dům po babičce je možné získat milion korun plus bonusy na děti, případně i bonus pro nemovitosti v zanedbaných lokalitách. Podporu lze čerpat formou zálohy dopředu.

Podrobněji jsme o programu Oprav dům po babičce a dalších zelených dotacích psali zde: Dotace na bydlení přehledně. Pomůže vám Zelená úsporám a Oprav dům po babičce?

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services