Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

PR text | 14. 4. 2024
Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela cenovka. Co s tím?
Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Zdroj: Midjourney

Oceňování nemovitostí byla dřív doména hlavně znalců, kteří byty a rodinné domy obcházeli a díky své expertíze stanovili jejich cenu. Soudní znalci a znalecké posudky se sice používají i dnes, ale čím dál častěji si vystačíte s online nástroji, které vám cenu nemovitosti stanoví za pár minut a z pohodlí domova.

Jak se v široké nabídce online ocenění nemovitosti zdarma zorientovat? A jak poznat, který výsledek má váhu? Na začátek je dobré zjistit, s jakými daty aplikace pracují. Sebelepší výpočetní model nedojde ke správné ceně, když už od začátku počítá se zkreslenými informacemi. Aktuálně jediný komerční subjekt, který odebírá z katastru nemovitostí kompletní datovou sadu, je společnost Dataligence a její aplikace HYPOX.cz. Kompletní datová sada obsahuje o každém prodeji nemovitosti mnohem víc informací než pouze cenu, se kterou pak modely pracují. Proč je to důležité? Protože například prodeje podílů nemovitosti nebo třeba míchání novostaveb s panelovými domy cenovou hladinu zkreslují a je potřeba je z výpočtu odstranit. Když však některé aplikace pracují pouze s cenou, tyto informace nemají a pak do výpočtů zahrnou i nerelevantní transakce.

Aby odhad nebyl náhodné číslo

Je pravda, že skutečnou tržní cenu nemovitosti získáte až ve chvíli, kdy se ji rozhodnete prodat, domluvíte se se zájemcem na konkrétní částce a tu za svou nemovitost získáte. Marketing, prezentace – to vše jsou faktory, které cenu dokáží vytáhnout vzhůru nebo naopak. Odhad by se ale od reality neměl příliš lišit.

Pokud od cenového odhadu nemovitosti čekáte víc než náhodné číslo, je dobré se podívat, zda službu využívají velké banky a pojišťovny pro své potřeby. Dataligence a HYPOX.cz v roce 2023 zpracovaly pro banky a pojišťovny víc než 190 000 ocenění pro vyřízení hypoték nebo sjednání pojištění na nemovitosti. Kromě důvěryhodnosti to má ještě jeden efekt – v bance i v online aplikaci, kterou můžete využít vy, vyjde stejné číslo. Tím pádem skutečně víte, na čem jste, když například žádáte o hypotéku a potřebujete nemovitost do zástavy.

S jakými způsoby ocenění nemovitosti se můžete setkat?

Cena obvyklá: Tato cena, pevně ukotvená v legislativě, se opírá o analýzu historických prodejů srovnatelných nemovitostí. Odhadce pečlivě porovnává vlastnosti, jako je lokalita, velikost, vybavení a fotky exteriéru i interiéru, aby dospěl k co nejpřesnějšímu odhadu. Cena obvyklá nachází uplatnění v široké škále oblastí, od hypotečních úvěrů a dědických řízení až po soudní spory a dražby.

Tržní hodnota: Zatímco cena obvyklá se zaměřuje na minulost, tržní hodnota se dívá do budoucnosti. Jedná se o odhad ceny, za kterou by se nemovitost pravděpodobně prodala v aktuálním tržním prostředí. Kromě prodejních cen srovnatelných nemovitostí bere v úvahu i nabídkové ceny inzerovaných objektů a celkové očekávání trhu. Tržní hodnota hraje důležitou roli v situacích, kdy je obchodování s podobnými nemovitostmi spíše výjimkou.

Cena zjištěná: Tato cena je také nazývána administrativní nebo úřední cena. Cena zjištěná, definovaná zákonem o oceňování majetku, se používá především pro daňové účely. Bývá nižší než cena obvyklá a slouží k výpočtu daně z dědictví, darování a dalších oblastí. Cena zjištěná nachází uplatnění i v případě vyvlastnění nemovitosti ve veřejném zájmu.

Zdroj: Hypox.cz

Náhled aplikace Hypox.cz zvětšíte kliknutím

Zdroj: Hypox.cz

Náhled aplikace Hypox.cz zvětšíte kliknutím

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services