Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 22. 2. 2024
Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Zdroj: Shutterstock

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí v Česku, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti skupiny ČSOB.

Byty loni meziročně zlevnily o 5,8 procenta, rodinné domy o 0,1 procenta. Naopak tržní hodnota pozemků dál rostla – loni o 7,2 procenta.

„Podle našeho očekávání je cenový pokles u nemovitostí k bydlení už za námi,“ říká Martin Vašek, šéf ČSOB Hypoteční banky. S příchodem jara lze podle něj očekávat návrat k růstu cen bytů podobně, jako to už nastalo u rodinných domů.

Ceny bytů vývojZdroj: ČSOB Hypoteční banka

Ceny bytů už dosáhly svého nejnižšího bodu, myslí si Vašek. Na konci roku dál zlevňovaly už jen v několika regionech – například v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Středočeském kraji.

Jako celek zlevnily byty ve čtvrtém čtvrtletí už jen o 0,2 procenta v porovnání s předchozím čtvrtletím. Ještě v prvních dvou čtvrtletích 2023 převyšovalo tempo mezičtvrtletního poklesu dvě procenta. Průměrná cena bytů stoupla od roku 2010 na víc než dvojnásobek (o 113 procent).

„Oproti bytům v cihlové zástavbě si kupující panelových bytů vyjednali až dvojnásobnou slevu. Rozhodující je v tomto případě větší nabídka panelových bytů na trhu a taky jejich často horší lokalita,“ upřesňuje Martin Vašek. V případě novostaveb v Praze loni zaznamenala cenová hladina jen velmi mírný pokles.

Rodinné domy cena vývojZdroj: ČSOB Hypoteční banka

Ceny rodinných domů stoupají dvě čtvrtletí po sobě, i díky tomu se propad cen meziročně téměř zastavil. Průměrná cena ve čtvrtém čtvrtletí stoupla o 0,3 procenta v porovnání se třetím čtvrtletím. V porovnání s rokem 2010 stojí rodinné domy víc než dvojnásobek.

„Zájem je hlavně o menší domy v dobrém technickém stavu. Evidentní je také trend, kdy kupující nechtějí energeticky náročné domy,” říká Vašek. Nejvíc se na konci roku stavěly rodinné domy ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Po prudkém propadu je znát rostoucí zájem i o rekreační objekty.

Cena pozemků vývojZdroj: ČSOB Hypoteční banka

Pozemky během loňska nezlevnily. „Přes určité zpomalení tempa se změna trendu nejeví v dohledné době pravděpodobná. Hlavní roli hraje fakt, že poptávka po nich nadále převyšuje nabídku, a to i kvůli nepružnému územnímu plánování a nepřipravené infrastruktuře,“ vysvětluje Vašek. Roste také zájem o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst.

Hledáte výhodnou hypotéku? Poradíme!

Porovnáme hypoteční úvěry a pomůžeme vám vybrat ten nejvýhodnější. Ať refinancujete, nebo potřebujete nový úvěr.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Partners Financial Services