Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 21. 2. 2024
Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Zdroj: Shutterstock

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji. Ukazují to čerstvá data České bankovní asociace a společnosti Dataligence.

Konkrétně prodeje u novostaveb vzrostly v posledním loňském čtvrletí meziročně skoro dvojnásobně, u starších bytů téměř o polovinu. Prodeje rodinných domů pak posílily o 45 procent.

Za celý loňský rok se v Česku postavilo téměř tisíc nových bytových domů a 22,5 tisíce rodinných domů. V novostavbách vzniklo necelých 12,5 tisíce bytů.

„Trh byl, zejména ve druhé polovině roku 2023, již mnohem aktivnější než v předešlých čtyřech čtvrtletích. A dá se tedy říci, že se postupně blížíme k normálnímu chování mezi nabídkou a poptávkou, které zde bylo před válkou a před přehnaným boomem roku 2021,“ říká šéf společnosti Dataligence Milan Roček. 

Podotýká však, že současná vysoká čísla je třeba chápat jako růst ze zcela zamrzlého trhu, na kterém se celý rok téměř nic neobchodovalo. „Nyní se totiž meziročně porovnáváme s čtvrtletími, ve kterých se prodalo historicky nejméně bytů za posledních 20 let. Lépe tak situaci vystihuje hodnocení, že jsme se v závěru 2023 dostali na obdobnou aktivitu, jako byla na konci roku 2020,“ dodává Roček.

Ceny starších bytů se v posledním čtvrtletí 2023 oproti poslednímu čtvrtletí 2022 snížily o 4,4 procenta, v průměru vycházel metr čtvereční na 60 tisíc korun. Cihlové domy si oproti panelovým domům držely výrazně vyšší cenu.

Výraznější pokles cen u starších bytů byl v Praze, kde se propad pohyboval okolo 6,8 procenta. Podobné to bylo i u novostaveb v hlavním městě. Naopak na celorepublikové úrovni se ceny novostaveb během loňska snížily jen o 0,1 procenta. Za rodinné domy lidé zaplatili o 5,5 procenta méně, v Praze ale o 0,5 procenta zdražily. 

Ceny nemovitostí na konci roku 2023

nemovitostprůměrná cena
starší byt - cihla67 500 Kč/m2
starší byt - panel55 000 Kč/m2
novostavba - prvoprodej119 100 Kč/m2
novostavba - přeprodej110 000 Kč/m2
Zdroj: Dataligence, ČBA

Postupně ožívat začal také trh s hypotékami, který podle bankovní asociace dosáhl svého dna v druhé polovině roku 2022.

„Postupné zotavování hypotečního trhu v loňském roce bylo zřejmě způsobeno kombinací faktorů, od uvolnění pravidel v oblasti příjmových ukazatelů ze strany ČNB, po mírný pokles cen nemovitostí či mírný pokles hypotečních sazeb,“ popisuje Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Svou roli podle něj sehrála i odložená poptávka. „V letošním roce by měl hypoteční trh dále oživovat a za celý rok lze očekávat dvouciferný růst, stále se však patrně nedostane na úrovně předpandemických let,“ připomíná Seidler.

Nastěhujte se do vlastního! Poradíme.

Na nový dům či byt najdeme hypoteční úvěr s nejvýhodnějšími podmínkami. Stejně jako půlmilionu klientů před vámi.

Ceny nemovitostí v Česku prudce rostou už léta. Unijní tempo překonaly na konci roku 2016 – tedy v době, kdy byly úrokové sazby extrémně nízko a poptávka po vlastním bydlení velmi vysoká. Za deset let nemovitosti v tuzemsku zdražily o 125 procent, zatímco průměr EU činil 55 procent.

Česko má také dlouhodobý problém s nerovnováhou mezi cenami nemovitostí a příjmy domácnosti. Pomyslné nůžky se podle Seidlera začaly na tuzemském trhu rozjíždět hlavně po pandemii koronaviru.

„Česká republika patřila v roce 2022 na špičku v mezinárodním srovnání zemí, kde růst cen nemovitostí v posledních letech výrazně předběhl růst příjmů domácností. Z tohoto pohledu přinesl loňský rok mírnou korekci, stále však zůstávají tyto nůžky výrazně rozevřené a ČR se nadále drží v mezinárodním srovnání na předních místech nedostupnosti bydlení,“ doplňuje Seidler.

V pomyslném žebříčku nůžek mezi cenami bydlení a příjmy nás v tomto ohledu trumfne jen Portugalsko, Kanada, Spojené státy americké a Rakousko. 

I přesto, že jsou nemovitosti v poměru ke mzdám stále velmi drahé a úrokové sazby vysoké, podíl úvěrů na bydlení s potížemi se splácením se nicméně podle expertů pohybuje stále na historicky nejnižších úrovních. Koncem loňského roku činil 0,61 procenta, je tedy pod svým dlouhodobým průměrem posledních 20 let (1,8 %). 

Příznivý vývoj na tuzemském trhu realit čeká Česká bankovní asociace i v blízké budoucnosti. „U novostaveb předpokládáme, že pokud dojde k růstu poptávky, můžeme očekávat omezení marketingových pobídek ze strany developerů, které primárně stály za mírným snížením cen novostaveb v první polovině roku 2023,“ popisuje Milan Roček z Dataligence.

„U starších bytů pak předpokládáme, že stejně jako se to již stalo v minulosti, tak i nyní můžeme očekávat, že vývoj cen starších bytů bude ovlivněn vývojem cen novostaveb a trendem roku 2024 na trhu starších bytů bude mírný růst cen,“ dodává Roček.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services