Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 22. 11. 2023
Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je ušetřit a posvítit si na spekulanty.
Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Zdroj: Gabriel Pleska / Midjourney

Úřad práce bude od příštího roku vyplácet podporu v nezaměstnanosti hned za první měsíc po ukončení pracovního poměru všem uchazečům o zaměstnání, kteří splní podmínky. Tedy i těm, kterým zaměstnavatel vyplatil odstupné, odbytné či odchodné. 

Jak to funguje v současnosti? Uchazeč o zaměstnání, který měl nárok na odstupné, začne dostávat podporu v nezaměstnanosti až poté, co odstupné „vyčerpá“. Když měl například nárok na odstupné ve výši tří měsíčních výdělků, začne dostávat podporu v nezaměstnanosti až od čtvrtého měsíce. Podpora se sice jenom odloží (nezaměstnaný o ni nepřijde ani se mu nekrátí) – ovšem s výjimkou případů, kdy najde novou práci dřív, než ji celou dočerpá.

Odložení podpory kvůli odstupnému prosadil od roku 2011 tehdejší ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Od roku 2024 se vrátí předchozí pravidla, podpora tedy bude náležet hned od prvního měsíce bez ohledu na odstupné.

„Vyplacené odstupné, odbytné či odchodné budou moci uchazeči o zaměstnání konečně využít jako satisfakci v případě ukončení pracovněprávního vztahu bez svého zavinění,“ vysvětluje současné ministerstvo práce vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), které změnu do vládního balíčku navrhlo. Balíček už schválil Parlament, zbývá ještě podpis prezidenta. 

Kompenzace odstupného od státu skončí

Na druhou stranu ale skončí takzvaná kompenzace. Tu dosud poskytuje úřad práce uchazeči o zaměstnání, který má nárok na odstupné, ale zaměstnavatel mu ho z nějakého důvodu nevyplatil. Stát tedy vyplatí odstupné místo firmy a pak ho po ní komplikovaně vymáhá. 

Kompenzace v současnosti dosahuje 65 procent průměrného měsíčního čistého výdělku daného zaměstnance a stát ji vyplácí po dobu, za kterou zaměstnanci náleží odstupné. „Na rozdíl od podpory v nezaměstnanosti ovšem kompenzace nemá maximální limit. V praxi se výjimečně objevovaly i částky kompenzace přesahující 100 tisíc korun,“ upozorňuje ministerstvo.   

Pro zrušení kompenzace se ministerstvo rozhodlo i proto, že ji někteří lidé zneužívali. „Ryze účelově tento institut využijí osoby, kterým není po ukončení zaměstnání vyplaceno odstupné, a které využívají zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání bez skutečného zájmu o zprostředkování zaměstnání. Po obdržení kompenzace tyto osoby často nastoupí do zaměstnání, které mají již předem dohodnuto,“ tvrdí úřad.  

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Podle ministerstva je státní kompenzace odstupného nestandardním institutem, který vznikl v roce 2012 nad rámec ochrany zaměstnanců při nevyplácení mzdy. Tu totiž řeší zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, podle něhož stát může vyplatit zaměstnanci mzdové nároky za tři kalendářní měsíce, a to maximálně ve výši 1,5násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za předchozí rok. „Úřad práce zde tedy nadbytečně a duplicitně vstupuje do soukromoprávního vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem,“ vysvětluje úřad. 

Opakované čerpání podpory zpřísní

Další zásadní změnou od ledna 2024 je prodloužení doby, kdy je možné znovu čerpat podporu v nezaměstnanosti.

Lidé, kteří získají podporu v nezaměstnanosti, ji podle dosavadních pravidel nemusí celou vyčerpat. Během pobírání podpory si mohou najít práci a nastoupit do ní. O zbytek podpory sice přijdou, jenže už po třech měsících práce se znovu mohou o podporu přihlásit. A nedostanou přitom jen zbylou část podpory (kterou předtím nevyčerpali), ale opět plnou výši.  

Někteří lidé tuto možnost využívají k opakovanému čerpání peněz od státu. Těsně před skončením podpory – stačí i jediný den – nahlásí, že mají práci. A za tři měsíce jsou zpět na úřadu a dostanou opět plnou podporu.  

Lidé, kteří podporu dočerpají v plné výši, se podle dosavadních pravidel mohou přihlásit o novou nejdříve až za šest měsíců. 

Najděte práci

Inzeráty ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nevíte, na jakou práci se hodíte? Udělejte si unikátní test pracovních předpokladů.

„V praxi úřadu práce se vyskytují případy spekulativního ukončování evidence uchazečů o zaměstnání a nástupu do krátkodobých pracovněprávních vztahů za účelem opětovného poskytování podpory v nezaměstnanosti, ke kterému dochází v navazujících evidencích,“ vysvětluje ministerstvo.  

„Vyskytují se též případy bezdůvodného a dobrovolného ukončování zaměstnání, ve kterém by ale zaměstnanec mohl i nadále pracovat, a současně i zaměstnavatel projevuje zájem o setrvání tohoto zaměstnance, nicméně z důvodu čerpání podpory v nezaměstnanosti dochází ke skončení pracovněprávního vztahu,“ dodává úřad.  

Od roku 2024 proto možnost opakovaného čerpání podpory zpřísní. Aby měl člověk, který se v období dvou let opakovaně eviduje jako nezaměstnaný, nárok na další podporu, bude muset mezi evidencemi odpracovat delší období. Dosavadní podmínka odpracování doby tří nebo šesti měsíců se nově prodlouží na šest nebo devět měsíců.

Zároveň musí být pro přiznání podpory v nezaměstnanosti splněna základní, i dnes platná podmínka: V posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání musí mít žadatel odpracováno alespoň 12 měsíců. Vždy se musí jednat o zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ze které se platí důchodové, tedy sociální pojištění.  

Podle ministerstva má Česká republika setrvale nízkou nezaměstnanost – pohybuje se kolem tří a půl procenta, což je nejméně v Evropské unii. „Z toho důvodu není únosná existence robustní podpory v nezaměstnanosti ve stávající podobě,“ vysvětluje úřad.

Jaká jsou základní pravidla pro podporu v nezaměstnanosti?  

Na dalších základních pravidlech se od příštího roku nic nezmění:

Stát vyplácí podporu v nezaměstnanosti po dobu maximálně: 

  • pěti měsíců uchazeči do 50 let věku, 
  • osmi měsíců uchazeči nad 50 do 55 let, 
  • jedenácti měsíců uchazeči nad 55 let věku.

Výše podpory se odvíjí od průměrného měsíčního výdělku za předchozí kalendářní čtvrtletí v posledním zaměstnání. Výše podpory postupně klesá. 

  • První dva měsíce dosahuje 65 % průměrného čistého výdělku uchazeče. 
  • Další dva měsíce klesne na 50 % průměrného čistého výdělku uchazeče. 
  • Po zbytek podpůrčí doby klesne na 45 % průměrného čistého výdělku uchazeče. 

Pokud žadatel ukončil zaměstnání sám výpovědí nebo dohodou bez vážného důvodu, dostane jenom 45 % po celou dobu čerpání podpory, tedy už od prvního měsíce.

Podpora v nezaměstnanosti má strop: 0,58násobek průměrné mzdy v Česku za první až třetí čtvrtletí předchozího roku. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti v roce 2023 je tedy 22 798 korun. 

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2023

výdělků
let

Další kalkulačky

S námi jste silnější

Zdroj: Shutterstock

Nenechte si vnutit „výpověď dohodou“. Existuje buď výpověď, nebo dohoda. Poradíme, v čem se liší a co to pro vás znamená.

Výpověď dohodou je nesmysl. Na tohle si dejte pozor


Okamžitá výpověď za předstírání přítomnosti na pracovišti. Užívání služebního auta bez souhlasu zaměstnavatele. Vyřizování soukromých záležitostí v pracovní době. Neoprávněné předložení jízdenek k vyúčtování. Odcizení potravin ve školní jídelně. Útrata v restauraci z firemní karty. Odklon zakázek ve prospěch osoby blízké. Tady jsou důležitá rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Zaměstnanec okrádá firmu. Kdy může dostat okamžitou výpověď?


Když se zaměstnavatel rozhodne někoho propustit, musí uvést výpovědní důvod. Ten nejčastější se jmenuje nadbytečnost. Podnikatel se jistě musí přizpůsobovat situaci na trhu a regulovat počet svých lidí. Jenže nadbytečnost se v praxi často také zneužívá, stačí se znelíbit a letíte… Dá se nějak bránit?

Nejčastější důvod výpovědi: nadbytečnost. Doopravdy, nebo naoko?


Kdy může dát výpověď zaměstnavatel a kdy zaměstnanec? Jaké jsou výpovědní důvody? Jak se počítá výpovědní doba? Kdy má zaměstnanec nárok na odstupné? A jak odstupné ovlivní podporu v nezaměstnanosti? 

Výpověď a odstupné. Co si pohlídat, když už vás nechtějí


Porušit své pracovní povinnosti může zaměstnanec moc, hodně nebo málo. Někdy je to na okamžitý vyhazov, někdy na výpověď a někdy je to prohřešek, jakých se na výpověď musí nasbírat víc. Jenže nikdo vám neřekne, co je co. Přinášíme proto příklady z praxe.

Stupnice porušení pracovních povinností: zvlášť hrubě, závažně, méně závažně. Za co a jak vás vyhodí

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

8. 2. 2023 | Gabriel Pleska

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

Počet nezaměstnaných podle dat, která dnes zveřejnil Úřad práce ČR, po skoro pěti letech převýšil počet volných míst. Naposledy bylo víc evidovaných uchazečů o zaměstnání než nabízených... celý článek

Partners Financial Services