Stupnice porušení pracovních povinností: zvlášť hrubě, závažně, méně závažně. Za co a jak vás vyhodí

Porušit své pracovní povinnosti může zaměstnanec moc, hodně nebo málo. Někdy je to na okamžitý vyhazov, někdy na výpověď a někdy je to prohřešek, jakých se na výpověď musí nasbírat víc. Jenže nikdo vám neřekne, co je co. Přinášíme proto příklady z praxe.
Stupnice porušení pracovních povinností: zvlášť hrubě, závažně, méně závažně. Za co a jak vás vyhodí

Kdo neseká v práci latinu, porušuje právní předpisy vztahující se k jeho práci, ať jde zákony nebo „jen“ interní směrnice, může být propuštěn. Jestli ale člověka může čekat vyhazov na hodinu, standardní výpověď, při které mu poběží výpovědní doba, nebo jen varování, že výpověď by mohla přijít s dalšími prohřešky, to záleží na tom, jak moc takzvanou pracovní kázeň poruší.

Zákoník práce rozlišuje mezi:

  • porušením pracovní povinnosti zvlášť hrubým způsobem,
  • závažným porušením pracovní povinnosti a
  • méně závažným porušením pracovní povinnosti.

Jak ale tyhle tři stupně porušení pracovní kázně rozlišit?

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Co je na okamžitý vyhazov

Porušení pracovní povinnosti nejvyšší intenzity (zvlášť hrubým způsobem) je důvodem k okamžitému zrušení pracovního poměru nebo k výpovědi z pracovního poměru. To, jestli zaměstnance vyhodí na hodinu, nebo bude shovívavější a dá mu „jen“ výpověď, rozhoduje zaměstnavatel. Pokud ho nepřemůžou emoce, bere při tom v úvahu, že zaměstnanec se vždycky může bránit u soudu. A pokud mu soud dá zapravdu, že trest byl příliš přísný, může určit, že propuštění není platné. V takovém případě může taky nařídit, že zaměstnavatel má zaměstnanci uhradit ušlou mzdu za celou dobu trvání soudního sporu. A netřeba asi zdůrazňovat, že ten se může vléct… Pokud si tedy zaměstnavatel není jistý, oželí mzdu, kterou bude muset zaměstnanci platit ve výpovědní lhůtě – ale má jistotu, protože výpověď je přípustná odpověď i na porušení kázně o stupeň mírnější, tedy na závažné porušení pracovních povinností.

Zaměstnavatel musí zvážit, jestli je okamžité zrušení pracovního poměru nezbytné k ochraně jeho zájmů. Když soud zkoumá okamžité zrušení pracovního poměru, zvažuje, jestli byl hodinový vyhazov natolik důvodný a nutný, že po zaměstnavateli opravdu nešlo spravedlivě žádat, aby zaměstnance dál, třebas jen dočasně – zejména po výpovědní dobu zaměstnával. Zaměstnavatel, stejně jako to může udělat soud, má přihlédnout především k významu pracovní pozice zastávané zaměstnancem, k jeho dosavadnímu postoji k plnění pracovních úkolů, k situaci, v níž došlo k porušení pracovní kázně, k míře zavinění zaměstnance, k důsledkům porušení pracovní kázně pro zaměstnavatele, k tomu, jestli svým jednáním zaměstnanec způsobil zaměstnavateli škodu a podobně.

Kalkulačky pro pracující

Čistému vše čisté. Kolik vyděláte a kolik z toho hned zase zaplatíte.


Však se nějak dohodneme. Ale na čem? Jaká je mzda, kolik musíte odvést na zdravotní a sociální pojištění a kolik budou daně:


Posílají vás na služební cestu? A kolik vám na ni dají?


Jedete na dovolenou? Kolik dostanete, když právě nepracujete?

A další kalkulačky pro zaměstnané

V některých situacích ale žádného velkého přemýšlení není třeba: pokud zaměstnanec „zaútočí“ na majetek zaměstnavatele, když ho poškozuje, zneužívá, krade, je to vždycky oprávněný důvod k okamžitému vyhazovu:

A tak soudy uznaly za právoplatný okamžitý vyhazov, když…

  • zaměstnanec falšoval docházku – označil si příchod do práce, šel si ale po svých záležitostech a na konci směny si píchnul odchod: předstíral práci, snažil se tedy zaměstnavatele „okrást“ o mzdu za práci, kterou nevykonal;
  • pomocná kuchařka vynášela z kuchyně potraviny, které zbyly po vydávání obědů v domově seniorů;
  • zaměstnanec, který měl k dispozici firemní platební kartu na výdaje spojené s prací, zaplatil na rozlučce s jedním zaměstnancem v restauraci útratu nejen za zúčastněné spoluzaměstnance, ale i za svého kamaráda.

Kromě tohoto „pravidla o nedotknutelnosti zaměstnavatelova majetku“, ale žádný přesný návod, za co se dá okamžitě zrušit pracovní poměr, neexistuje. Vychází se ze zkušeností z praxe a především z toho, jak dopadly soudně projednávané případy. Soudy dále uznaly za zasloužený vyhazov na hodinu, když například zaměstnanec

  • hrubě, vulgárně urazil obchodního partnera zaměstnavatele a poškodil tak dobré jméno zaměstnavatele a zmařil mu obchody;
  • zaměstnanec pověřený projednáváním smluv s dodavateli, výběrem nejvhodnějších nabídek a zpracováváním návrhů pro vrcholné vedení, přijal od obchodního partnera zaměstnavatele hodnotný dar – cestu do Austrálie v hodnotě minimálně 50 000 Kč;
  • v pracovní době využíval služební počítač připojený na internet k mimopracovním aktivitám; za jeden kalendářní měsíc prosurfoval 103 hodin, takže vlastně odpracoval jen 8 z 21 pracovních dnů.

Bezplatná právní poradna

Obchodní, rodinné i pracovní právo: pro radu nemusíte daleko. Stačí kliknout a zeptat se expertů v naší bezplatné poradně.

Bezplatná právní poradna

Výpověď za tři maličkosti

I porušení pracovní kázně s tou nejnižší intenzitou, takzvaná méně závažná porušení pracovní povinnosti, můžou vést k výpovědi. Výpovědi ale musí předcházet varování, a navíc se takové prohřešky musí nasčítat. Nejčastějším příkladem méně závažného porušení pracovní kázně jsou pozdní příchody a předčasné odchody:

Mezi další a časté příklady patří kouření na pracovišti mimo prostory vyhrazené kuřákům.

Nic jemnějšího než méně závažné porušení pracovních povinností zákoník práce nezná. Soudy proto nedávno rozhodly, že každé, i drobné, minimální nebo málo závažné porušení pracovní povinnosti, kterým zaměstnavateli nevznikla škoda, ani jím nebyla významně ztížena jeho činnost, zkrátka každí porušení pracovní povinnosti, které nedosahuje intenzity porušení pracovní povinnosti zvlášť hrubým způsobem nebo závažného porušení pracovní povinnosti, je vždycky méně závažným porušením pracovní kázně. Postihnout tedy lze jakoukoliv maličkost. Prohřešky se sčítají, jakmile jsou tři v přiměřené časové souvislosti a pokud byl zaměstnanec v posledních šest měsících upozorněn na možnost výpovědi vytýkacím dopisem, může výpověď pro takzvané soustavné méně závažné porušování pracovních povinností taky dostat:

To mezi

Zbývá ještě odpovědět na otázku, co je závažné porušení pracovní kázně, tedy prohřešek, který zaměstnavatele opravňuje k tomu, aby zaměstnanci předložil výpověď – po níž standardně od prvního dne dalšího měsíce poběží výpovědní doba. Odpověď je vlastně jednoduchá: všechno, co není na okamžitý vyhazov, ale zase je to závažnější než drobný prohřešek, je na výpověď pro závažné porušení pracovní kázně.

Protože ale příklad vždy napoví, máme pro vás jeden z těch, které nedávno řešil soud. Ten uznal, že závažné porušení pracovních povinností je třeba to, že:

  • zaměstnanec odešel v polovině pracovní doby z pracoviště s tím, že je mu nevolno. Nadřízeného, který měl tou dobou jednání se nezeptal, o odchodu ho neinformoval a nikdy nedodal ani potvrzení od lékaře, že by byl ten den ošetřen či vyšetřen. Soud přitom přihlédl k tomu, že kvůli této absenci nebyla včas dokončena objednaná zakázka a zaměstnavatel musel svému odběrateli nabídnout jako kompenzaci slevu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+82
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services