Párkrát přijít pozdě a výpověď je na světě

Za neomluvené absence můžete přijít o část mzdy. A o část dovolené. Nebo rovnou o práci. Zákoník práce přesné podmínky nevymezuje, podívali jsme se tedy na rozhodnutí soudů ve sporech, kdy se zaměstnanci proti výpovědi bránili. Výsledek? Někdy je výpověď za pár neomluvených dnů, jindy stačí minuty.
Párkrát přijít pozdě a výpověď je na světě

Absence patří mezi závažné porušení pracovních povinností, zákoník práce ale neříká, o jak moc závažné porušení jde. A je to asi dobře, škála důvodů, proč člověk nepřijde do práce, a okolností, za jakých se to stane, je přepestrá. Na druhou stranu to vede k tomu, že občas dojde ke sporům, které musí rozsoudit soud. Zkusili jsme tedy na tyhle skutečné případy zaměřit a podívat se na rozhodovací praxi našich soudů.

Týdenní absence: vyhazov na hodinu

Pětidenní nepřítomnost v práci zpravidla představuje důvod pro nejpřísnější postih, tedy okamžité zrušení pracovního poměru, kterému se někdy ne docela přesně říká výpověď na hodinu. Než k němu zaměstnavatel přistoupí, měl by přemýšlet nejenom o délce absence, ale měl by přihlédnout i k důsledkům, které pro něj měla, a především k míře zavinění zaměstnance. Něco jiného je případ notorického flákače a něco třeba doba sněhové kalamity, kdy bylo obtížné –i když ne nemožné – dopravit se do práce. S uvážením „polehčujících okolností“ pak může zaměstnavatel volit mírnější postih – tedy třeba obyčejnou výpověď. Když to zaměstnavatel v návalu zlosti přepískne, může pak jeho rozhodnutí mírnit soud, když se na něj propuštěný zaměstnanec obrátí.

Ani dlouhodobá absence v práci ale nemusí zaměstnavatele vždycky opravňovat k výpovědi, natož k okamžitému rušení pracovního poměru. Zaměstnavatel nesmí propustit zaměstnankyni nebo zaměstnance, který se nedostavuje do práce po skončení rodičovské dovolené jen proto, že nesehnal pro dítě školku.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Stačí jeden den…

Naopak i relativně krátká nepřítomnost, třeba jeden den nebo i půlden, může znamenat okamžitý vyhazov nebo výpověď, pokud absence zaměstnavatele poškodila.

Okamžité zrušení pracovního poměru si takhle vysloužil zaměstnanec, který zfalšoval docházku. Ráno si píchl příchod na pracoviště – a vzápětí se vydal do světa vyřizovat si soukromé záležitosti. Odchod si pochopitelně neoznačil, to udělal až odpoledne, kdy se do práce „vrátil“. Jen proto, aby si zařídil záznam v docházkovém systému. Celou směnu byl tedy pryč. O okamžitý vyhazov si ale řekl falšováním docházky, to zaměstnavatel vyhodnotil jako pokus získat na jeho úkor mzdu za práci, kterou nevykonal. A útok na majetek zaměstnavatele se tresce zvláště přísně.

Výpověď dostal taky zaměstnanec, který odešel v půli pracovní doby z pracoviště pro údajnou nevolnost. Nadřízený mu to přitom nedovolil. Zaměstnanec nešel k lékaři, nepřinesl žádné potvrzení… A soud pak konstatoval, že je sice hezké, že šlo o dosud bezproblémového zaměstnance, který vždycky řádně plnil své povinnosti – jenže jeho absence v rozsahu poloviny směny, znamenala, že se včas nedokončila zakázka. Její zpoždění pak zaměstnavatel musel odběrateli kompenzovat slevou, jinými slovy: vznikla mu hmotná škoda. Zaměstnance při tom neomlouvalo ani to, že práci na oné zpožděné zakázce neměl v době, kdy odcházel, přidělenou. Měl být zkrátka na pracovišti připraven kdykoliv plnit pracovní úkoly, jak přijdou.

Vytýkací dopis, třikrát pozdě a dost!

Výpovědí lze „ohodnotit“ i velmi krátké absence v řádu třeba desítek minut – typicky pozdní příchody do práce. Musí se ale opakovat aspoň tři po sobě – a nemyslí se tím opakovat třeba jednou za rok, ale řekněme během několika měsíců. Navíc taková výpověď nemůže přijít z čistého nebe, zaměstnavatel musí zaměstnance předtím aspoň jednou písemně varovat, že pokud se nepolepší, může čekat výpověď. Pokud se do půl roku od takového vytýkacího dopisu absence opakují, výpověď vážně přijít může.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Partners Financial Services