Charita chytře: Příspěvky odečtěte z daní a darujte efektivně

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 22. 11. 2018 | 7 komentářů
Na dobrou věc samozřejmě většina z nás přispívá nezištně. Jenže – když už přispíváte, proč to nedělat chytře? Peníze.cz poradí, jak na to.
Charita chytře: Příspěvky odečtěte z daní a darujte efektivně

Řada lidí přispívá na charitu větším či menším obnosem, někdo ale raději koná dobro sám. Pokud patříte do druhé skupiny, projděte si, jakými pravidly se pořádání charitativních akcí řídí.

Pro dobrodince z první skupiny jsme nachystali několik rad, jak darovat správně: jak si příspěvky na charitu odečíst z daní, proč se nevyplatí darovat anonymně a pár tipů, jak na dobročinnost efektivně.

Darujte to nejlepší ze sebe

Kdo chce udělat dobrý skutek, nemusí nutně sahat jen do peněženky. Darovat můžete třeba krev a stejně jako u příspěvků na charitu si díky tomu snížit daně. Za jeden odběr krve, plazmy nebo krevních destiček lze ze základu daně odečíst až 3000 korun ročně.

Samozřejmě komu nejde primárně o pomoc druhým ale hlavně o výdělek, může toho ze sebe darovat mnohem víc:

Spermie za pět set, vajíčka za dvacet tisíc. Kolik vyděláte na vlastním těle

Dary odečtete od základu daně

Podle zákona o daních z příjmů lze hodnoty bezúplatného plnění – tedy dary a nejrůznější příspěvky na charitativní účely – odečítat od základu daně. Jinak řečeno: o finanční příspěvky, které pošlete na charitu, se nesnižuje výsledná daň, ale základ, ze kterého se daně počítají. V případě zaměstnanců je základem daně superhrubá mzda (mzda navýšená o odvody na zdravotní a sociální pojištění), pro živnostníky dělá základ daně rozdíl mezi příjmy a výdaji za daný rok.

Zároveň platí, že kdo chce daňový odpočet využít, musí mít na paměti dvě základní pravidla: dodržet limit minimální a maximální výše poskytnutých darů a nepřispívat anonymně.

Platí, že celková výše darů poskytnutých za kalendářní rok (přesněji zdaňovací období) nesmí dělat míň než 1000 korun nebo dvě procenta z původního daňového základu. Shora pak platí strop patnáct procent původního daňového základu. Sumu, kterou darujete nad tuto hranici, z daňového základu odečíst nejde.

Charita podle zákona

Konkrétní výčet přípustných bezúplatných plnění na dobročinné účely najdete v paragrafu patnáct zákona o daních z příjmů. Namátkou jde o příspěvky na veřejné sbírky, které podporují vědu, kulturu, školství, ochranu dětí a mládeže, zvířat nebo sbírky konané k sociálním, zdravotnickým, humanitárním a charitativním účelům.

A konečně druhé pravidlo: pokud má finanční úřad daňový odpočet uznat, neobejdete se bez potvrzení o daru. To v praxi znamená – při každé platbě nechat neziskovce vaše identifikační a kontaktní údaje. Potvrzením o daru je nejčastěji darovací smlouva nebo příjmový pokladní doklad, který vystaví příjemce daru – neziskovka, obecně prospěšná společnost a další. Z lejstra musí být jasné, kdo je příjemcem daru, jaká je jeho hodnota, účel k jakému byl poskytnutý a chybět nesmí ani datum darování.

Potvrzení o daru vám organizace, které jste dar poskytli, vydá hned po úhradě, nebo po konci zdaňovacího období (tedy kalendářního roku) za všechny dary, které jste jí v daném roce věnovali. Na konkrétní organizaci pak závisí, jestli posílá potvrzení o darech automaticky, nebo budete muset o vystavení dokumentu požádat.

Podnikatelé a živnostníci odevzdají potvrzení spolu s daňovým přiznáním, ve kterém své příspěvky na dobročinné účely zohlednili. Stejně tak zaměstnanci, kteří podávají daňové přiznání sami. Pokud za vás přiznání podává zaměstnavatel, nezapomeňte potvrzení o darech předat nejpozději do polovičky února následujícího roku ve vaší mzdové účtárně.

Dobro dobře

Jak uspořádat veřejnou sbírku a jaká nejdůležitější pravidla dodržet?

Jak na dobročinný bazar, koncert nebo veřejnou sbírku? Přehled pravidel

Jak postupovat při otevírání pokladniček a jak celou sbírku vyúčtovat.

Pořádáme charitu. Jak na pokladničky, bazar nebo prodej vstupenek?

Dary a nejrůznější příspěvky na charitativní účely lze odečítat od základu daně.

Charita chytře: Příspěvky odečtěte z daní a darujte efektivně

Kolik daňová úleva dělá?

Samotná daňová úleva v praxi dosahuje nejčastěji několika stovek – ukázat si to můžeme na příkladu živnostníka pana Kováře. Ten si v roce 2018 vydělá celkem 480 tisíc korun (tedy průměrně 40 tisíc měsíčně). Výdaje uplatňuje čtyřicetiprocentním paušálem. Nejprve budeme počítat s variantou, kdy pan Kovář žádné odečitatelné položky – tedy ani dary na charitu – uplatnit nemůže a má nárok jen na základní daňovou slevu na poplatníka 24 840 korun.

Výpočet daně z příjmů bude vypadat následovně:

  • 480 000 Kč (příjmy) - 192 000 Kč (paušální výdaje) = 288 000 Kč (základ daně z příjmů)
  • 288 000 Kč × 0,15 (sazba daně z příjmů dělá 15 procent) = 43 200 Kč (daň z příjmů před slevami)
  • 32 400 Kč - 24 840 Kč = 18 360 Kč (výsledná daň z příjmů po odečtení základní daňové slevy na poplatníka)

Pokud pan Kovář letos daruje na charitu celkem tři tisíce korun, bude výpočet následující:

  • Z původního základu daně se odečte suma 3000 korun, takže dál budeme počítat se základem 285 000 Kč.
  • 285 000 Kč × 0,15 (sazba daně z příjmů dělá 15 procent) = 42 750 Kč (daň z příjmů před slevami)
  • 42 750 Kč - 24 840 Kč = 17 910 Kč (výsledná daň z příjmů po odečtení základní daňové slevy na poplatníka)

Příspěvky na charitu panu Kováři sníží daň o 450 korun.

Tipy. Komu poslat příspěvek?

Za stejných podmínek jako u domácích příjemců lze ze základu daně odečítat dary pro jednotlivce i instituce s bydlištěm či sídlem v jiných státech Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. To se hodí především v případě, že chcete dát peníze na dobrou věc v souladu s principy takzvaného efektivního altruismu. Příznivci tohoto hnutí usilují o co nejcitelnější pomoc (typicky záchranu života či zraku) co největšímu množství lidí (někdy i zvířat) s co nejnižšími náklady (nejčastěji se tedy zaměřují na levnou a zbídačenou Afriku, kde stokoruna běžně rozhoduje o životě a smrti). Více například v recenzi knihy Doing Good Better.

Žádná z organizací nejvíc oceňovaných za svou efektivitu nepůsobí přímo v Česku, většina má ale filiálky v Británii, Irsku nebo Německu a jimi vystavené potvrzení lze tedy přiložit k daňovému přiznání. Tipy na zajímavé zahraniční charitativní projekty pro vás sestavil šéfredaktor webu Finmag.cz Michal Kašpárek:

Své přehledy nejefektivnějších charit každoročně sestavují weby Giving What We Can, The Life You Can Save nebo Give Well. Čtyři charity se objevily hned na všech třech seznamech:

  • The Against Malaria Foundation rozdává v zemích postižených malárií ochranné sítě; charita je registrovaná v Německu, Irsku a několika dalších zemích Unie.
  • Přes Give Directly, jak název napovídá, lze zaslat peníze přímo chudým lidem v subsaharské Africe, kteří se sami rozhodnou, co za ně pořídí. Charita sídlí ve Spojeném království. Pozor: to po březnu 2019 nejspíš přestane být součástí Evropské unie i Evropského hospodářského prostoru a zatím to vypadá, že dary věnované po tomto datu nebude možné odečíst základu daně.
  • SCI se věnuje prevenci vážné parazitické nemoci schistosomózy – s „cenou“ stlačenou na deset korun za jedno uchráněné dítě. Opět jde o britskou organizaci.

Poslední neziskovka zmíněná na všech čtyřech seznamech je Helen Keller International, která se zaměřuje na boj s podvýživou a slepotou. Sídlí v USA. Z EU jí lze poslat peníze, ale dar nelze odečíst ze základu daně.

Dalších pět charit bylo na dvou ze tří seznamů:

  • Sightsavers zachraňují lidem zrak operacemi a odčervováním. Za 230 korun zařídí prevenci čtyřiceti rodin před říční slepotou, za patnáct set provedou jednu operaci zachraňující zrak. Irská pobočka.
  • Fond The END chce skoncovat s pěti nejrozšířenějšími tropickými nemocemi. Britská pobočka – pospěšte si před Brexitem.
  • Malaria Consortium Europe dovede za stovku například uchránit jedno dítě před malárií po celý rok.
  • Organizace No Lean Season (pomoc s dojížděním za prací) a Deworm the World (odčervení) sídlí v USA. Peníze lze poslat, ne odečíst.

Všechny charity přijímají platby kartou. Pokud stojíte o potvrzení, nehrajte si na anonymní dobrodince a vyplňte do formuláře své jméno a e-mail.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 11. 2018 11:22, Gabriel Pleska

Milej Franku,

1. jak jste přišel na to, že zahraniční = bohaté?

2. jak jste přišel na to, že je pro nás charita jen pomoc Africe nebo cizím zemím. náš miniseriál o charitě je zejména určený těm, kteří chtějí třeba sami udělat charitativní akci, ať už je to cokoli, podle jejich přání – pro děti z děcáku, pro starobinec, pro psí útulek, na invaildní vozík pro někoho...

3. který čert vám nakukal, že se dobročinnost má vyplácet?

4. s těma víčkama nebuďte blbej, když si urvete od huby stovku a pošelete ji rovnou, je to lepší než pět kilo víček (a schválně si to zkuste přepočíst na sodovky, těch pět kilo)

5. skutečně tušíte, kolik mají u nás lidé v neziskovkách peněz, v Člověku v tísni, v katolický charitě...? neřekl bych...

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 11. 2018 8:29, Frank

Charita a dary mají být jen doménou bohatých a mocných a nebo hlupáků. Nevím proč živnostník nebo obyčejný člověk s rodinou vydělávající něco málo okolo a nebo nad průměrnou mzdou má cpát víc peněz do nějaké Afriky než nějaký poslanec, oligarcha a nebo boháč. Pro dobrý pocit že svým dětem odtrhl od úst a nebo že ty peníze nedal do vlastní firmy na její zvelebení nebo rozšíření??? Úleva na dani činí oproti původní dani tak zanedbatelnou částku že se mu darování prostředků či peněz absolutně nevyplatí - daruji 10000,- úleva na dani je 900,-Kč = vyhodil jsem pro dobrý pocit a svou rodinu okradl o 9100,-Kč.Nevím proč pan autor vyjmenoval pro dárcovství jen zahraniční a tedy velmi bohaté organizace. Nevěřím, že by zrovna těmto organizacím nedávali různí Sorosové a jim podobní žádné peníze a že by byly odkázány zrovna na peníze našich občanů. Proč autor článku neuvedl naše organizace podporující naše nemocné děti, naše bezdomovce, naše sirotky, naše seniory, naše postižené ??? Máme peníze posílat do ciziny a našim potřebným sbírat víčka od PET lahví??? Apropo, lidé v našich ale i cizích neziskovkách mají platy daleko převyšující o dost průměrnou mzdu na kterou nedosáhnou 2/3 tvrdě pracujících lidí včetně živnostníků.Navíc pobírají různé benefity, cestovné stravné a účtují si další náklady spojené s činností neziskovky, ale na její činnost nebo na činnost jiné neziskovky nedá nikdo z nich ze svého platu ani vindru. A pokud ano je jich zanedbatelné minimum.

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services