Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 8. 2. 2023
Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

Zdroj: Shutterstock

Počet nezaměstnaných podle dat, která dnes zveřejnil Úřad práce ČR, po skoro pěti letech převýšil počet volných míst. Naposledy bylo víc evidovaných uchazečů o zaměstnání než nabízených pozic na jaře 2018.

Podíl nezaměstnaných osob stoupl na 3,9 procenta o dvě desetiny procentního bodu a úřady práce k poslednímu lednu evidovaly 283 059 uchazečů o zaměstnání. Zaměstnavatelé jejich prostřednictvím ke stejnému dni nabízeli 281 141 míst. Počet nezaměstnaných stoupl za měsíc zhruba o 11 tisíc. Počet volných pracovních míst o zhruba 7,5 tisíce naopak klesl.

Za rok počet volných míst klesl o víc než 70 tisíc, což souvisí s přílivem válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří jsou ochotni obsadit místa, o které tuzemští dlouhodobě nemají zájem. Ke konci předchozího měsíce pracovalo v Česku přes 94 tisíc ukrajinských občanů s udělenou dočasnou ochranou.

 

leden 2023

leden 2022

leden 2021

Podíl nezaměstnaných osob

3,9 %

3,6 %

4,3 %

Počet uchazečů o zaměstnání

283 059

267 076

308 859

Počet volných pracovních míst

281 141

351 680

325 425

Podle jiných analytiků ale stoupá i počet výpovědí jako příprava na možný pokles ekonomiky. „Nově na úřady práce přišlo v lednu 38 492 lidí, což představuje podstatný nárůst jak proti prosinci, tak proti lednu 2022, což je důkaz, že firmy začaly propouštět,“ usuzuje hlavní analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst

Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných pracovních místZdroj: Úřad práce ČR

Počet nezaměstnaných v evidenci úřadu je v porovnání s loňským lednem zhruba o 16 tisíc větší, proti loňskému prosinci jejich počet vzrostl o zhruba 11 tisíc. Lednový růst se obecně čekal, je to sezónní jev, ke kterému dochází každý rok. „Zvýšení počtu lidí bez práce proti prosinci jde převážně na vrub sezónním faktorům, a nikoliv plošnému propouštění. Z těch, kdo práci přece jen ztratili, většina ihned nastoupila do nového zaměstnání,“ říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Optimističtější je ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Od firem díky našemu podrobnému průzkumu víme, že osm z deseti velkých zaměstnavatelů stále hledá nové pracovníky a dvě třetiny z nich také plánují růst mezd,“ tvrdí Jurečka.

Podobně to vidí i Jana Steckerová, ekonomka Komerční banky. „Firmy mají zřejmě ještě v živé paměti, jak obtížné bylo pracovní sílu sehnat a do propouštění se nehrnou. Podíl nezaměstnaných tak v letošním roce zřejmě stoupne pouze nepatrně,“ odhaduje Steckerová.

Kde je nejvíc lidí bez práce

Nejvyšší nezaměstnanost je „tradičně“ v Ústeckém (5,8 %) a Moravskoslezském kraji (5,2 %). Nejnižší nezaměstnanost hlásí kraj Zlínský Pardubický, Plzeňský a Praha (shodně 3,1 %). Bráno po okresech jsou na tom nejhůř okresy Karviná (8,5 %), Bruntál (7,3 %), Most (6,9 %) a Znojmo (6,7 %), nejnižší nezaměstnanost naopak hlásí Praha-východ (1,6 %), Praha-západ (1,7 %) a Pelhřimov (2 %).

Podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel po okresech

Podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel po okresechZdroj: Úřad práce ČR

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností

Karviná

8,5 %

Praha-východ

1,6  %

Bruntál

7,3 %

Praha-západ

1,7 %

Most

6,9 %

Pelhřimov

2,0 %

Znojmo

6,7 %

Rychnov nad Kněžnou

2,1 %

Chomutov

6,5 %

Benešov

2,1 %

Jeseník

6,2 %

Plzeň-jih

2,2 %

Louny

6,1 %

Zlín

2,3 %

Ústí nad Labem

6,0 %

Jičín

2,4 %

Hodonín

5,9 %

Mladá Boleslav

2,6 %

Děčín

5,9 %

Ústí nad Orlicí

2,6 %

Zdroj: Úřad práce ČR

Pilná včela
Zdroj: Shutterstock

Najděte práci

Inzeráty ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nevíte, na jakou práci se hodíte? Udělejte si unikátní test pracovních předpokladů.

Koho zaměstnavatelé chtějí? 

Zaměstnavatelé nejvíc na pracovních úřadech shánějí stavební a montážní dělníky obsluhu vysokozdvižných vozíků, řidiče nákladních automobilů a tahačů, zedníky, kamnáře a dlaždiče, kuchaře nebo ostatní pomocné pracovníky ve výrobě. Nejvyšší poptávka po lidech je v Praze (74 577 míst) a ve Středočeském kraji (56 103 míst). Na víc než sedmdesát procent pozic by zaměstnavatelům stačilo základní vzdělání a ve stejném procentu případů by neváhali přijmout cizince. Nejvíc uchazečů na jedno volné místo je v okresech Karviná (11,8 člověka na 1 místo), Bruntál (6), Most (4,6), Jeseník (4,5), Ústí nad Labem (4,2) a Děčín (4,1).

Kolik se vyplatí na podpoře v nezaměstnanosti?

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v lednu 93 497 osob, tedy třetina uchazečů. V průměru dostávali 9811 korun měsíčně (o necelých 800 korun víc než před rokem). Maximální podporu, tedy 22 798 korun dostávalo 844 lidí, tedy necelá procento uchazečů. Podporu pod 4500 korun dostávalo 19 826 lidí. Jde zejména o lidi, kteří na pracovní úřad přicházejí skončení rodičovské nebo pečovali o osobu blízkou nebo byli v dočasné pracovní neschopnosti po skončení výdělečné činnosti. Celkem se na podporách v lednu vyplatilo 893,7 milionu korun (v prosinci 801,6 milionu, v listopadu 794,8 milionu korun).

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2023

výdělků
let

Další kalkulačky

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services