Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

Petra Dlouhá, Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 24. 1. 2024
Pohřebné je sociální dávka, která některým rodinám pomáhá s uhrazením nákladů na pohřeb. Nedostane ho ale každý. Přinášíme aktuální podmínky, které je potřeba pro nárok na pohřebné splnit.
Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

Zdroj: Pleska / Dall-e

Pohřebné je jedna z dávek státní sociální podpory. Kdysi dávno se pohřebné vyplácelo plošně – nárok na něj míval každý, kdo vypravoval pohřeb blízké osobě. To ale dávno neplatí, množina příjemců téhle jednorázové dávky je poměrně úzká. 

Přestože jde o dávku sociální, majetkové poměry nebo výše příjmů žadatele se nezkoumají.

Pohřebné se vyplácí se zpětně, tedy až po vypravení a zaplacení pohřbu. Výše dávky je pevná, na rozdíl od jiných dávek není navázaná například na životní nebo existenční minimum, na zaplacené pojistné na sociální nebo zdravotní pojištění a tak podobně.

Kdo má nárok na pohřebné?

Na pohřebné má podle zákona o státní sociální podpoře nárok člověk, který vypravil pohřeb nezaopatřenému dítěti nebo rodiči nezaopatřeného dítěte. 

Nezaopatřené dítě je dítě do ukončení povinné školní docházky, případně i dospělý člověk až do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání,
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz,
  • nemůže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu vykonávat výdělečnou činnost.

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Nepočítá se studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě se považuje taky dítě, které už dokončilo povinnou školní docházku, ale ještě mu nebylo osmnáct, je vedené v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Za nezaopatřené dítě se nepovažuje dítě, které pobírá invalidní důchod třetího stupně.

Placené volno na pohřeb

Pohřeb člena rodiny patří na seznam životních situací, které jsou zákonným důvodem pro to, aby vás šéf uvolnil z práce a vyplatil náhradu mzdy. Kdy a za jakých podmínek máte na placené volno nárok a jaká pravidla platí pro volno neplacené?

Placené volno. Kdy a kolik dostanete

Další podmínkou je, že zemřelá osoba měla k datu úmrtí trvalý pobyt v Česku. Splnění této podmínky se nevyžaduje u dítěte, které se narodilo mrtvé, nebo při pohřbu plodu, pokud bylo těhoteství přerušeno ze zdravotních důvodů – i v těchto případech lze o pohřebné žádat.

Pokud pohřeb zajišťuje a vypravuje víc lidí společně, platí jednoduché pravidlo: na dávku má nárok ten, kdo o pohřebné zažádá jako první.

Jak vysoké je pohřebné?

Pohřebné je 5000 korun. Jeho výše se nezměnila od roku 1998, přestože hodnota peněz za tu dobu klesla o víc než polovinu. 

Jak žádat o pohřebné?

Žádost o pohřebné se podává na úřadu práce, ke kterému žadatel spadá podle místa svého trvalého pobytu. Formulář žádosti o pohřebné, včetně potřebných doplňkových tiskopisů, nabízíme ke stažení tady:

Nebo můžete využít online formulář na webu ministerstva práce a sociálních věcí.

Smrt blízkého

Zdroj: Shutterstock

Vyřízení pozůstalosti mimo jiné obnáší také rušení bankovních účtů nebo telefonního čísla. Peníze.cz poradí, co je potřeba zařídit a jaké jsou možnosti.

Co s účty, trvalými platbami, energiemi, operátory


Zemřelý mohl mít uzavřené i pojistky. V první řadě pojistku životní, ale také pojištění auta nebo jiného majetku. Polovina z nás má taky nové či staré penzijko…

Pro pozůstalé: co s penzijkem, stavebkem a pojistkami


Když zemře zaměstnanec, jeho pracovní poměr přirozeně končí. Zůstávají nevyřízené pohledávky: dosud nevyplacená mzda, náhrady mzdy nebo nemocenské. Dobrá zpráva pro pozůstalé: můžou je dostat hned, bez čekání na dědické řízení.

Nárok na nevyplacenou mzdu. Když výpověď podepíše smrt

Kromě vyplněné žádosti o pohřebné bude žadatel potřebovat ještě svůj občanský průkaz, úmrtní list člověka, kterému vypravil pohřeb (případně záznam z matriky o úmrtí), fakturu za pohřeb a doklad o dnu, měsíci a roce pohřbení (tedy doklad o zpopelnění nebo doklad o pohřbení do hrobu). Nárok na pohřebné je možné uplatnit nejdéle jeden rok po pohřbení.

Pokud chcete státní příspěvek čerpat na pohřeb rodiče nezaopatřeného dítěte, musíte na úřadu práce předložit ještě rodný list tohoto dítěte, abyste prokázali, že zemřelý byl skutečně jeho rodičem.

Od začátku školního roku začínajícího v kalendářním roce, kdy dítě dovršilo nebo mělo dovršit nebo dovrší věk patnácti let, budete potřebovat ještě další doklad, který prokáže, že dítě opravdu spadá do kategorie nezaopatřeného dítěte. Podle situace tedy využijete jeden z těchto formulářů/dokumentů:

  • Potvrzení o studiu
  • Potvrzení o zdravotním stavu nezaopatřeného dítěte
  • Potvrzení o neschopnosti nezaopatřeného dítěte soustavně se připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • Potvrzení o vedení v evidenci úřadu práce pro uchazeče o zaměstnání po skončení povinné školní docházky do 18. roku věku
  • Rozhodnutí o přerušení studia na VŠ v souvislosti s těhotenstvím, porodem či rodičovstvím (vydává škola)

Uvedené tiskopisy můžete stahovat ve formátu PDF také v naší galerii formulářů.

Kdo má elektronický podpis nebo datovou schránku, na úřad běhat nemusí. Žádost o pohřebné je možné podat kompletně elektronicky, zašlete ji úřadu práce s ofocenými doklady. Jinak ji lze samozřejmě podat osobně nebo doporučeným dopisem.

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pohřebné 2022. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

13. 1. 2022 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Pohřebné 2022. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

V podstatě jde o státní příspěvek na zaplacení pohřbu. Nedostane ho ale každý. Tady jsou aktuální podmínky.

Pohřebné 2019. Kdo ho dostane a jak žádat

21. 3. 2019 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pohřebné 2019. Kdo ho dostane a jak žádat

Pohřebné je v podstatě státní příspěvek na úhradu pohřbu. Nedostane ho ale každý. Kdo má na dávku nárok? Jak, kde a kdy o ni žádat? Shrnujeme vše důležité na jednom místě.

Co všechno vám platí zaměstnavatel při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání

3. 1. 2019 | Terezie Nývltová Vojáčková | 8 komentářů

Co všechno vám platí zaměstnavatel při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání

Bolestné, odškodnění, dorovnání výdělku až do 65 let. Ale také náklady na pohřeb a náhrady výživného pozůstalým, pokud člověk kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání umře.

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

24. 6. 2009 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

Pohřebné je jednorázovou dávkou na pomoc při uhrazení nákladů na pohřeb. Týká se však pouze pohřbu nezaopatřeného dítěte nebo rodiče takového dítěte. Výše této dávky činí pět tisíc... celý článek

V roce 2007 se změní také sociální dávky

5. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

V roce 2007 se změní také sociální dávky

S 1. lednem 2007 dochází rovněž k řadě změn a úprav v systému dávek státní sociální podpory. Některé tyto novinky byly již delší dobu očekávány, např. zvýšení rodičovského příspěvku.... celý článek

Partners Financial Services