Smrt blízkého. Jak se to má s účtem v bance a kdy zrušit odběr energií?

Vyřízení pozůstalosti mimo jiné obnáší také rušení bankovních účtů nebo telefonního čísla. Peníze.cz poradí, co je potřeba zařídit a jaké jsou možnosti.
Smrt blízkého. Jak se to má s účtem v bance a kdy zrušit odběr energií?

Pokud zemře blízký člověk – rodič nebo partner, čeká vás vedle pohřbu také vyřízení několika formalit. Samostatná kapitola je dědické řízení, během kterého se vedle majetku dělí i případné dluhy. Řízení o dědictví musí proběhnout vždy: tedy i v situaci, kdy zemřelý nic nevlastnil. Dědickému řízení a dalším pravidlům dědictví jsme věnovali jeden z našich seriálů – přehled jednotlivých článků najdete v boxu vpravo.

Co se úřadů týče, je postup následující: když lékař konstatuje smrt, nahlásí úmrtí matričnímu úřadu v obci, kde zesnulý naposledy bydlel. Matrika předá zprávu soudu, který pověří notáře vedením dědického řízení – sami si notáře vybrat nemůžete. Notář si pak předvolá osobu, která zná rodinné a majetkové poměry zemřelého. Obvykle jde o osobu, která zařídila pohřeb. Proběhne předběžné šetření, během kterého se notář snaží zjistit okruh dědiců a rozsah majetku. Zároveň vás může učinit správcem pozůstalosti – což je potřeba například při jednání s bankou.

Mezitím matriční úřad předá informaci o úmrtí zdravotní pojišťovně zemřelého a České správě sociálního zabezpečení. Sociálka pak stopne výplatu důchodu, pokud ho zesnulý pobíral. Právě na okresní správu sociálního zabezpečení v místě vašeho trvalého bydliště se zároveň můžete obrátit s žádostí o vdovský, vdovecký nebo sirotčí důchod. Nejprve si ale pročtěte, za jakých podmínek vám úřady pozůstalostní penzi přiklepnou:

Další instituce – banku, dodavatele energií nebo třeba mobilního operátora, už ale budete muset kontaktovat sami. Poradíme, co vás čeká.

Mzda a úmrtí zaměstnance

Když zemře zaměstnanec, jeho pracovní poměr přirozeně končí. Zůstávají nevyřízené pohledávky: dosud nevyplacená mzda, náhrady mzdy nebo nemocenské. Pozůstalí je můžou dostat hned, bez čekání na dědické řízení.

Když výpověď podepíše smrt. Jak je to s nevyplacenou mzdou

Bankovní účet běží dál

Úmrtí majitele účtu můžete bance oznámit prostřednictvím úmrtního listu, nebo počkat, až jí tuto informaci předá notář (ti se na banku obracejí, aby zjistili zůstatek na účtu). Doručením úmrtního listu (případně oznámením notáře) ale účet v bance nekončí, dál z něj odcházejí trvalé platební příkazy „Výjimkou jsou trvalé platby, u kterých majitel účtu určil, že se v nich po jeho smrti pokračovat nemá. Tyto platební transakce banka zastaví následující den poté, co se hodnověrně dozví, že majitel účtu zemřel,“ popisuje praxi Michaela Průchová z tiskového oddělení Československé obchodní banky.

Pokud zesnulý omezení trvalých plateb v minulosti nenastavil, stopnete je, jen pokud máte k jeho účtu takzvané disponentské právo. V opačném případě je potřeba počkat, až se k vašemu případu dostane notář. „Když nejsou k účtu vázané žádné další osoby s disponentskými právy, může banka jakoukoli manipulaci s účtem povolit jen osobě s titulem správce pozůstalosti. Typicky jde o osoby, které určí notář jako účastníky dědického řízení,“ vysvětluje tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Na notáři zároveň je určit, jakým způsobem může správce pozůstalosti s účtem nakládat. „Většinou notáři udělí správcům pozůstalosti plná disponentská práva k nakládání s účtem. Výjimkou ale není ani situace, kdy notář povolí pouze zrušení trvalých plateb,“ popisuje praxi Hrubý.

Hrajte na jistotu

Disponentský model. Šikovná pojistka

O něco jednodušší situaci má ten, kdo má k účtu zemřelého disponentské právo. Ani v tomto případě ale nemusí být tak úplně vyhráno. Záleží, jaké konkrétní úkony vám majitel účtu povolil. Obecně můžou disponenti provádět standardní platební transakce, vybírat nebo vkládat peníze, využívat platební kartu i internetové bankovnictví. Změny smlouvy – například rušení účtu ale mezi standardní disponentská práva nepatří.

Problém může nastat i tehdy, jestliže majitel účtu omezil vaši pravomoc pouze na dobu svého života – i takové nastavení disponentského modelu banky nabízejí. V takovém případě pro vás platí postup popsaný výš. „Jestliže je k účtu zřízené disponentské právo omezené pouze po dobu života majitele účtu, má banka povinnost disponentské právo zrušit, jakmile se dozví, že majitel účtu zemřel,“ upozorňuje Filip Hrubý z České spořitelny.

Jestliže majitel účtu takové omezení neurčil, můžete s účtem nakládat stejně jako dosud. „V případě, že klient má disponentské právo platné i po smrti majitele účtu, může například rušit trvalé příkazy,“ říká Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank. Na zrušení účtu si ale i disponenti musí počkat až na konec dědického řízení. „Dědic rozhodne, co se s účtem stane, zda se účet ukončí a vyplatí se zbylé prostředky na požadovaný účet nebo se účet převede na nového majitele,“ vysvětluje Markéta Dvořáčková z Equa bank.

Propojeno!

Jak je vidět, pustit ke svému účtu disponenta, může přijít v určitých momentech vhod. Jenže ne všechny banky disponentský model umožňují, někde zas nabídnou účet společný. Napoví náš přehled.

Společný účet. Kde ho sjednat bez poplatků

Nezapomeňte na energie a mobilní služby

Vedle bankovních účtů není od věci spojit se s dodavatelem elektřiny či plynu. Ze zákona totiž platí: smlouva s dodavatelem energií končí úmrtím odběratele. V praxi pak záleží, zda chcete, aby odběrné místo zaniklo úplně, nebo potřebujete energie přepsat na sebe. V obou případech stačí, když dodavateli prokážete úmrtí – prostřednictvím úmrtního listu nebo lékařské zprávy o úmrtí. Na ukončení dědického řízení čekat nemusíte. „Lidé si často myslí, že převod je možný až po ukončení dědického řízení, což ale není pravda. Přepis provedeme i na základě úmrtního listu nebo lékařské zprávy o úmrtí. V rámci možností se snažíme informovat pozůstalé – například vhozením výzvy do schránky zemřelého nebo přes notáře, který vyřizuje dědictví, ale ne vždy se to daří. Bohužel i notáři mnohdy podávají zavádějící či přímo chybné informace, že k ukončení smlouvy dojde až s ukončením dědického řízení,“ radí ombudsman PRE.

Podobně lze postupovat i v případě mobilních operátorů: jednoduše doručíte úředně potvrzené lejstro o úmrtí. Pokud se smlouva ruší z důvodu úmrtí, operátoři si neúčtují poplatek za předčasné ukončení smlouvy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+315
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 1. 2019 7:39, Jirka

Co mně v článku zásadně chybí je to, jak postupovat, když zemřelý měl na sebe sjednáno pojištění (auto, majetek, životko, úraz apod.). Podle mně je třeba každou pojistnou smlouvu ihned zrušit, protože pokud škoda např. na majetku vznikne po úmrtí pojistníka, považuje po úmrtí pojišťovna pojistku za neplatnou a odškodnění nevyplatí. Variantou taky je převést pojistnou smlouvu na pozůstalého, případně uzavřít pozůstalým novou pojistnou smlouvu se stejnými nebo jinými parametry. Jak to vlastně je?

+164
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad od června zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services