Když výpověď podepíše smrt. Jak je to s nevyplacenou mzdou, když zemře zaměstnanec

Když zemře zaměstnanec, jeho pracovní poměr přirozeně končí. Zůstávají nevyřízené pohledávky: dosud nevyplacená mzda, náhrady mzdy nebo nemocenské. Dobrá zpráva pro pozůstalé: můžou je dostat hned, bez čekání na dědické řízení.
Když výpověď podepíše smrt. Jak je to s nevyplacenou mzdou, když zemře zaměstnanec

Smrtí zaměstnance končí jeho pracovní poměr i zaměstnání na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Většinou v takovém případě u zaměstnavatele zbudou peníze, na které mají nárok blízcí zesnulého. Stejně tak po něm ale můžou zůstat peněžní závazky vůči zaměstnavateli, tedy dluhy.

Mýtus o odstupném

Je dost lidí, kteří mají za to, že zaměstnanec, který umře, má nárok na odstupné. Není to pravda, platí, odstupné se vyplácí, když vám výpověď podepíše zaměstnavatel, pokud ji vystaví smrt, zaměstnavateli povinnost vyplácet odstupné nevzniká. Tenhle mýtus asi souvisí s tím, že zákonná maximální výše odstupného při výpovědi jsou tři měsíční platy. A tři měsíční platy jsou taky maximum toho, co můžou po smrti zaměstnance od jeho zaměstnavatel pozůstalí dostat rychle, bez dědického řízení.

Jednorázové odškodnění

Smrt po pracovním úrazu nebo kvůli nemoci z povolání

Když zaměstnanec umře následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Pozůstalí mají právo na jednorázové odškodnění. Pozůstalý manžel (nebo registrovaný partner) a nezaopatřené dítě zaměstnance můžou dostat nejméně 240 tisíc korun každý. Získat odškodnění můžou i rodiče zemřelého – pokud s ním žili ve společné domácnosti. Zase jde o 240 tisíc, tentokrát ale ne na osobu: pokud ve společné domácnosti se zaměstnancem žili oba, musí se o ně podělit.

Pozůstalí, které zaměstnanec vyživoval nebo byl povinen vyživovat, mají nárok na pravidelnou měsíční rentu, od které se odečítají pozůstalostní důchody.

S trojnásobkem platu se na dědictví nemusí čekat

Pozor: tři platy jsou maximum, to ale neznamená, že je pozůstalí vždycky dostanou. Rozhodující je, kolik peněz zaměstnanec u zaměstnavatele skutečně měl.

Skončením pracovněprávního vztahu zanikají veškerá nepeněžitá práva zaměstnance i zaměstnavatele. Nezanikají ale zaměstnancova peněžitá práva. Do výše odpovídající trojnásobku průměrného měsíčního výdělku přecházejí mzdová práva, například dosud nevyplacená mzda za odvedenou práci, ale také třeba náhrady mzdy za pracovní neschopnost, postupně na zaměstnancova manžela, děti a rodiče, pokud s ním žili v době smrti ve společné domácnosti. Až když takové osoby nejsou, peníze se stávají předmětem dědictví. Jinak zůstávají mimo dědické řízení, a tak na ně můžou dosáhnout i ti, kdo by v dědickém řízení ostrouhali – vyděděné děti, závětí opomenutá manželka a podobně – nebo se o další dědictví budou muset dělit s dalšími lidmi, kterým zemřelý třeba odkázal část pozůstalosti závětí.

Mzdová práva zesnulého zaměstnance do výše trojnásobku průměrného měsíčního výdělku je možné oprávněné osobě vyplatit kdykoliv po smrti zaměstnance bez ohledu na stav a výsledky dědického řízení. Zaměstnavatel by s výplatou neměl otálet, když je k ní vyzván – lidé, kteří ho o peníze žádají, na nich můžou být závislí.

Pokud zaměstnavatel dluží zaměstnanci víc než tři měsíční mzdy, další peníze už jdou do standardního dědického řízení.

Hrajte na jistotu

Nevyplacená nemocenská

Pozůstalí můžou také požádat sociálku o výplatu dosud nevyplacených dávek nemocenského pojištění. Nárok na jejich výplatu přechází opět v uvedeném pořadí na manžela (manželku), děti nebo rodiče. Pro všechny ale platí, že museli s pojištěncem v době jeho smrti žít ve společné domácnosti. Peníze, které už do své smrti nestačil dostat pojištěnec, jim vyplatí místně příslušná správa sociálního zabezpečení. Pokud zemřelý před smrtí nestihl uplatnit nárok na výplatu dávek, můžou ho uplatnit zmíněné osoby. Pokud taková osoba není, nevyplacené nemocenské se stává předmětem dědictví.

A co dluhy?

Peněžitá práva zaměstnavatele, tedy zaměstnavatelovy peněžité pohledávky za zaměstnancem smrtí zaměstnance zanikají. Se třemi výjimkami ovšem. Zaměstnavatel má právo, aby mu z dědické pozůstalosti byly uhrazeny částky:

  • které mu byly přiznány rozhodnutím soudu popřípadě jiného orgánu veřejné moci, které již nelze napadnout řádným opravným prostředkem a má právní moc,
  • náhrady škody úmyslně způsobené zaměstnancem zaměstnavateli,
  • které uznal zaměstnanec co do důvodu a výše, respektive k jejichž zaplacení se zaměstnanec zaměstnavateli zavázal například v dlužním úpise).

Předlužené dědictví můžou dědici odmítnout, aby neodpovídali za závazky zemřelého. Mzdové nároky, které zaměstnavatel zemřelého pozůstalým vyplatil mimo dědické řízení, jim zůstávají, nemusejí je vracet, na úhradu zaměstnancových dluhů nepropadnou.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services