Bude z vás šéf. Takže vás dokážou snáz vyrazit

Gratulujeme. Být jmenovaný vedoucím je jistě důvod k oslavě. Nezapomeňte ale, že přestáváte být – na rozdíl od řadových zaměstnanců – zvlášť chráněný druh.
Bude z vás šéf. Takže vás dokážou snáz vyrazit

Obyčejného, řadového zaměstnance se díky ochraně zaručené zákoníkem práce může firma zbavit jen z několika jasně vymezených důvodů. Ale ten, kdo byl jmenovaný na šéfovské místo, může z něj být taky za jistých okolností kdykoli odvolaný. Odvolaný také často nemá nárok na žádné odstupné. Pokud se vám tedy nějaké povýšení v budoucnu rýsuje, dobře si promyslete, co potřebujete při vyjednávání o podmínkách ohlídat a dohodnout.

Nejspíš budete chtít domluvit pojistku, abyste i po odvolání měli zajištěnou práci a nemohli být propuštěni z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. A nejspíš si budete chtít vyjednat i nárok na odstupné při skončení zaměstnání.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Dvakrát čti, jednou podepiš

Na začátek: trochu jiné podmínky platí pro lidi zaměstnané ve veřejné a státní správě a pro lidi zaměstnané soukromou firmou. Pracovní poměr většinou vzniká uzavřením pracovní smlouvy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. V soukromých firmách vždycky, ve státním existuje ještě jedna možnost – jmenování zaměstnance na vedoucí pracovní místo. Jmenovaný vedoucí může být kdykoli bez uvedení důvodu odvolán.

Jenže – pozor, háček – i soukromá firma může svému budoucímu vedoucímu pracovníkovi navrhnout do smlouvy bod, podle kterého bude z vedoucího místa libovolně odvolatelný. Jediná podmínka je, že zároveň ve smlouvě musí být dohodnuto i to, že se naopak vedoucí pracovník může vedoucího místa libovolně vzdát. Je samozřejmě na vás, na čem jste ochotni se dohodnout – ale určitě při čtení návrhu smlouvy čtěte pozorně, jestli v ní tenhle bod není.

Dostanete nové místo. Pokud je. Jinak jdete bez odstupného…

Když je šéf odvolaný nebo se místa vedoucího vzdá, pracovní poměr tím nezaniká. Zaměstnavatel je povinen navrhnout mu jinou práci, odpovídající jeho zdravotnímu stavu a kvalifikaci. Pokud práce vyžaduje nějakou předchozí průpravu, musí zaměstnavatel zaměstnanci zajistit proškolení. Pokud takovou práci zaměstnavatel pro zaměstnance nemá nebo když ji zaměstnanec odmítne – což smí, není povinen místo přijmout – pak jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele. Jako důvod výpovědi pak zaměstnavatel uvádí nadbytečnost. Ovšem odstupné, jinak běžně poskytované zaměstnancům při organizačních změnách, náleží bývalému šéfovi jen v případě rozvázání pracovního poměru po odvolání z místa, které se ruší kvůli organizační změně. Pokud jde jen o personální obměnu na vedoucím postu, odvolaný zaměstnanec nárok na odstupné nemá. Dostane pouze náhradu mzdy za dva měsíce výpovědní doby. Na nic dalšího nemá podle zákoníku práce nárok. Všechno navíc si musí vybojovat, předem dohodnout.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti

výdělků

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

… když si to nedomluvíte jinak

Pokud nenastupujete na šéfovské místo, ale máte být povýšeni u svého stávajícího zaměstnavatele, můžete mu navrhnout dohodu. Když vás z vedoucího místa odvolá nebo se ho vzdáte, vrátíte se znovu k práci, kterou jste dělali doteď. Vyhnete se tak tomu, že byste po skončení na šéfovské židli skončili v zaměstnání pro nadbytečnost. Jedině že by vaše původní místo bylo mezitím zrušené při organizačních změnách, pak můžete dostat výpověď z organizačních důvodů, například pro zrušení zaměstnavatele nebo jeho části nebo pro nadbytečnost. Ovšem výpověď už byste dostávali jako řadový zaměstnanec – tedy s nárokem na odstupné, na které odvolaný šéf nárok nemá. Vždycky jde nejmíň o jednonásobek průměrného měsíčního výdělku. Za dovršený rok práce u zaměstnavatele – počítá se jak šéfovské místo, tak předchozí řadové – je to dvojnásobek, a pokud zaměstnanec pracoval nejméně dva roky, tak trojnásobek průměrného výdělku. Víc může být dohodnuto v kolektivní smlouvě mezi zaměstnavatelem a odbory nebo mezi zaměstnavatelem a jednotlivým zaměstnancem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services