Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 31. 8. 2023
Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby, zaplatit kroužky, ale třeba i nová pračka nebo kauce za byt. Kdo a jak může žádat o mimořádnou okamžitou pomoc?
Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Zdroj: Pleska / Midjourney

Mimořádná okamžitá pomoc je jednou z dávek hmotné nouze. Jde o dávku jednorázovou: nevyplácí se pravidelně každý měsíc, ale jde o jakousi „první pomoc“ pro překonání nenadálých finančních problémů. Dá se využít v řadě situací.  

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ji teď nabízí například rodinám, které nemají na začátku školního roku dost peněz na úhradu školních potřeb nebo kroužků pro děti.  

„Mimořádnou okamžitou pomocí pomůžeme rodinám, které nemají dostatek peněz na úhradu školních pomůcek, nákladů spojených s účastí dítěte na škole v přírodě, sportovní činnosti nebo kroužků,“ říká Jurečka.

Jednorázovou pomoc od státu je ale možné čerpat i na další nečekané výdaje. Třeba když vám dům poničí povodeň nebo vichřice a nemáte peníze na základní opravu. Nebo když se vám rozbije nezbytné vybavení domácnosti a chybějí peníze na pořízení nové pračky či ledničky. Zákon o pomoci v hmotné nouzi stanovuje několik situací, při nichž lze o tuto dávku žádat – za chvíli si je upřesníme. 

Dávku je možné čerpat i v případě bytové nouze, o tom ale málo lidí ví, upozorňuje ministr Marian Jurečka. „Velmi tlačíme na úřady práce, aby dávku využívaly i na kauci na bydlení. Je to dobrý nástroj pro lidi, kteří mají předpoklad si bydlení udržet, ale nemají peníze na zaplacení kauce. Informaci dáváme klientům a nevládním organizacím. Pracujeme na tom, aby úředníci byli operativnější a uměli klienta v tomto podpořit,“ řekl Jurečka na nedávné konferenci k podpoře bydlení.  

Jak vysoká je mimořádná okamžitá pomoc a na co se dá využít?

Mimořádná okamžitá pomoc může mít různou výši – záleží na situaci. Nejčastěji se odvíjí od existenčního a životního minima. Existenční minimum představuje částku nezbytnou k zajištění jídla a ostatních potřeb umožňujících přežití, letos činí 3130 korun.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Životní minimum je minimální hranice měsíčního příjmu potřebného k pokrytí základních životních potřeb jako jídlo, hygiena a oblečení. Životní minimum domácnosti se vždy odvíjí od počtu členů. 

  • 4860 Kč pro jednotlivce
  • 4470 Kč pro prvního dospělého v domácnosti
  • 4040 Kč pro druhého (a každého dalšího) dospělého
  • 2480 Kč pro dítě do 6 let
  • 3050 Kč pro dítě od 6 do 15 let
  • 3490 Kč pro dítě od 15 do 26 let

Mimořádná okamžitá pomoc je nenároková. Jestli ji dostanete, rozhodnou pracovníci úřadů práce, kde se žádá.

Na jaké situace pomoc míří? 

Vážná újma na zdraví 

O mimořádnou okamžitou pomoc (MOP) můžete požádat, když vám například nezbývají peníze na základní potraviny. Dávkou úředníci dorovnají vaše příjmy na úroveň existenčního minima, u nezaopatřených dětí na úroveň životního minima.

Příslušnou sumu ale nemusíte vždy dostat v penězích. Když úředníci pojmou podezření, že byste si za peníze od státu namísto nezbytných věcí pořídli například tabák či alkohol, můžou vyplatit 35 až 65 procent dávky v poukázkách.

Poukázky hmotné nouze vypadají podobně jako stravenky. Slouží k nákupu potravin, základních hygienických prostředků, lékárenského zboží i oblečení. Kde poukázky uplatnit poradí na úřadu práce.

Mimořádná událost  

Mimořádná okamžitá pomoc pomůže, pokud vás postihla mimořádná událost, zejména živelní pohroma jako vichřice, povodeň, požár nebo jiná havárie. U tohoto typu pomoci se posuzují příjmy všech osob v domácnosti. Výše dávky se stanoví až do patnáctinásobku životního minima jednotlivce, které letos činí 4860 korun.

Jednorázový výdaj  

Stát vám finančně pomůže, když například ztratíte osobní doklady, peníze, potřebujete získat duplikát rodného listu, zaplatit někde mimořádně nocleh, potřebujete uhradit vstupní lékařskou prohlídku při nástupu do nového zaměstnání. Můžete ji čerpat i na stěhování nebo právě na kauci za byt.

„Zkoumá se zde okruh společně posuzovaných osob, v odůvodněných případech však může být osoba posuzována bez společně posuzovaných osob,“ píše Úřad práce ČR na svém webu.  

Výše dávky může pokrýt až celkové náklady.

Vybavení domácnosti

Úřad práce vám může zaplatit i náklady spojené s pořízením nebo opravou spotřebičů. Jedná se převážně o předměty, které jsou nezbytné k zajištění základních životních potřeb jako lednice, pračka, postel, vařič. Za nezbytné vybavení domácnosti se považuje ale například i postel, vodovodní kohoutek nebo záchodová mísa. A dokonce i dioptrické brýle. 

Při vyhodnocování nároku na dávku se hodnotí, zda nefunkční předmět není možné opravit. Pokud je neopravitelný, pokryje dávka náklady na pořízení nového. U tohoto typu mimořádné okamžité pomoci se posuzují příjmy všech osob v domácnosti.  

Vzdělání nebo kroužky 

Dávka zaplatí náklady spojené s účastí dítěte na škole v přírodě, táboře, v zájmových kroužcích, na lyžařském výcviku. Úřednici zjišťují, zda je účast dítěte nezbytná a zda neexistuje obdobná činnost finančně dostupnější. Dávku je možné čerpat i na úhradu školních pomůcek. 

Je ji možné využít i na zaplacení odborné poradenské pomoci, tedy když například navštívíte manželskou poradnu či odbornou poradnu pro děti. Při výpočtu výše pomoci se posuzují příjmy všech členů domácnosti. Součet poskytnutých dávek nesmí překročit v rámci kalendářního roku desetinásobek životního minima jednotlivce.

Sociální vyloučení

Peníze dostanou lidé, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením, tedy například osoby propuštěné z výkonu trestu odnětí svobody, osoby, které ukončily léčbu chorobných závislostí či propuštěné z psychiatrické léčebny nebo ústavní výchovy či ochranné výchovy. 

Výše dávky se stanoví do 1000 korun, může se o ní žádat opakovaně. Součet dávek ale nesmí za rok překročit čtyřnásobek životního minima jednotlivce. 

Událost, kterou nebylo možné předvídat  

V tomto případě má dávka pomoci lidem, které postihla událost, kterou nebylo možné s ohledem na její rozsah předvídat ani jí předejít. A kvůli ní je osoba z důvodu nedostatku finančních prostředků ohrožena zejména ztrátou bydlení nebo nezajištěním základních životních potřeb.

„Například situace spojené s pandemií a s finančními problémy, ke kterým došlo v důsledku úhrady nedoplatku za vyúčtování za dodávky energií, nebo situace, kdy vzrostly náklady za energie a domácnost prokazatelně nemá prostředky na jejich úhradu. Výše dávky se stanoví až do výše dvacetinásobku částky životního minima jednotlivce v rámci 12 kalendářních měsíců po sobě jdoucích,“ uvádí úřad práce. 

V červenci letošního roku bylo vyplaceno necelých dva tisíce mimořádných okamžitých pomocí ve výši skoro 9 milionů korun. 

Stahujte!

Táhni!
Zdroj: Shutterstock

Formuláře žádosti o mimořádnou pomoc v hmotné nouzi a další formuláře doplňkové jsou k dispozici ke stažení i na Peníze.cz v sekci Formuláře.

Jak a kde žádat o mimořádnou okamžitou pomoc?

O mimořádnou okamžitou pomoc se žádá na úřadu práce v místě trvalého bydliště. Žádat můžete i jinde, pokud k situaci došlo mimo dosah vašeho trvalého bydliště. 

Vyplnit bystě měli především Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc: stručně popsat aktuální životní situaci, kvůli které o dávku žádáte. Na úřadu se budou zajímat také o vaše příjmy a celkové sociální a majetkové poměry. S sebou si vezměte občanský průkaz. Tiskopisy jsou k dispozici na všech kontaktních pracovištích ÚP ČR, nebo na internetových stránkách MPSV v sekci Formuláře.

Dávku by měli úředníci vyplatit bezodkladně, nikoli až další měsíc jako u jiných sociálních dávek. Peníze si pak můžete nechat vyplatit na bankovní účet, poštovní poukázkou nebo v hotovosti (případně v poukázkách, jestliže dávku čerpáte při hrozící újmě na zdraví). Pokud potřebujete pomoc znovu, musíte podat novou žádost. 

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2024

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services