Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 14. 7. 2023
Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných zdrojů. Lidé tak mohli dostat méně peněz, než na kolik měli nárok.
Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Zdroj: Shutterstock

Doplatek na bydlení je dávkou v hmotné nouzi. Má sloužit lidem, kterým po zaplacení nákladů na bydlení, včetně využítí příspěvku na bydlení, stále nezbývá dost peněz na živobytí.

Jak se přiznává a počítá, jsme podrobněji popsali dřív: Doplatek na bydlení zpřísňuje. Kdo o něj přijde. Žadatelé od státu dostávají v průměru několik tisíc korun měsíčně. 

Veřejný ochránce práv, ombudsman, ve své analýze upozornil na možné chyby, kterých se některé úřady práce dopuštěly při výpočtu dávky. 

Kontaktní pracoviště úřadu podle něj nepostupují jednotně a a často využívají způsoby, které mohou zkreslit výši obvyklého nájemného, která je zásadní pro výpočty. „Špatný výpočet může způsobit i to, že osoba v hmotné nouzi o dosavadní bydlení přijde. To je v rozporu s účelem státní pomoci,“ uvádí ombudsman.

Jablka a hrušky

Při výpočtu doplatku na bydlení se počítá s náklady, která žadatel vydává na bydlení. Nepočítá se ale vždy s celým nájemným, které platí. Nájemné se započítá jen do výše, jaká je v okolí obvyklá. Kolik se platí za srovnatelný byt v domě ve srovnatelném místě a v obdobných dalších podmínkách.  

Ombudsman už několikrát od roku 2014 monitoroval, jak úřady napříč republikou výši tohoto takzvaného místně obvyklého nájemného, potřebnou pro stanovení doplatku na bydlení, zjišťují. „Téměř každé druhé kontaktní pracoviště čerpalo ze zdrojů, které mohou zkreslit výši obvyklého nájemného,“ píše se v analýze.

Podle ní v některých případech úřad nesrovnával vzájemně srovnatelné byty. „Jako zdroj pro stanovení obvyklého nájemného v bytech soukromých pronajímatelů například nemohou sloužit byty pronajímané obcemi nebo ty, které pronajímá družstvo svým členům.“ 

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Úřady také občas čerpaly ze starých, už neaktuálních nájemních smluv. „Zaznamenali jsme například inzeráty zveřejněné a kontaktním pracovištěm vytištěné již v roce 2018. Takovýto postup nepovažujeme za správný,“ uvádí ombudsman, podle kterého by se data o výši nájemného měla pravidelně aktualizovat, nejméně jednou za rok. Zvlášť když nájmy rychle rostou jako teď v posledních měsících.

Analýza nabízí i několik netradičních příkladů pronájmů, které se při kontrole našly ve spisech úředníků. Například byt o velikosti osm (!) čtverečních mětrů, který bytem být neměl, byty bez sociálního zařízení nebo se společným záchodem na chodbě nebo nájemní smlouvy uzavřené mezi příbuznými či za nepřiměřeně nízkou cenu – například byt o velikosti 77 metrů čtverečních byl pronajímán za 2 tisíce korun měsíčně – a obvyklé nájemné v místě bylo přes 200 korun na metr čtvereční, tedy přes 15 tisíc za srovnatelný byt. 

Zbavte nás počtů, dejte nám mapu

Dokument dává prostor i úředníkům, kteří podklady pro přiznání dávky připravují. Ti si vesměs stěžovali, že výpočet obvyklého nájmu je pracný a časově náročný. A volali po státem spravované cenové mapě, ze jaké vycházeli v minulosti. Ta teď už nefunguje. Podle vyjádření ministerstva pro místní rozvoj, které ji garantovalo, byla cenová mapa zrušena už v roce 2019. „Panovala nespokojenost s metodikou od externí firmy,“ uvedl úřad. 

„Uvítali bychom, kdyby ministerstvo pro místní rozvoj vytvořilo cenovou mapu nájemného v místě obvyklého a nemuseli bychom ho vlastním šetřením a průzkumem zjišťovat,“ uváděl jeden z dotázaných úředníků. Podobně reagovali ostatní: „Podle našeho názoru je výpočet místně obvyklého nájemného neobjektivní. Vytvořená mapa nájemného by byla pro naši práci velmi pozitivní.“

I v další reakci se pracovník úřadu práce obracel k minulosti. „Velmi žádoucí by byl návrat k předchozí praxi, kdy se místně obvyklé nájemné stanovilo dle mapy nájemného ministerstva pro místní rozvoj. Stanovení místně obvyklého nájemného vedoucími oddělení hmotné nouze není vždy objektivní, může docházet k chybám ve výpočtu, je časově náročné.“

Úředníci by se ale měli brzy dočkat zjednodušení práce. Nová cenová mapa nájemného se chystá, jejím garantem bude ministerstva financí. Podle informací webu Peníze.cz by měla být hotová do konce letošního roku.  

„O její využitelnosti za účelem nároku na dávky na bydlení se jedná v rámci připravované revize dávek, která by měla mít konkrétnější obrysy do konce tohoto roku,“ doplnil Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Odteď všichni stejně 

Závěry obsáhlé analýzy ombudsman předal úřadu práce a ministerstvu práce a sociálních věcí. „S účinností od 1. července vydalo MPSV instrukci ke sjednocení postupu při určení v místě obvyklého nájemného pro účely systému pomoci v hmotné nouzi. Tento vnitřní řídící akt byl vydán kromě jiného i v návaznosti na šetření veřejného ochránce práv,“ uvedl Jakub Augusta. 

Podle něj metodický materiál zpřesňuje a sjednocuje postupy úřadu práce. „Nedochází k zásadním změnám, pokud se jedná o základní principy, které se v praxi dlouhodobě využívají, nýbrž došlo ke zpřesnění postupu. Jedná se o poměrně složitou praxi, a to s ohledem na různá specifika jednotlivých regionů. Zohlednili jsme v něm právě doporučení a shromáždění poznatků z praxe,“ dodal Augusta.  

Stanovení obvyklého nájemného hraje roli u doplatku na bydlení i u příspěvku na živobytí. Tyto dávky představují drtivou většinu všech vyplacených dávek pomoci v hmotné nouzi a jsou jedním z hlavních nástrojů pomoci lidem, kteří se ocitli v problematické životní situaci. Měsíčně je vyplaceno přes sto tisíc těchto dvou dávek ve výši kolem pěti miliard korun. 


Doplatek na bydlení je jedna z dávek hmotné nouze. To jsou dávky poslední záchrany, které může člověk dostat, teprve když nestačí ani sociální dávky. Než tedy můžete žádat o doplatek na bydlení, musíte nejdřív dostat příspěvek na bydlení. A o doplatek si říct, když ani s využitím příspěveku peníze nestačí. 

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2024

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services