Důchodci ztratí příspěvek k penzijku. Vysají fondy, varují jejich správci

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 7. 7. 2023 | 5 komentářů
Až milionu důchodců, kteří si odkládají peníze do penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření, hrozí, že přijdou o podporu. Pokud návrh projde, státní příspěvek přestanou dostávat od července 2024. Penzijní společnosti žádají zmírnění opatření a doufají, že se dotknou jen nově uzavíraných smluv.
Důchodci ztratí příspěvek k penzijku. Vysají fondy, varují jejich správci

Zdroj: Pleska / Midjourney

Do poslanecké sněmovny míří návrh zákona, ve kterém ministerstvo financí navrhuje, že lidé s přiznaným důchodem už nebudou dostávat státní příspěvek k penzijnímu připojištění ani doplňkovému penzijnímu spoření.

Nová pravidla chtěla vláda původně zavést od ledna příštího roku, nakonec ale rozhodla o půlročním odkladu. Aby se penzijní společnosti stihly na nová pravidla připravit. Kromě této změny se totiž má měnit i výše státních příspěvků pro ty, kterým je stát neupře, a podmínky, za jakých se budou připisovat.

Podrobněji jsme se o změnách rozepsali v sérii článků:

Státní příspěvky pro střadatele v důchodovém věku nejsou podle ministerstva ve shodě se základním smyslem státem podporovaných penzijních produktů. Příspěvek má prý motivovat k tvorbě úspor na stáří lidi v produktivním věku. Po přiznání důchodu státní podpora podle ministerstva ztrácí účel a efektivitu.

Změna i zpětně

Novela se nijak nelíbí penzijním společnostem. Zejména protestují proti retroaktivitě návrhu, tedy proti tomu, že by měl „za pochodu“ změnit podmínky těm lidem, kteří už některé penzijko mají.

„Návrh zákona, ve kterém účastníci penzijního spoření pobírající státní důchod už nemají nárok na státní příspěvky, vnímáme jako velmi nešťastný. Opatření by zasáhlo stovky tisíc lidí, kteří pravděpodobně ztratí motivaci dále si spořit a peníze zbytečně předčasně vyberou. A pokud už vláda chce skončit s touto podporou, měla by to aplikovat jen u nově uzavíraných smluv, a ne retroaktivně, jak je to v návrhu,“ uvedl Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností.

Poukázal přitom zvlášť na klienty, které by stát tímto svým rozhodnutím „uzamkl“ v nevýhodné pozici. „Myslíme například situaci, kdy si někdo začátkem letošního roku sjednal penzijní spoření, příští rok začne pobírat starobní důchod a zároveň mu stát sebere státní příspěvky. Takový člověk bude mít před sebou ještě čtyři roky spoření, ale zároveň už nebude příspěvky dostávat. Pokud by odešel dřív, sebere mu stát i příspěvky, které dosud získal. Tito lidé budou právem naštvaní. Nelze vyloučit, že se pak obrátí na Ústavní soud,“ varuje Sedláček.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Na možný problém s retroaktivitou u stávajících klientů penzijních společností, kterým vznikl nárok na starobní důchod, ve svých připomínkách k návrhu zákona upozornila i legislativní rada vlády. Lze prý mít pochybnosti, jestli navrženými změnami není zásadním způsobem zasaženo očekávání těchto lidí.

Legislativní rada se dotkla i problematiky důchodců, kteří mají penzijní spoření třeba rok a po ztrátě nároku na státní příspěvek by ho chtěli jako nevýhodné zrušit. Připomíná, že by přišli nejen o už připsané státní příspěvky, ale museli by vracet i případné daňové úlevy.

Část vkladů na spoření (podle velikosti měsíční úložky) lze totiž odečítat z daňového základu. Pravidla jsme rozepsali podrobně zde: Jak si snížit daně. Velký přehled slev a odpočtů

Stefan Fous z tiskového oddělení ministerstva financí k varováním před možnými problémy retroaktivitou zákona v připomínkách legislativní rady komentuje tak, že jde o názor jen některých jejích členů. „Podle právního postoje legislativní rady vlády i analýz ministerstva financí nejde o retroaktivitu, která by byla v rozporu s ústavou,“ řekl Fous.

Vypumpované fondy

Podle původního návrhu ministerstva financí měli o státní příspěvek přijít nejen starobní důchodci, tedy lidé s už přiznaným starobním důchodem, ale všichni starší 65 let.

Legislativní rada vlády ale varovala, že stanovení věkové hranice by mohlo být diskriminační a rizikové s ohledem na ústavní právo. Vláda proto při projednávání návrhu od věkové hranice upustila.

I tak se zrušení příspěvku podle ministerstva financí týká asi 750 tisíc ze zhruba z 4,4 milionu klientů penzijních společností. Podle penzijních společností bude dotčených seniorů ještě víc, zhruba milion.

Údaj o tom, kolik z nich by potřebovalo dospořit pětiletou dobu, aby si mohli vybrat své úspory bez ztráty státní podpory, není možné od penzijních společností, ani z ministerstva financí, získat.

Jak tvrdí asociace, pokud by vládní návrh prošel, mnozí klienti budou chtít své peníze převést na termínované vklady nebo spořicí účty.

Kdyby měly penzijní společnosti uspokojit naráz jejich požadavky na výběr peněz, spustilo by to prý nucený výprodej aktiv z penzijních fondů, zejména státních dluhopisů v hodnotě až 150 miliard korun. „To by pak mělo dopad na cenu těchto dluhopisů, výnosnost spoření pro další účastníky, ale i na potřebu doplnění kapitálu fondů jejich akcionáři, kterými jsou banky i pojišťovny,“ říká Sedláček.

Asociace se teď snaží přesvědčit veřejnost, že návrh nedává smysl, a apeluje i na zákonodárce. „Věříme, že si stát kvůli necelým dvěma miliardám ročně nenechá odtéct ze systému 150 miliard korun,“ dodává Sedláček.

Co dělat, když přijdete o příspěvek

Pokud důchodce do penzijka ukládal peníze aspoň pět let, může je vybrat a uložit jinam, kde bude lepší úrok, případně si může smluvit postupnou výplatu renty. Nárok na už připsané příspěvky mu zůstane, nemusí se ani bát vracení daňových odpočtů.

Pokud za sebou pět roků penzijka ještě nemá, jsou dvě možnosti:

  • „Buď bude moci zůstat účastníkem do doby, než podmínku pětileté spořící doby splní – po tuto dobu bude moci snížit svůj příspěvek na minimální částku, následně účast ukončit a své prostředky vybrat včetně už připsaných státních příspěvků,“ vysvětluje Fous. Minimální úložka je sto korun měsíčně.
  • „Druhou možností je penzijní spoření ukončit ještě před uplynutím pětileté spořící doby. V takovém případě člověku vzniká právo na takzvané odbytné, jehož součástí však podle zákona nejsou dříve připsané státní příspěvky,“ přiznává Fous. 

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+161
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Partners Financial Services