Důchodci ztratí příspěvek k penzijku. Vysají fondy, varují jejich správci

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 7. 7. 2023 | 5 komentářů
Až milionu důchodců, kteří si odkládají peníze do penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření, hrozí, že přijdou o podporu. Pokud návrh projde, státní příspěvek přestanou dostávat od července 2024. Penzijní společnosti žádají zmírnění opatření a doufají, že se dotknou jen nově uzavíraných smluv.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

11. 12. 2023 12:41 | Jorgston

Způsob, jakým provedla Vláda SPOLU s drážním elektrikářem Stanjurou úpravu důchodového pojištění ve státním rozsahu, dotýkající se všech, je více než tristní. Tuto bláznivou nekompetentní změnu dovršila i flagrantním zásahem do soukromého připojištění - penzijního spoření, který bude mít (a zcela nepochybně to naznačuje i chování první vlny spořících), že dojde k vysávání naspořených peněz ze systému penzijního, který měl být (a takto byl i představován v časech kdy šlo pravici o hlasy směrem k rozluce se socialistickým státem) doplňkovým přilepšením k důchodu státnímu, pokrývajícím zvyšování životních nákladů. Současný skorodůchodce, který je ostrakizován pro svůj věk nad 55 let, či důchodce v očekávání s věkem 60+, se s hnusem musí rozjodovat, zda si doplní důchodový nárok právě z těchto peněz, či zda si zmíněné uspořené peníze, které se nepodařilo úročit ani ve výši běžných hodnot výnosů p.a. bank, pošle do krachujícího systému, či zda si je uloží na termínovaný účet úročený hluboce pod úrovní současné inflace, či zda je "jen" nechá postupně vyvanout vlivem inflace, která vlastně ani nemusela nastat (přijmeme-li myšlenku že inlaci způsobily vlivy vyvolané dlouhodobým nepřátelským chováním reprezentace této nakálené české kotliny). Nato se vzmáhá tradiční obchodní chování překupníků i keťasů (ano, tento název je z doby poválečné, kdy ničeho nebylo a označuje osoby kšeftující s cenami takovým způsobem, že se nedá hovořit o přiměřeném, morálním zisku) proti kterému Vláda nezasahuje, jelikož údajně : "nelze ovlivňovat trh". Výsledkem je stav, kdy tak jako tak, úspory (či investice, jelikož sázka na akcie je sázkou na jistotu ztráty) i přes snahu je ochránit jakkoliv inteligentními opatřeními, se stávají ohrožené a to v desítkách procent ročně a vrhají tím populaci do chudoby a bídy. Tatím "jen" střední třídu, na lodi jménem Titanic je stále veselo a na Hradě i v blízkém podhradí v jistém hlavím městečku střediskovém, se stále ještě tancuje. Jak ještě dlouho ? Zbrojní firmy zanedlouho jsou jedinými, které budou (spolu s bankami vlastněnými zahraničními matkami) dosahovat zisků, a nastane stav, kdy na dveře zabouchá potrhlý vrchní jménem Válka. Paralely i konotace historické k této době jsou. Vládcové nedbají. Římské právo mělo způsob, jak se zbavit špatných konzulů. Stačila na to miska a dvě barvy kamínků.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2023 18:56 | Jefim

Pokud senior normálně pracuje, má stejný plat a tedy pořád stejné odvody jako před přiznáním důchodu, není důvod jim nepřiznat příspěvek k penzijku. My důchodci co pořád pracujeme si sami přispíváme na svůj důchod , tak nám bylo slibováno že nebudeme platit sociální poj. ve výši 6,5 % z naší hrubé mzdy a skutečnost? Co je tohle za politiku, na jedné straně je údajná snaha udržet lidi v práci i v důchodu, ale jak se k tomu politici staví je nepochopitelné.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2023 10:15 | Jasmínek

Penzijní spoření (DPS)je právě pouze pro lidi, kteří do něj vkládají minimální povolenou dobu tedy 60 měsíců jedině výhodné. To se týká lidi, kteří mají 5 let do šedesáti nebo právě důchodců, kteří mohou v 5ti letých cyklech penzijko točit. Při delším spoření, inflaci a klasický nízkých zhodnoceních rozmělní.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2023 9:42 | czhuntetr

*žebrání u politiků
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2023 9:41 | czhuntetr

A nebylo by lepší, kdyby manažeři fondů místo fňukají a žebrání dělali to co mají - tedy zhodnocovali peníze klientů?
To jim totiž na rozdíl od cucání ze státního cecíku moc nejde.
+106
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Šourek

mediátor a podnikatel, Corrupt Tour

Václav Kočka

kolotočář a podnikatel

Petr Šourek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Václav Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services