Otcovská dovolená 2023. Kdo má nárok a kolik dostane

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 29. 12. 2022
Kdo má nárok na otcovskou poporodní péči a kolik dostane? Tady je přehled pravidel i kalkulačka.
Otcovská dovolená 2023. Kdo má nárok a kolik dostane

Zdroj: Shutterstock

Vedle peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku se vyplácí také dávka otcovské poporodní péče – zkráceně otcovská. Od roku 2022 se může čerpat maximálně po dobu dvou týdnů, tedy 14 dnů péče (dřív to byla polovina).

Dávka nahrazuje výpadek příjmu čerstvým tatínkům, kteří chtějí bezprostředně po narození dítěte zůstat doma a zapojit se do péče. Na otcovskou dosáhnou, když splní zákonem předepsané podmínky.

Základní podmínkou pro přiklepnutí otcovské je účast na nemocenském pojištění. To je součástí sociálního pojištění, které za každého zaměstnance v klasickém pracovním poměru hradí zaměstnavatel.

Pozor dejte, jestliže pracujete na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohodu o provedení práce (DPP) – nemocenské pojištění za vás na DPČ a DPP zaměstnavatel hradí, jen když měsíční výdělek přesáhne určitou hranici. U DPP je hranice měsíčního výdělku ve výši 10 tisíc korun, u DPČ je to od začátku roku 2023 nově 4000 korun měsíčně (předtím to bylo 3500 korun). Kdo vydělává nad tyto limity, za toho zaměstnavatel sociální – a tedy i nemocenské – pojištění platí.

Otcovskou pak správa sociálního zabezpečení přizná tomu, kdo se nemocenského pojištění účastní v den nástupu na otcovskou. Jinak řečeno: je v den nástupu na otcovskou zaměstnaný, nebo si jako podnikatel platí dobrovolné nemocenské pojištění (o otcovské pro OSVČ si napíšeme níž). Bez dávky se naopak musí obejít studenti nebo uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce

Vedle účasti na nemocenském pojištění úředníky zajímá, jestli o otcovskou žádá muž, který je na matrice zapsaný jako otec dítěte. Ani manžel čerstvé maminky totiž na dávku nedosáhne, pokud ho úřad nemá vedeného jako otce.

Sociálka navíc přizná otcovskou tomu, kdo do péče převezme dítě mladší sedmi let. Převzetí do péče nahrazující péči rodičů je vždy potřeba prokázat příslušným potvrzením.

Jak dlouhá je otcovská dovolená?

Podpůrčí doba – tedy ta, po kterou lze dávku otcovské poporodní péče čerpat – dělá od roku 2022 nanejvýš 14 po sobě jdoucích kalendářních dní. Okresní správa sociálního zabezpečení ji přiklepne nejdřív v den narození dítěte. Tedy klidně v době, kdy je dítě s matkou v porodnici. Nejpozději lze otcovskou vybrat šest týdnů od narození potomka.

Druhou novinkou od roku 2022 je, že lhůta pro čerpání otcovské se prodlouží o odpovídající počet dnů v případě, že dítě bude během prvních šesti týdnů hospitalizováno. Typickou situací je umístění miminka v inkubátoru nebo jiná zdravotní komplikace. Podle nových pravidel se tatínek může sám rozhodnout, jestli otcovskou vyčerpá i během hospitalizace, nebo jestli počká, až bude dítě doma. Nepřijde už tedy o nárok na dávku po šesti týdnech od porodu bez ohledu na takové omezení.

Od prosince 2022 otcovská náleží i v případech, kdy se narodí dítě mrtvé nebo když zemře krátce po porodu. Nástup na otcovskou v takovém případě nastává dnem, který si pojištěnec sám určí v období šesti následujících týdnů. Podle předchozích pravidel otec v těchto případech nárok na dávku neměl, s výjimkou případu úmrtí dítěte po nástupu na otcovskou, kdy se dávka doplatila za celé dva týdny.

Jak vysoká je otcovská v roce 2023?

Kolik bude dávka otcovské poporodní péče dělat, závisí na vašich hrubých příjmech za poslední rok. Z nich úředníci vypočtou takzvaný denní vyměřovací základ (hrubý měsíční příjem se vynásobí 12 měsíci a pak vydělí 365 dny). Následně se denní vyměřovací základ ještě sníží prostřednictvím redukčních hranic. Pro rok 2023:

  • z částky do 1345 Kč se započítá 100 procent,
  • z částky nad 1345 Kč do 2017 Kč se započítá 60 procent,
  • z částky na 2017 Kč do 4033 Kč započítá 30 procent,
  • k částce nad 4033 Kč se nepřihlíží.

Dávka otcovské pak dělá sedmdesát procent z takto redukovaného denního vyměřovacího základu. Například pro tatínky s hrubým měsíčním výdělkem třicet tisíc korun to znamená otcovskou 9674 korun za 14 kalendářních dní.

Snazší ale bude nechat výpočet na naší kalkulačce. Stačí zadat průměrnou měsíční hrubou mzdu.

Jak žádat o dávku otcovské poporodní péče?

O výplatu dávky je potřeba sociálku požádat, a to prostřednictvím formuláře Žádost o dávku otcovské poporodní péče. Na tatíncích je vyplnění přední strany lejstra, poté musí žádost předat zaměstnavateli. Ten na konci čerpání vyplní druhou stranu a tiskopis odešle na Českou správu sociálního zabezpečení. Následující měsíc vyplatí sociálka dávku na bankovní účet nebo složenkou.

V práci musí tatínci zároveň požádat o otcovskou dovolenou, na kterou mají ze zákona nárok (to je změna od prosince 2022 – dřív se žádalo o rodičovskou dovolenou, teď je na to speciální institut).

Živnostníci a další podnikatelé podávají žádost přímo na pobočce České správy sociálního zabezpečení, u níž jsou registrovaní.

Mají na otcovskou nárok i OSVČ?

Výše popsaná pravidla se týkají pouze zaměstnanců. Pokud chce otcovskou pobírat podnikatel, musí si dobrovolně platit nemocenské pojištění nejméně tři měsíce před nástupem na otcovskou. Zároveň během pobírání otcovské nemá OSVČ vykonávat výdělečnou činnost.

Investovat a šetřit!

Jasně, dobře si vychovat hodně šikovných dětí. Pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem. A zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit. Nachystat se na stáří. 

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Minimální záloha na nemocenské pojištění v roce 2023 dělá 168 korun, shora je pojistné omezené platbou na sociální pojištění. Horní hranice konkrétně odpovídá vyměřovacímu základu pro sociální pojištění rozpočtenému na měsíce, ke kterému se OSVČ dopočetla v loňském přehledu pro správu sociálního zabezpečení. Na nemocenské pojištění lze měsíčně posílat maximálně 2,1 procenta z tohoto vyměřovacího základu.

Podnikatel, který na sociální pojištění odvádí předepsané minimum (pro rok 2023 je to 2944 korun), může na nemocenské pojištění posílat nanejvýš 212 korun měsíčně. Za tři platby nemocenského ve výši 212 korun, pokud se k nemocenskému pojištění přihlásí jen na tři měsíce před otcovskou, pak dostane 14 denních dávek otcovské ve výši 233 korun. Jinak řečeno: za 636 korun (3krát pojistné 212 korun) vyplatí správa sociálního zabezpečení 3262 korun (14krát denní dávka otcovské 233 korun).

S dalšími propočty pomůže naše kalkulačka mateřské pro OSVČ – denní dávky u mateřské a otcovské se totiž počítají stejně.

Jak funguje mateřská a rodičovská pro tátu dítěte?

Vedle otcovské můžou tatínci dosáhnout také na peněžitou pomoc v mateřství. Respektive: pobírat ji namísto matky dítěte.

Rozhodující je, zda splní podmínku dostatečně dlouhé účasti na nemocenském pojištění. Úřady ji přiznají, i když nejde o biologického otce, ale pouze manžela maminky.

Muž pak může „mateřskou“ brát 22 týdnů (při narození dvojčat a vícerčat 31 týdnů).

Na peněžitou pomoc v mateřství navazuje rodičovský příspěvek. I ten může čerpat otec dítěte a zároveň požádat o rodičovskou dovolenou. Zaměstnavatel musí vyhovět a rodičovské volno poskytnout, maximálně do tří let věku dítěte.


Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services