Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2023. Přehled a kalkulačka

Příspěvek na bydlení se stal vlajkovou lodí vlády v boji proti dopadům zdražování energií a inflace vůbec. Už loni se dočkal několika úprav, výpočet se změnil i pro rok 2023. Na příspěvek teď dosáhne víc lidí a dostanou víc peněz. Poradíme, jak na to.
Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2023. Přehled a kalkulačka

Zdroj: Shutterstock

Našli jste starší článek pro rok 2023. Jestli vás zajímá novější pro rok 2024, přejděte na něj.

Možná chcete jenom vědět, jestli příspěvek na bydlení dostanete a jak by mohl být vysoký. Pak si skočte rovnou na kalkulačku. Možná vám pomůžou názorné příklady jiných domácností, které ho dostanou. Skočte si na ně. Nebo vás zajímá něco dalšího o konstrukci a výpočtu příspěvku na bydlení, pak tu máte další odkazy. Anebo čtěte všechno popořádku: 

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení

Základní princip je jednoduchý: na příspěvek na bydlení má nárok každá domácnost, která na bydlení vydá víc než 30 procent svého příjmu (v Praze bývala hranice 35 procent, od letoška je to ale všude stejně). Příspěvek se rovná právě té částce, která je nad oněch 30 procent. Příjmy všech lidí tvořících jednu domácnost se sčítají, na jednu nemovitost se dá žádat o jeden příspěvek.

Domácností se myslí lidé, kteří žijou v nájemním bytě (ať už v nájmu nebo podnájmu), v družstevním bytě nebo i ve vlastním. Rozhodující je, kde skutečně bydlí, nikoli kde mají trvalé bydliště. O příspěvek na bydlení můžou úspěšně žádat i lidé, kteří bydlí na chatě nebo chalupě, tedy v rekreačním objektu – ten musí splňovat základní podmínky pro celoroční obývání, především přístup k pitné vodě a záchod.

Pokud ale žijete v nebytovém prostoru nebo třeba v azylovém domě, příspěvek na bydlení nedostanete a budete muset hledat mezi jinými dávkami. Z těch určených konkrétně na bydlení by to mohl být doplatek na bydlení, jedna z dávek v hmotné nouzi.

Co se počítá do nákladů na bydlení

Do nákladů na bydlení se počítá v první řadě nájemné. Když bydlíte v družstevním nebo ve vlastním, počítají se místo nájemného takzvané srovnatelné náklady – rozumějte náklady srovnatelné s nájemným, aby se nějak zohlednily výdaje, které domácnost má s údržbou a provozem nemovitosti. Právě teď vypadají takhle:

Srovnatelné náklady na bydlení 2023 pro domácnosti v družstevním nebo ve vlastním

Počet osob v domácnosti

 

jedna nebo dvě

3571 Kč    

tři

4669 Kč    

čtyři a víc

5632 Kč    

Další započitatelné náklady jsou zejména náklady na energie, elektřinu a plyn, na dodávky a ohřev vody, odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení a úklid společných prostor domu, odvoz odpadních vod a čištění jímek, vybavení bytu, společnou televizi a rozhlas, svoz komunálního odpadu.  

Počítají se i náklady na vytápění. Pouze pokud se v domácnosti topí pevnými palivy – uhlím, briketami, peletami, dřívím a obdobně, nepočítají se skutečné náklady, ale stát stanoví paušál. Vypadá takhle:

Měsíční náklady na vytápění pevnými palivy 2023

Počet osob v domácnosti

 

jedna nebo dvě

1522 Kč    

tři

1990 Kč    

čtyři a víc

2459 Kč    

Za určitých okolností se ale nepočítá se skutečnými náklady, ale s náklady normativními.

Co jsou normativní náklady

Pravidlo, že příspěvek proplatí veškeré náklady na bydlení, které přesáhnou 30 procent čistých příjmů domácnosti, neplatí stoprocentně.

Cílem je, aby stát někomu nepřispíval třeba padesát tisíc na stotisícové nájemné. Nebo na náklady na vytápění domácích pěstíren či bazénů. Aby se nedotoval luxus, jsou stanovené takzvané normativní náklady bydlení. Řečeno česky to je částka, za kterou domácnost o určité velikosti může v obci určité velikosti rozumně bydlet.

Pokud jsou tedy skutečné náklady vyšší než normativní, počítá se s těmi normativními. Právě výše normativních nákladů se od roku 2023 dost mění a zásadně ovlivní počet domácností, které mají na příspěvek nárok, jakož i jeho výši. Takhle vypadají:

Normativní náklady na bydlení 2023 pro domácnosti v nájmu nebo podnájmu

Počet osob v domácnosti

Praha a Brno

Obce s alespoň 70 000 obyvateli

Obce do 69 999 obyvatel

jedna nebo dvě

18 129 Kč

15 597 Kč

15 137 Kč

tři

20 812 Kč

17 500 Kč

16 899 Kč

čtyři a víc

24 995 Kč

21 002 Kč

20 277 Kč

Pro lidi bydlící v družstevním nebo ve vlastním se stanovují jinak a velikost obce nerozhoduje:

Normativní náklady na bydlení 2023 pro domácnosti v družstevním nebo ve vlastním

Počet osob v domácnosti

 

jedna nebo dvě

10 932 Kč     

tři

13 561 Kč     

čtyři a víc

16 368 Kč     

Jaké příjmy (a čí) se započítávají?

V první řadě: počítají se čisté příjmy. A počítá se jejich průměr za kalendářní čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém žádáte. Kalendářní čtvrtletí jsou leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec. Když tedy budete o dávku žádat teď v lednu, sečtete čisté příjmy všech členů domácnosti za říjen až prosinec a vydělíte třemi, abyste dostali měsíční průměr.

Příjmy stačí prokazovat jednou za půl roku – to znamená, že pokud příspěvek dostanete v lednu na základě příjmů z posledního čtvrtletí roku 2022, znovu budete muset za půl roku prokázat výši příjmů za druhé čtvrtletí letošního roku, tedy za duben až červen. Kdyby by se ale například stalo, že v prvním čtvrtletí příjmy vaší domácnosti zásadně klesnou, což by znamenalo zvýšení příspěvku, můžete je úřadu doložit a příspěvek si tak nechat navýšit.

Do příjmů se počítá plat nebo mzda, všechny typy důchodů, výživné, porodnérodičovský příspěvekmateřská nebo třeba nemocenská a další dávky nemocenského pojištění, přídavky na děti nebo podpora v nezaměstnanosti, a to všech společně posuzovaných osob, tedy všech lidí, kteří spolu v bytě bydlí. Za příjem se nepovažují příjmy ze zaměstnání (včetně dohod nebo třeba placené praxe) nezaopatřených dětí.

Kalkulačka příspěvku na bydlení

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2024

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Kde se žádá a co je potřeba prokázat

O příspěvek na bydlení se žádá buď osobně na úřadu práce, nebo po internetu s využitím některé z elektronických identit (bankovní identita, datová schránka a další).

Prokázat musíte jak příjmy, tak náklady. Je to poměrně dost formulářů, dají se najít na webu ministerstva práce a sociálních věcí – a ideální je zkusit si jich co nejvíc předvyplnit doma. Úřady jsou přeplněné, takže i když vám s vyplňováním budou chtít pomoct, je možné, že na to nebudou mít tolik času, kolik je potřeba. Navíc je možné, že něco bude chybět nebo nebude vyplněné dobře, takže příprava se vyplatí. Na ministerském webu jsou připravené i vzory vyplněných formulářů.

Online žádost by měla být jednodušší. I když už na jejím začátku je nachystaný malý chyták: cesta k ní totiž nevede přes web Úřadu práce, ale přes web ministerstva. Ministerstvo připravilo i videonávod:

Příspěvek na bydlení v příkladech

Dá se to celé vysvětlit nějak víc po lopatě? Jednodušeji? Zkusili jsme to. Někdy obrázek vydá za tisíc slov. Připravili jsme pár příkladů. Snad ukážou, jak funguje výpočet pro přiznání i výpočet příspěvku. Nebo přinejmenším to, jak vypadají lidé, kteří jsou možná v podobné situaci jako vy.

Zdroj: Peníze.cz

Podívejme se na konkrétní příklady. Jestli nás čtete na počítači, klikněte na šipku vpravo a dostanete se do první domácnosti. Na mobilu se vám všechy rovnou seřadí pod sebou.

Zdroj: Peníze.cz

Janu a Karla jsme si v září vypůjčili z příkladu, na kterém příspěvek na bydlení ilustrovalo ministerstvo sociálních věcí. Se dvěma dětmi ve věku 8 a 10 let bydlí v Ústí nad Labem. Čistý příjem domácnosti je 38 348 korun. Za nájem dají 12 000 korun a energie, voda a další je přijdou na 6620 korun, celkově na bydlení vynaloží měsíčně 18 620 korun. V září se reálné příjmy při výpočtu nepoužily, místo nich se počítalo s normativními náklady, které byly pro Ústí nižší. Teď ale stoupají a od ledna budou pro čtyřčlennou rodinu 21 002 korun, takže příspěvek na bydlení nesnižují

Když si Jana s Karlem zažádají o příspěvek, dostanou rozdíl mezi náklady na bydlení a 30 procenty svých příjmů (11 504 korun). Příspěvek na bydlení je pro ně 7116 korun.

Předpokládali jsme v září, že ministerstvo ví, že Jana s Karlem mají nárok na přídavky na dítě, a že je do jejich příjmů počítá. Naše kalkulačka přídavků na dítě už kalkuluje s jejich zvýšením od ledna, ale protože se v lednu při žádosti o příspěvek na bydlení budou dokládat příjmy z října až prosince 2022, započítáme ještě letošní přídavek ve výši 3810 korun. Příspěvek na bydlení jim pak sice klesne na 5973 korun, ale s přídavkem na děti budou pořád měsíčně 9783 korun v plusu. A co je důležité nezapomenout: jak o příspěvek na bydlení, tak o přídavky na děti lze žádat zpětně.

Zdroj: Peníze.cz

Pavel dostal výpověď ze zaměstnání, odešla od něj přítelkyně, na domek na vsi zůstal sám. Loni měli ještě plyn za 700 korun za MWh, ale teď chtějí dvakrát tolik. Na vytápění nového úsporného domku dřív stačilo 15 000 korun ročně a byli na to dva, dneska bude sám platit dvojnásobek. Za plyn a elektriku dá dohromady 5000 korun měsíčně. Nájem neplatí, bydlí ve vlastním. 

Před rokem, než ho vyhodili, bral Pavel 25 000 korun čistého. Kalkulačka podpory v nezaměstnanosti říká, že v prosinci naposledy dostane podporu 11 250 korun, stejnou jako měl od září. Pak už nemá nárok. 

Když si Pavel v lednu zažádá o příspěvek na bydlení, za každý ze tří měsíců zpátky může dostat příspěvek 5196 korun. Proti tomu, kolik by člověk ve stejné situaci dostal v září, je to skok nahoru o víc než 2300 korun. Ale hlavně: hodně štěstí při hledání práce. 

Zdroj: Peníze.cz

Další příklad od ministerstva nám v září představil důchodkyni Helenu, která sama žije ve vlastním domě ve městě Javorník. Nájem sice neplatí, ale za energie dá 6800 korun měsíčně – to je víc než třicet procent, skoro polovička jejího důchodu 13 800 korun. V září dostávala příspěvek 2092 korun měsíčně, takže jí na živobytí zbylo devět tisíc, v lednu dostane 6231 korun, důchod jí zbude skoro celý. Pomohlo mimo jiné to, že se zvýšily takzvané náklady srovnatelné s nájemným – ty se vlastníkům při výpočtu příspěvku započítávají místo skutečného nájemného.

Staré domy bez zateplení jsou žrouti peněz, Heleniny roční náklady na energie – 81 600 korun – jsou brutální. V září jsme jí doporučovali prodat dům a přestěhovat se do nájmu. Podle realitních webů by mohla za dům dostat dva miliony a za 6000 měsíčně by našla nájem v nedalekém Jeseníku – nějaký příspěvek na bydlení by dostala i tam, a ještě by ubyly starosti s chalupou. Pokud ale chce zůstat, doporučujeme minimálně vyměnit okna a dveře, obojí by mohla pokrýt dotace Nová zelená úsporám Light. Právě pro ni je přesně určena.

Zdroj: Peníze.cz

Obří rodina v pražském bytě. Svatava, Karel sedmiletý Jirka, miminka Iveta a Ivana a babička. Do příjmů domácnosti se počítá nejen Karlova čistá mzda 27 000 korun, rodičovský příspěvek 10 465 korun měsíčně, ale také přídavky na děti ve výši 3530, výživné 3500 korun, které posílá Svatavě Jirkův biologický otec, a babiččin důchod 12 500 korun. Celkem 56 995 korun.

Na nájemné rodina vydá 13 000 korun, což je na velký byt v Praze hezká cena, ale nahoru jim náklady zvedají energie a další výdaje, na které dávají 9000 korun. Celkem 22 000 korun. Pro výpočet příspěvku na bydlení se použijí skutečné náklady, normativní náklady jsou pro Prahu stanovené výš – na 24 495 korun. Když si rodina zažádá o příspěvek, dostane na měsíc 4902 koruny. Proti září, kdy to bylo 2052 korun, je to citelný rozdíl.

Zdroj: Peníze.cz

Samoživitelka Petra a její dvě děti (8 a 11 roků) bydlí v nájemním bytě v Olomouci. Její měsíční příjem je 27 290, včetně přídavků na děti 2540 korun. Kdyby tatínek nebo tatínkové platili výživné, počítalo by se taky, nicméně definice samoživitelky tuhle možnost vylučují. Za bydlení vydá Petra 15 620 korun, přes polovičku příjmu. Když si řekne o příspěvek na bydlení, dostane 7433 korun měsíčně, proti září je to zhruba o dvanáct stovek víc. A znovu připomínáme, že je možné žádat až o tři měsíce do minulosti.

Zdroj: Peníze.cz

Když měli Petr a Petra čistý příjem kolem 60 000 korun, odstěhovat se z Prahy a pronajmout si za 17 000 měsíčně půl domku se zahradou na Kladně nevypadalo jako špatný nápad. I škola pro dceru se našla slušná. Jenže o jeden příjem přišli. Se 40 000 v čistém už to tak rozumně nevypadá. Zvlášť když se k nájmu náklady na vytápění – topí se dřevem ve sklepním kotli – a na elektriku, je to pro ně zásah. Za elektřinu platí zálohy 2000 korun, za plyn 800, 200 korun za svoz odpadu, který není započtený v nájmu. Dřevo na vytápění samozřejmě taky něco stojí, ale do výpočtu příspěvku na bydlení jeho cena nijak nevstupuje, je tam stanovený paušál – ten od nového roku o dost stoupne.

Když si zažádají o příspěvek na bydlení, dostanou 4899 korun, proti září je to víc zhruba o dva a půl tisíce.

Zdroj: Peníze.cz

Paní Helenu jsme si vypůjčili z jednoho příkladu, na kterém u ombudsmana vysvětlují, pro koho je příspěvek na živobytí. Helena je vdova a má invalidní důchod 6000 korun a za byt platí 5500 korun. Na příspěvku na živobytí dostane pár stovek – ale to pořád není k žití. A věřte, že těch 6000 korun invalidního důchodu je realistické číslo. Řekněme, že pracujete deset roků za 30 000 hrubého a po nich vám posudkový lékař přiklepne invaliditu druhého stupně – to znamená, že vaše pracovní schopnost podle něj klesla minimálně o půlku – nedostanete ani těch pět a půl tisíce, co platí Helena na nájmu. Zkuste si to na kalkulačce invalidního důchodu.

O moc víc o Heleně nevíme. Počítejme, že těch 5500 korun není jen nájem, ale i výdaje za energie a nechejme ji bydlet třeba v Brně, když jsme si ji půjčili od ombudsmana, který tam má sídlo. Příspěvek na živobytí se do příjmů při počítání příspěvku na bydlení nepočítá. V takhle nastaveném příkladu by paní Helena dostala na příspěvku na bydlení 3700 korun. Proti září to není víc ani o tři stovky.

Zdroj: Peníze.cz

Jarda dělá masáže v jednom rehabilitačním zařízení. Nemá pracovní smlouvu, je to klasický švarcsystém: podnik zabezpečí všecko vybavení od prostor a masážních stolů až po olejíčky a Jarda jen každý měsíc vystaví fakturu na 70 000. Při přiznávání daně z příjmů si uplatní výdaje paušálem, i když fakticky žádné nemá. Při výpočtu příspěvku na bydlení se mu tedy jako čistý příjem bude počítat 28 000 korun (42 000 si odečetl jako 60procentní paušální výdaj).

Jana přinese domů 10 000 korun měsíčně. Kromě nich v bytě v lepší pražské čtvrti bydlí ještě jejich dvě děti. Nájem je 20 000 korun, další náklady, ve kterých je kromě elektřiny, vody a plynu ještě příspěvek na společný internet v domě a nějaké další výdaje, dělají 6000 korun.

V září by Jarda s Petrou byli dostali 9195 korun. V lednu by to bylo ještě o čtyři tisíce a kus víc – 13 595 korun. Možná si myslíte, že by se snad člověk nemohl podívat upracovaným lidem na úřadu práce při podávání takové žádosti do očí. A je to možné – ale už půl roku se o příspěvek na bydlení dá žádat elektronicky. Ale Jarda a Petra to neudělají, fakt.

Zdroj: Peníze.cz

Průměrný důchod české ženy je něco přes 14 000 korun. Hana má penzi jen 12 000. Teď se jí bude mimořádně valorizovat kvůli inflaci a taky stoupne o pětistovku za výchovu Hany mladší. Ta žije s maminkou v družstevním bytě v Plzni, do práce nechodí, Hanička nejmladší je ještě malá, Hana na ni bere rodičák 10 000 měsíčně a 630 korun přídavek. Tatínek v rodném listě neuveden, výživné tedy žádné.

Družstevní byt je terno, družstvu se sice platí vyšší nájem – kromě běžných služeb se v něm vypořádává půjčka na velkou rekonstrukci, zateplení a výtah, ale i tak to jde. Nájemné je 4000, ale při výpočtu se použijí stejně jako u bytů v osobním vlastnictví náklady srovnatelné s nájemným, ty jsou nově stanovené pro tříčlennou domácnost 4669 korun.

Dalších 1500 korun dají Hany za elektřinu a plyn a dalších 1500 za centrálně rozváděné teplo. Příspěvek dostanou 880 korun, není to mnoho – ale čtyřikrát víc, než jim vycházelo v září.

Mám hypotéku, můžu žádat o příspěvek na bydlení?

Můžete. Splátky hypotéky si ale nemůžete počítat do nákladů na bydlení, se kterými v žádosti o příspěvek počítáte.

Když už musíte...

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

(spolupráce s Partners Financial Services)

„Žádost o příspěvek na bydlení si může požádat vlastník (i nájemce) bytu, který je zatížen hypotékou. Důležité je, aby vlastník byl zapsaný na katastru v listu vlastnictví. Výše hypotéky však není součástí nákladů na bydlení, které se pro tyto účely dle zákona o státní sociální podpoře započítávají,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Stěhovali jsme se. Co teď?

Pokud jste se krátce před podáním žádosti o příspěvek na bydlení přestěhovali, a nežili jste v předcházejícím čtvrtletí ve stejném bytě, budou vám úřady počítat náklady na bydlení ve výši 80 procent normativních nákladů.

Jiná situace je, když jste příspěvek na bydlení dostávali už v předchozím bydlení. Pak se vám nic nemění a budou vám ho vyplácet ve stejné výši až do doby, než se v dalším čtvrtletí udělá nový propočet podle současných nákladů na vaše nové bydlení.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+108
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 1. 2023 7:28, Greywolf

Zajímalo jak se řeší příjmy pokud jsem zaměstnanec a zároveň pronajímám byt, kde téměř celý příjem z pronájmu jde v podstatě na poplatky. Hypo a nájem.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 8. 2023 21:12, mariassss

Prekrasne informacije i znam da će vas zanimati jer znam da imamo različite svrhe ovdje na mreži, ako bi vas moglo zanimati da znate, zajmovi se nude po stopi od 3% u Mrs. Vladimira Financial Investment. Dobio sam zajam od 50.000 eura za pet radnih dana. Gospođa Vladimira Franka je registrirani zajmodavac i pročitao sam mnoga svjedočanstva o tome kako pomaže svim pojedincima da dobiju zajam bez obzira na vašu lokaciju ili kreditnu sposobnost, sve što trebate učiniti je dati svoju važeću osobnu iskaznicu i potpisati papirologiju/dokument koji vas kvalificira za zajam, imajte na umu da morate biti ozbiljni prije nego što je kontaktirate. Ona može riješiti sve vaše financijske probleme.
Ona daje različite vrste kredita
Trebate li kredit za automobil?
Trebate li poslovni kredit?
Studentski kredit?
Hipotekarni zajam?
Investicijski zajam?
Brzo odjurite na njezinu stranicu ili nas kontaktirajte putem e-maila: vladimirafinancijskiinvestitor @yahoo.com

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services