Levnější volání a internet. Sleva pro postižené a nově i pro chudé

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 19. 12. 2022
Levnější volání a internet. Sleva pro postižené a nově i pro chudé
Slevu může využít i držitel průkazu ZTP z důvodu hluchoty.
Zdroj: Shutterstock

Čtyři operátoři – O2, T-Mobile, Vodafone a Poda – budou od ledna nabízet cenově zvýhodněné telekomunikační služby včetně internetu nejen zdravotně postiženým jako dosud, ale také lidem s nízkými příjmy. Maximální výše slevy je 200 korun na měsíc.

Lidem se zdravotním postižením dávají operátoři slevu už roky. „Ročně využívají výhodné ZTP tarify tisíce zákazníků,“ potvrzuje Ondřej Luštinec z tiskového oddělení Vodafone.

Rozšíření slevy na nízkopříjmové osoby operátoři vítají a očekávají velký zájem. „Jsme rádi, že můžeme být součástí systému, který přinese finanční úlevu osobám, které se nacházejí v tíživé situaci. Oproti minulým letům se koncept zvláštních cen nově rozšiřuje na nízkopříjmové osoby, což je za dané socioekonomické situace určitě krok správným směrem,“ říká mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá.

Cenové zvýhodnění lze čerpat na mobilní či pevný internet, mobilní či pevné hlasové služby, případně na balíček obsahující některou z těchto služeb. Společnost T-Mobile musí nad rámec této povinnosti umožnit využití cenového zvýhodnění i na alespoň jeden tarif prostřednictvím předplacené karty. Na jakou službu a u kterého operátora budou slevu čerpat, si lidé můžou vybrat sami. Lze ji ale v kalendářním měsíci možné využít jen na jednu službu jednoho operátora.

Sleva může být maximálně 200 korun, operátoři chtějí většinou nabízet právě toto maximum. Například T-Mobile bude nižší slevu nabízet jen u tarifů, kde je měsíční paušál nižší než 200 korun. I Vodafone potvrzuje, že zpravidla půjde o zvýhodnění 200 Kč měsíčně. V případě, že by služba stála například 150 korun, bude ji mít zákazník zcela zdarma. Operátor O2 slibuje, že bude dávat vždy plných 200 korun.

Co operátoři sleví zákazníkům, to jim zpět proplácí stát. Další náklady, které jsou s poskytováním slevy spojené, už ale stát nehradí. „Takové náklady mohou být nemalé – ovšem takové byly podmínky výběrového řízení, které jsme akceptovali,” vysvětluje Patricie Šedivá z T-Mobile.

Kdo dostane slevu na telefonování a internet?

O cenové zvýhodnění telekomunikačních služeb můžou žádat zdravotně postižení, případně jejich pečovatelé:

  • držitel průkazu ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty,
  • držitel průkazu ZTP/P
  • osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost),
  • osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni III (těžká závislost),
  • osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni stupni IV,
  • ten, kdo osobně pečuje nezletilého ve II.–IV. stupni závislosti
  • ten, kdo vychovává nebo osobně pečuje o nezletilou osobu, která mu byla svěřena do péče nahrazující péči rodičů a která je držitelem průkazu ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty nebo průkazu ZTP/P

O cenové zvýhodnění telekomunikačních služeb kvůli nízkým příjmům můžou žádat:

  • jednotlivci, jejichž započitatelný příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima
  • lidé, kteří žijí v domácnosti, jejíž započitatelný příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je v součtu nižší než 2,15násobek životního minima této domácnosti.

Jak žádat o slevu z telekomunikačních služeb?

U T-Mobile lze slevu vyřídit pouze osobně na pobočce. Ostatní operátoři umožňují požádat osobně na pobočce nebo poštou. Při žádosti poštou je ale potřeba posílat ověřené kopie dokumentů. I proto operátoři preferují osobní návštěvu na pobočce.

„Na pobočce lidem náš konzultant pomůže s vyplněním žádosti, všechny potřebné dokumenty rovnou naskenuje a potvrdí jejich pravost. Pokud je to v pracovní době O2 ZTP linky, tak se rovnou spojí s kolegy, kteří ověří, jestli zákazník už nečerpá příspěvek u jiného operátora, případně ho rovnou navede,“ vysvětluje mluvčí O2 Veronika Zachariášová.

  • Zdravotně postižené osoby musí předložit příslušné doklady (ZTP/ZTP/P), případně oznámení nebo rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči nebo rozhodnutí o svěření dítěte do péče nahrazující péči rodičů. 
  • Lidé s nízkými příjmy operátorovi podepíšou čestné prohlášení o svých příjmech, jehož vzor Český telekomunikační úřad zveřejní během tohoto týdne na svých webových stránkách.

Prokazování pouhým čestným prohlášením ale operátoři kritizují. „Institut čestného prohlášení v tomto případě považujeme za zcela nedostatečný se značným potenciálem zneužití, nulovou možností kontroly ze strany operátora a komplikovanou možností kontroly ze strany státu,“ říká Patricie Šedivá z T-Mobilu.

Řešení by měla přinést novela zákona o elektronických komunikacích, která v pátek prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Podle ní by spotřebitelé nárok na dávku prokazovali přiznaným příspěvkem na živobytí. K zákonu se poslanci vrátí v lednu.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! Už jsme i na Instagramu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

13. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil výrobci elektroniky Electrolux rekordní pokutu 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma pochybení přiznala a nepodala... celý článek

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

8. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

Řada obchodníků stále nepočítá slevy tak, jak by podle už rok platných unijních pravidel měla. Cenovkami často matou zákazníky. „Ta vynalézavost je neuvěřitelná,“ říká v rozhovoru Veronika... celý článek

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Rok bez falešných slev? Některé řetězce dál matou zákazníky

2. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Rok bez falešných slev? Některé řetězce dál matou zákazníky

Novela spotřebitelského zákona platí v Česku už déle než rok. Prošli jsme, jak vypadají cenovky řetězců. Ukázalo se, že kouzlení se slevami nezmizelo, řada obchodníků si nová pravidla... celý článek

Partners Financial Services