Rodičovský příspěvek 2023. Kolik dostanete a jak žádat

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 14. 12. 2022
Rodičovský příspěvek vyplatí stát bez ohledu na předchozí zaměstnání nebo výši výdělků. Jeho čerpání obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Projděte si pravidla.
Rodičovský příspěvek 2023. Kolik dostanete a jak žádat

Zdroj: Shutterstock

Jak vysoký je rodičovský příspěvek?

Rodičovský příspěvek na jedno dítě dělá celkem 300 tisíc korun. Brát ji můžete do čtyř let věku dítěte. Nejčastější je čerpání do tří let věku dítěte, kdy příspěvek dosahuje zhruba 9700 korun měsíčně.

Pro rodiče vícerčat je celková výše rodičovského příspěvku 450 tisíc korun, což při nejčastějším čerpání do tří let věku dítěte dělá zhruba 14 550 korun měsíčně.

Lidé, kteří předtím nedosáhli na peněžitou pomoc v mateřství nebo měli malé příjmy (typicky podnikatelky, studentky či nezaměstnané), mohou čerpat rodičovský příspěvek maximálně ve výši 13 tisíc korun měsíčně (tento limit platí od července 2022, předtím byl na úrovni 10 tisíc korun). U vícerčat se měsíční maximum zvyšuje na celkem 19,5 tisíce korun. Rodičovskou tak mohou vyčerpat nejdříve za 23 měsíců.

Na začátku roku 2023 se rodičovský příspěvek nezvýší, přestože o tom vláda původně uvažovala. Ve hře je naopak jeho zkrácení a snížení, případné změny se však roku 2023 už nedotknou. 

Kdo má nárok na rodičovský příspěvek?

Rodičovský příspěvek vyplatí stát všem, neohlíží se přitom na předchozí zaměstnání nebo výši výdělků. Podmínkou je trvalý pobyt rodiče i dítěte v Česku.

Čerpání dávky obvykle navazuje na výplatu peněžité pomoci v mateřství. Záleží ale, jestli rodič splní podmínky pro její přiklepnutí. Souhrn pravidel najdete v článku:

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství rozhoduje také o rychlosti čerpání rodičovského příspěvku. Celkovou sumu 300 tisíc korun (450 tisíc korun pro vícerčata) si nemůžete vybrat najednou. Úřad práce ji vyplácí postupně, v pravidelných měsíčních dávkách.

Výši měsíčního příspěvku (a tedy i rychlost čerpání) je sice možné volit a vždycky po třech měsících znovu měnit – ne ale úplně libovolně, vždy jsou stanovené mantinely. Jestliže rodič dosáhl na peněžitou pomoc v mateřství, odpovídá jedna dávka rodičovského příspěvku maximálně měsíční mateřské.

Jednoduše řečeno: když matce dítěte vznikne nárok na mateřskou 17 280 korun měsíčně (odpovídá hrubé mzdě pětadvacet tisíc korun), bude stejný strop platit i pro rodičovský příspěvek. Nejrychleji tak tato maminka rodičovský příspěvek vyčerpá za 18 měsíců. U vícerčat se nárok z mateřské násobí koeficientem 1,5.

Obecně pak můžou rodiče vybrat rodičovský příspěvek nejdřív za sedm měsíců, maximální měsíční dávka u příspěvku za jedno dítě v roce 2023 dělá 49 440 korun. U vícerčat to je 74 160 korun.

Dávku lze čerpat i pomalejším tempem, maximálně však do čtyř let věku dítěte. Konkrétně nanejvýš 43 měsíců – měsíční dávka pak dělá 6977 korun v případě jednoho dítěte, u vícerčat to je 10 465 korun.

Kalkulačka — rodičovský příspěvek

měsíců

Další kalkulačky

Jaký je limit rodičovského příspěvku, když nemám nárok na mateřskou?

Výjimka platí pro rodiče, kteří pobírali mateřskou nižší než 13 tisíc korun nebo mateřskou nepobírali vůbec a ani jejich partner nemá příjmy tak vysoké, aby mohli získat vyšší rodičovskou.

V jejich případě je měsíční příspěvek zastropován 13 tisíci korunami u jednoho dítěte a 19,5 tisíci korun u vícerčat. Rodičovskou tak budou pobírat nejméně 23 měsíců.

Komu nárok na peněžitou pomoc v mateřství nevznikne, začne rodičovský příspěvek čerpat hned po narození dítěte.

Když matka nepobírala mateřskou, může rodina o vyšší rodičovskou žádat ještě na základě příjmů otce, pokud je má v dostatečné výši.

Dostanu zbytek rodičovského příspěvku při narození dalšího dítěte?

Od 28. července 2021 jsou vylepšená pravidla pro rodiny, kterým se v průběhu čerpání rodičovského příspěvku narodí další dítě. Už nepřijdou o nevyčerpané peníze na předchozí dítě a stát jim nevyčerpané peníze vyplatí. Částku odpovídající nevyčerpanému příspěvku na předchozí dítě dostanou v měsíci následujícím po měsíci, ve kterém se narodilo další dítě.

Na nové dítě zároveň začnou čerpat nový rodičovský příspěvek v celém rozsahu, tedy opět 300 tisíc u jednoho narozeného dítěte nebo 450 tisíc u vícerčat.

Investovat a šetřit!

Jasně, dobře si vychovat hodně šikovných dětí. Pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem. A zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit. Nachystat se na stáří. 

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Poslanci změnu odhlasovali s vírou, že výplata nevyčerpaného zbytku rodičovského příspěvku podpoří porodnost v Česku.

Rodičovskému příspěvku na další dítě může případně znovu předcházet peněžitá pomoc v mateřství. Záleží, zda na ni matka měla nárok se starším dítětem a splňuje následující podmínky: na mateřskou nastoupí nejdéle do čtyř let věku staršího dítěte a pracovní poměr, na jehož základě jí dříve nárok na mateřskou vznikl, stále trvá.

Na nedoplatek rodičovského příspěvku i podle nových pravidel dál nedosáhnou domácnosti, kde ani jeden z rodičů nevydělává (nesplňuje podmínku denního vyměřovacího základu) a nemá tedy nárok na peněžitou pomoc v mateřství. O diskriminaci podle poslanců nejde, protože tyto domácnosti celkově dostávají ze státního rozpočtu víc peněz než ekonomicky aktivní rodiny.

Jaký je limit pro jesle při čerpání rodičovského příspěvku?

Při pobírání rodičovského příspěvku můžete pracovat a můžete při tom využívat i služeb jeslí nebo školek; případně vám dítě po dobu, kdy vyděláváte, může pohlídat jiná zletilá osoba.

Děti do dvou let mohou při pobírání rodičovského příspěvku být v jeslích, školce nebo v obdobném školském zařízení 92 hodin měsíčně, aniž by rodiny přišly o rodičovský příspěvek. Dříve (před rokem 2020) byl limit poloviční. Pro starší děti žádný limit není.

Od začátku roku 2020 se také rodičovský příspěvek započítává do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výši příjmů závisí. Konkrétně se to týká porodného.

Skončila také povinnost dokládat na úřad práce, kde se rodičovský příspěvek vyřizuje, příjem obou rodičů. Nově je na rodičích, který z nich příjem doloží.

Zmiňme také pravidlo, které bude zajímat lidi, kteří se s malým dítětem vrací do Česka ze zahraničí. Jestliže rodič čerpal na nejmladší dítě v rodině dávku obdobnou rodičovskému příspěvku v jiném státě, odečte se z celkové částky rodičovského příspěvku (300 tisíc při jednom dítěti, respektive 450 tisíc u vícerčat) částka vyplacená na totéž dítě jiným státem.

Jak žádat o rodičovský příspěvek?

Rodičovský příspěvek vyplácí Úřad práce ČR. Tam se o příspěvek i žádá, od srpna 2022 to jde i online. Aby rodičovský příspěvek plynule navázal na mateřskou, která v případě jednoho dítěte obvykle končí v šestém měsíci po porodu a u vícerčat v osmém, vyplatí se o něj požádat včas. Nejlépe tak tři nebo čtyři měsíce po porodu.

Můžete to ale udělat i později. O dávku lze žádat až tři měsíce zpětně. Kdo nárok na mateřskou neměl, může žádat o rodičovský příspěvek hned, jak se dítě narodí.

Jestliže jste pobírali mateřskou, budete potřebovat k žádosti o rodičovský příspěvek i potvrzení od sociálky, která mateřskou vyplácí.

Naučte se penízeZdroj: peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services