Změna v rodičovském příspěvku je tu. O zbytek už nepřijdete

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 27. 7. 2021 | 27 komentářů
Od 28. července začíná fungovat dlouho očekávané vylepšení pravidel. Komu se narodí další dítě ještě před dočerpáním rodičovského příspěvku, nepřijde o zbytek peněz.
Změna v rodičovském příspěvku je tu. O zbytek už nepřijdete

Zdroj: Shutterstock

Při narození dalšího dítěte dostanou rodiče jednorázově zbývající částku rodičovského příspěvku na předchozí dítě, pokud ji předtím nestihli vyčerpat.

Vylepšení přináší novela zákona o státní sociální podpoře, která dnes vyšla ve Sbírce zákonů. Změna začne být účinná den poté, tedy od 28. července. 

Podle dřívějších pravidel nevyčerpaný zbytek rodičovského příspěvku propadl, protože ho lze čerpat vždycky jenom na nejmladší dítě v rodině. O peníze tak přicházeli hlavně rodiče, kterým se další potomek narodil dříve, než původně plánovali, nebo kteří si nemohli či nestihli nastavit vyšší měsíční částku pro čerpání.

Nárok na doplatek získají i rodiny, které začaly brát rodičovský příspěvek na předchozí dítě dříve a ještě před jeho dočerpáním se jim (od 28. července 2021) narodí další dítě. Se zpětným doplatkem rodinám, které o zbytek příspěvku přišly při narození dalšího dítěte před začátkem účinnosti novely (do 27. července), se nepočítá.

Poslanecká sněmovna poprvé podpořila novelu už 23. dubna, jenže do Senátu ji poslala až 15. května. Senátoři pak sice 9. června všechny hlavní body podpořili, přesto novelu vrátili poslancům kvůli opravě chyb. Bohužel při tom upravili také její účinnost: místo pevně stanoveného 1. července má začít „dnem následujícím po dni vyhlášení“ – tedy den po zveřejnění ve Sbírce zákonů. Na červencovém datu netrvala ani ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová – pohlídala si ho jenom u přídavků na děti, ne u rodičovského příspěvku.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Podmínkou je, že aspoň jeden z rodičů pracuje (zaměstnanec, OSVČ nebo dohodář platící pojistné).

Jednorázový doplatek rodičovského příspěvku

„Rodič, kterému zanikl nárok na rodičovský příspěvek z důvodu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině, nebo z důvodu vzniku nároku na peněžitou pomoc v mateřství na další nejmladší dítě v rodině, má nárok na jednorázovou výplatu částky, která nebyla vyčerpána z celkové částky rodičovského příspěvku na dítě, které přestalo být nejmladším dítětem v rodině. Podmínkou je, že alespoň jednomu z rodičů lze k datu narození dalšího nejmladšího dítěte v rodině stanovit denní vyměřovací základ nebo že je některý z rodičů k tomuto datu osobou, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu samostatně výdělečně činnou,“ píše se ve schválené novele.

„Jednorázová výplata částky se rodiči vyplatí po narození dítěte, které se stalo nejmladším dítětem v rodině, a to v kalendářním měsíci, který následuje po kalendářním měsíci, v kterém rodič ohledně narození nejmladšího dítěte v rodině splnil ohlašovací povinnost podle § 61 odst. 1,“ dodává novela.

Zjednodušeně řečeno: na zbytek příspěvku dál nedosáhnou domácnosti, kde ani jeden z rodičů nevydělává (nesplňuje podmínku denního vyměřovacího základu) a nemá tedy nárok na peněžitou pomoc v mateřství. O diskriminaci podle poslanců nejde, protože tyto domácnosti celkově dostávají ze státního rozpočtu víc peněz než ekonomicky aktivní rodiny. Koneckonců tato změna je součástí novely, jejímž hlavním bodem je zvýšení přídavků na dítě – tedy dávky pro nejchudší rodiny.

Rozhodující je termín porodu, potvrzuje i mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Na doplatek dosáhnete, když se dítě narodí 28. července nebo kdykoliv poté. Z citovaného paragrafu to není úplně jasné, ale přísnější výklad (podle data předčasného ukončení rodičovského příspěvku) prý nehrozí.

Komu tedy předčasně skončil rodičovský příspěvek před 28. červencem kvůli tomu, že osm až šest týdnů před plánovaným porodem začal brát peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou), nemusí mít obavy. „Pokud byla částka nedočerpaná z důvodu vzniku nároku na peněžitou pomoc v mateřství šest či osm týdnů před porodem, a dítě se narodí 28. července 2021 či později, a ke dni narození jsou splněny podmínky dané zákonem, pak nárok na doplatek vznikne,“ ujišťuje mluvčí.

Jak to chodí

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský příspěvek vyplatí stát bez ohledu na předchozí zaměstnání nebo výši výdělků. Jeho čerpání obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Projděte si pravidla.

Rodičovský příspěvek 2021. Kolik dostanete a jak žádat

Konec diskriminace

„Podle dosavadní praxe rodiny přizpůsobují narození dalších dětí možnosti úplného vyčerpání rodičovského příspěvku. V důsledku toho dochází k oddalování doby narození dalších dětí, zvyšování věku rodičů a zvětšování věkových rozdílů mezi sourozenci,“ říká poslanec Aleš Juchelka (ANO), který vylepšení pravidel prosazoval už od roku 2018. Přestože ho podporovali i někteří poslanci pirátů, lidovců, TOP 09, ČSSD, ODS či komunistů, většina sněmovny nepovažovala Juchelkův návrh za prioritu a dostala se k němu až letos – v rámci schvalování novely zákona o státní sociální podpoře, týkající se hlavně zvýšení přídavků na dítě.

Poslanci věří, že výplata nevyčerpaného zbytku rodičovského příspěvku podpoří porodnost v Česku. „Dosavadní stav je mimo jiné diskriminační vůči rodinám, ve kterých se další dítě nenarodí v termínu podle učiněné rozvahy. Narození dítěte nelze plánovat s jistotou,“ zdůrazňuje Juchelka.

Jen za rok 2020 nevyčerpalo celý rodičovský příspěvek zhruba 12 tisíc rodin, které v průměru přišly o 80 tisíc korun. V roce 2019 šlo o víc než šest tisíc rodin s průměrnou částkou 54 tisíc korun. A například v roce 2017 nedočerpalo příspěvek devět tisíc rodin, v průměru přišly o skoro 65 tisíc korun.

„Vzhledem k tomu, že celková nevyplacená částka rodičovského příspěvku – 582 milionů korun – v roce 2017 představovala 2,5 procenta z celkového objemu prostředků určených na výplatu rodičovských příspěvků v tomto roce, nemá změna zásadní dopad na státní rozpočet. Její dlouhodobé společenské a ekonomické přínosy, vyplývající ze zlepšení demografických parametrů české společnosti, tyto náklady vykompenzují,“ napsal Juchelka ke svému návrhu už před třemi lety.

Bývalý televizní moderátor – zřejmě nejznámější je z pořadu Medúza – v roce 2018 také prosazoval, aby se mateřská a rodičovská dovolená přejmenovaly na mateřskou a rodičovskou péči. Pro rodiče totiž nejde o žádný bezpracný odpočinek, zdůrazňoval. S tímto návrhem však neuspěl ani tentokrát.

Na ostatních pravidlech rodičovského příspěvku tato novela nic nemění. Od roku 2020 dosahuje příspěvek na jedno dítě celkem 300 tisíc korun (do konce roku 2019 to bylo 220 tisíc). Příspěvek lze brát do čtyř let věku dítěte. Nejčastější je čerpání do tří let věku dítěte, kdy příspěvek dosahuje zhruba 9700 korun měsíčně.

Výši měsíčního čerpání (a tedy i rychlost čerpání) je sice možné volit a vždycky po třech měsících znovu měnit – jenže ne úplně libovolně, vždy jsou stanovené mantinely. Jestliže rodič dosáhl na peněžitou pomoc v mateřství, odpovídá jedna dávka rodičovského příspěvku maximálně měsíční mateřské. Jednoduše řečeno: když matce dítěte vznikne nárok na mateřskou 17 280 korun měsíčně (odpovídá hrubé mzdě pětadvacet tisíc korun), bude stejný strop platit i pro rodičovský příspěvek. Nejrychleji tak tato maminka rodičovský příspěvek vyčerpá za 18 měsíců.

Obecně pak můžou rodiče vybrat rodičovský příspěvek nejdřív za sedm měsíců, maximální měsíční dávka u příspěvku za jedno dítě v roce 2021 dělá 43 470 korun.

Výjimka platí pro rodiče, kteří předtím nedosáhli na peněžitou pomoc v mateřství nebo měli malé příjmy (typicky podnikatelky, studentky či nezaměstnané). Ti mohou čerpat rodičovský příspěvek maximálně ve výši 10 tisíc korun měsíčně. Rodičovskou tak mohou vyčerpat nejdříve za 30 měsíců, tedy za dva a půl roku.

Rodičovský příspěvek 2021

měsíců

Další kalkulačky

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 7. 2021 20:08, Kristýna Suchánek

Skvělé, to se Vám povedlo. Nevím, proč vláda slibovala od 1.7. Dali jste naději rodinám a pak ji vzali, protože nejste schopni dodržet slovo, sejít se a ohlídat si termíny! My přišli o 125tisíc. Stačilo aby si miminko vybralo jiný datum narození (seklo se o 13dní).
Nevzali jste to nám rodičům, ale našim dětem!

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 7. 2021 9:52, Jana

Tohle je fakt hnus, snacha má dvě děti, prvnímu 7.7.byl rok a druhý se na rodil 9.7.2021...tím pádem přišla díky vládě o velkou část příspěvků... Hnus

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dosáhnete teď na dětské přídavky? Nová kalkulačka

23. 7. 2021 | Petr Kučera | 18 komentářů

Dosáhnete teď na dětské přídavky? Nová kalkulačka

Přídavky na dítě se od července zvyšují a dosáhne na ně víc rodin než dřív. Spočítejte si, co to v praxi znamená.

Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

13. 7. 2021 | Petr Kučera | 9 komentářů

Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

Rodinám s alespoň dvěma dětmi zůstane víc peněz než doteď. Daňové zvýhodnění stoupne, a to i zpětně od letošního ledna. Změny definitivně prošly.

Přídavky na dítě stoupnou a dosáhne na ně víc rodin

13. 7. 2021 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 1 komentář

Přídavky na dítě stoupnou a dosáhne na ně víc rodin

Zvýšení přídavků od července definitivně prošlo. Výraznější než dosud má být i zvýhodnění pro rodiče, kteří si vydělávají.

Náhradní výživné startuje. Kdo na něj dosáhne a na kolik?

30. 6. 2021 | Veronika Hejná | 9 komentářů

Náhradní výživné startuje. Kdo na něj dosáhne a na kolik?

Od července 2021 lze žádat o náhradní výživné – dříve zvané též zálohované. Zjednodušeně řečeno: Místo neplatiče pošle alimenty stát. V praxi to bude složitější. Tady jsou odpovědi... celý článek

České dráhy mají novou slevu pro rodiny

1. 6. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

České dráhy mají novou slevu pro rodiny

České dráhy letos vedle tradiční Jízdenky na léto přicházejí i s rozšířením slevy pro rodiny nebo jiné skupiny s dětmi. 

Partners Financial Services