Šikovná rada: mezi mateřskou a rodičovskou si vezměte normální dovolenou

Za absenci v práci kvůli mateřské dovolené se dovolená nekrátí, kvůli rodičovské už ale ano. Pokud vám zbyla řádná dovolená, je tedy finančně výhodné vybrat si ji před nástupem na rodičovskou.
Šikovná rada: mezi mateřskou a rodičovskou si vezměte normální dovolenou

Většina maminek si myslí, že z mateřské dovolené se prostě plynule přechází na dovolenou rodičovskou a jinak to ani být nemůže. Nejenomže je to omyl, je to navíc omyl, který stojí peníze. Pokud čerstvé matka nevyčerpala před nástupem na mateřskou v práci všecku řádnou dovolenou, vyplatí se jí, když si ji vybere právě mezi mateřskou a rodičovskou.

Nejdřív ale stručná rekapitulace pojmů.

Mateřská a rodičovská: co je co

Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, případně – pokud se narodí dvě nebo víc dětí – 37 týdnů. Nastupuje se na ni zpravidla šest týdnů před očekávaným datem porodu, může to ale být i dřív – nejčasnější termín je začátek osmého týdne před dnem, ke kterému lékaři porod očekávají. Pokud maminka vyčerpá před porodem míň než šest týdnů mateřské dovolené, jsou dvě možnosti: buď si ji po porodu dočerpá do plné výše, tedy do 28, případně 37 týdnů, nebo ji čeká jen 22, případně 31 týdnů, jako kdyby si před porodem vybrala celých šest neděl. Záleží to na tom, z jakého důvodu její mateřská před porodem trvala méně než šest týdnů: pokud to bylo proto, že dítě přišlo na svět dřív, než čekali lékaři, má maminka nárok na plnou mateřskou, pokud to bylo z jiných příčin, mateřská se zkracuje.

O rodičovskou dovolenou si může matka dítěte v práci říct kdykoli po skončení mateřské. Její délku si určuje sama, horní limit jsou třetí narozeniny dítěte.

Na rodičovskou dovolenou můžou jít i muži. Kdykoli od narození dítěte do jeho třetích narozenin. Neexistuje ale žádná otcovská dovolená. Letos zavedená otcovská není dovolená, ale jen peněžitá dávka vyplácená z nemocenského pojištění. Volno si k ní tatínek bere jako rodičovskou dovolenou nebo třeba jako neplacené volno.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Mateřská a rodičovská a dovolená

Když jste na mateřské nebo rodičovské, zůstáváte pořád zaměstnankyní nebo zaměstnancem. A jakožto zaměstnanci máte v každém roce nárok na řádnou dovolenou neboli slovy zákoníku „dovolenou na zotavenou“. „Pro účely dovolené“ se ale mateřská a rodičovská počítají jinak. Mateřská se bere jako výkon práce. Stejně tak se bere část rodičovské otce. Zákon tu část definuje jako dobu „po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou“. My bychom si to asi dovolili zjednodušit na „ty dny, kdy by byl na mateřské, kdyby nebyl táta, ale máma“. Zato rodičovská maminek a zbytek rodičovské tatínků se pro účely dovolené jako výkon práce neposuzují. Je to absence, kvůli které se může krátit dovolená za kalendářní rok. Když budete chybět delší dobu:

Je proto výhodné si bezprostředně po skončení mateřské (nebo u pánů té části rodičovské, která by byla mateřskou, kdyby byli bývali rodili oni) vybrat dovolenou a nechat si za ni vyplácet náhradu mzdy. Zaměstnavatel v takovém případě nemůže jejich žádosti nevyhovět. Výhoda je v tom, že rodiče tak nepřicházejí o tu část dovolené (a o příslušné náhrady mzdy), kterou by jim jinak zaměstnavatel krátil po stu a více pracovních dnech zameškaných v daném roce čerpáním rodičovské dovolené. Připomeňme, že zaměstnavatel krátí dovolenou za prvních sto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.

Dovolenou, kterou si ale vyčerpáte před nástupem na rodičovskou dovolenou, vám už kvůli budoucím absencím nikdo zkrátit nemůže.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 6. 2018 12:51, Ivana

Dobrý den takže pokud to dobře chápu marodím asi od 4.mesice těhotenství 6tydnu před porodem nastoupim na mateřskou a po jeji zkonceni mám požádat zaměstnavatele o vyplacení nevyčerpané dovolené?a jak budu čerpat dovolenou tak soucastne už budu brát rodičovskou?děkuji za upřesnění Doleželová

+244
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2019 10:02, Petra

V lonskem roce mi byla proplacena dovolena nezi materskou a rodicovskou,mohu ocekavat vyrovnani dane ,jestli ano,kolik to bude cinit,dekuji za odpoved

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services