Rodičovský příspěvek 2018. Pravidla, změny, kalkulačky

Příjemné novinky v pravidlech rodičovského příspěvku: Můžete víc přizpůsobit výši měsíčního příspěvku (a rychlost vyplácení). Tu možnost nově mají i ti, kteří si dřív vybírat nemohli. Rodiče vícerčat dostanou víc. Změny platí i pro ty, kteří už příspěvek dostávají.
Rodičovský příspěvek 2018. Pravidla, změny, kalkulačky

Ve včerejším článku jsme se věnovali pravidlům mateřské v roce 2018:

Dnes přejdeme o pár týdnů dál, k rodičovskému příspěvku. Stejně jako u článku o peněžité pomoci v mateřství platí, že matkám a otcům samostatně výdělečně činným a jejich mateřské a rodičovské je věnovaný samostatný článek:

Po vyčerpání peněžité pomoci v mateřství – pokud na ni rodiče měli nárok – přichází na řadu rodičovský příspěvek. Kdo nesplní podmínky pro přiznání mateřské, čerpá rodičovský příspěvek hned po porodu. Celková suma rodičovského příspěvku dělá 220 tisíc korun na jedno dítě, rodiče dvojčat a vícerčat mají od letoška nárok celkem na 330 tisíc korun. Rodičovský příspěvek se nevyplácí najednou – čerpá se postupně, maximálně do čtyř let věku dítěte.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Čerpání rodičovského příspěvku se řídí několika pravidly, roli přitom hraje, jestli alespoň jednomu z rodičů vznikl nárok na mateřskou. Pokud ano, nejvyšší možná měsíční částka rodičovského příspěvku – rychlost, jakou rodiče vyčerpají 220 (330) tisíc korun, a tedy i měsíčně vyplácený rodičovský příspěvek, se dají měnit – odpovídá měsíční mateřské. Porovná se přitom, který z rodičů by měl nárok na vyšší mateřskou. I když tedy třeba byla mateřská vyplácená z nemocenského pojištění maminky, pokud má otec dítěte příjmy vyšší, je měsíční strop rodičovského příspěvku rovný mateřské, jaká by se spočítala z jeho příjmu. Nejvyšší možná měsíčně vyplácená částka rodičovského příspěvku může letos být 36 750 korun.

Pro rodiče, kteří se neúčastnili nemocenského pojištění, a nárok na mateřskou jim tedy žádnému nevznikl, platí strop 7600 korun (pro rodiče vícerčat 11 400 korun). Doba čerpání příspěvku pak bude dělat minimálně 29 měsíců, je ale možné klidně zvolnit: obecně platí, že rodičovská se dá čerpat do čtyř let věku příslušného dítěte.

Výši měsíčního příspěvku je možné měnit jednou za čtvrt roku.

Rodičovský příspěvek 2018

měsíců

Další kalkulačky

Pokud už máte rodičovský příspěvek „rozčerpaný“ a chcete si pohrát s jeho výškou nebo víte, že ho třeba kvůli dalšímu budoucímu mateřství budete moct brát jen dalších devět měsíců, takže bude potřeba vybrat co nejrychleji co nejvíc, vyzkoušejte tuhle kalkulačku:

Změny 2018

Do konce minulého roku měla výplata rodičovského příspěvku trochu jiná pravidla. Rodiče bez nároku na mateřskou mohli čerpat částku 7600 korun měsíčně pouze prvních devět měsíců, potom jim až do čtyř let věku dítěte náležela částka 3800 korun měsíčně. I pro rodiče s nárokem na mateřskou ale platil limit – 11 500 korun měsíčně. Novela zákona tato pravidla škrtla a rodiče si můžou na OSSZ požádat o změnu čerpání podle nových not, nemusí přitom teď prvně brát ohled na to, kdy měnili rychlost čerpání naposledy – i kdyby to bývalo bylo v prosinci, zažádat si můžou už teď.

Sto tisíc navrch pro rodiny s vícerčaty

Kromě novinek v rychlosti čerpání rodičovského příspěvku přinesla novela zákona o státní sociální podpoře také změnu pro rodiče vícerčat. Celková suma příspěvku se pro ně zvyšuje na 330 tisíc korun. Novinku můžou využít i rodiče, kteří už rodičovský příspěvek čerpají a dokonce i ten, kdo už 220 tisíc od státu vybral. V takovém případě si rodiče můžou o rodičovský příspěvek znovu požádat a dočerpávat zbývajících 110 tisíc korun, respektive tolik, kolik stihnou vyčerpat do čtvrtého roku sourozenců. 

Rodičům vícerčat se zvedne také strop měsíční dávky – konkrétně na 1,5násobek částek platných pro rodiče s jedním dítětem. Pokud tedy půjde o rodiče, kterým nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, měsíčně budou moct pobírat maximálně 11 400 korun měsíčně.

Pěstouni bez příspěvku

O rodičovský příspěvek od letoška přicházejí pěstouni na přechodnou dobu. Zároveň se ale nebude přihlížet k částkám, které pěstouni na přechodnou dobu před lednem 2018 načerpali. Rodiny, jejichž dítě (mladší čtyř let) dřív bylo v pěstounské péči na přechodnou dobu, tak budou moct zažádat o navýšení celkové částky rodičovského příspěvku. „Pokud už taková rodina rodičovský příspěvek pobírá, musí se informovat na úřadu práce o aktuální změněné výši celkové částky a případně si upravit výši čerpání rodičovského příspěvku. Pokud rodiny s dětmi, které byly dříve v pěstounské péči na přechodnou dobu, již rodičovský příspěvek podle původní úpravy dočerpaly a dítěti nejsou čtyři roky, mohou příspěvek dočerpat, ale musí podat novou žádost,“ vysvětluje Ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Souběh rodičovské a mateřské

V praxi samozřejmě může nastat situace, kdy je další potomek na cestě už během rodičovské dovolené. Pokud matce při předešlém těhotenství vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, může ji čerpat i na další dítě. Podmínkou je, že na mateřskou nastoupí nejdéle do čtyř let věku staršího dítěte a zároveň za předpokladu, že stále trvá pracovní poměr, na jehož základě jí vznikl nárok na předcházející mateřskou (pro OSVČ je to zase trochu jinak – a zase odkazujeme na text, který na Peníze.cz vyjde během krátké doby). Peněžitá pomoc v mateřství se vypočítá stejně jako u předešlého dítěte.

Pokud matka výše uvedené nesplňuje, ihned po narození dítěte čerpá rodičovský příspěvek – opět 220 tisíc korun – na nejmladší dítě (330 tisíc na vícerčata). Zároveň se zastaví čerpání rodičovského příspěvku na starší dítě, bez ohledu na to, jestli už byla vyplacena celá suma. Platí totiž, že rodičovský příspěvek lze pobírat vždy pouze na nejmladší dítě v rodině.

S propočtem ideální varianty čerpání pomůže naše kalkulačka. Spočítá za vás, po jakých částkách vybrat rodičovský příspěvek co nejrychleji, i jak ho optimálně rozložit do určitého období, třeba do narození dalšího potomka.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services