Letošní výsledky nového penzijka? Převážně červená čísla

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 28. 5. 2018 | 4 komentáře
Fondům doplňkového penzijního spoření se letos nedaří, zájem klientů o nové penzijko ale přesto roste. Připravili jsme pro vás podrobné srovnání celého trhu.
Letošní výsledky nového penzijka? Převážně červená čísla

Když jsme nedávno hodnotili loňské výsledky penzijního připojištění, museli jsme konstatovat, že klientům přinesly jen bídné zhodnocení, po započtení inflace vlastně výrazně záporné. Dobré zprávy právě teď nemáme ani pro ty, kteří mají nové penzijko, doplňkové penzijní spoření. V prvních čtyřech měsících letošního roku se fondům nového penzijka nedařilo. Z celkového počtu osmadvaceti fondů skončily v plusu pouhé dva. Zbytek je letos zatím v červených číslech. Velké drama to ale není.

Akcie šly dolů

„U konzervativních strategií to nevypadá na pozitivní obrat. Jsou závislé na vývoji úrokových sazeb, které jsou stále extrémně nízké a ceny dluhopisů klesají,“ vysvětluje neutěšené výsledky penzijních fondů tisková mluvčí NN Penzijní společnosti Ester Fleischerová.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Nedaří si ale ani dynamickým strategiím, ve kterých hrají prim akcie. „Minulý rok byl naprosto výjimečný, akciový trh byl charakteristický rekordně nízkou volatilitou. Pohyb akcií o jedno a víc procent byl vzácný. To je abnormální vývoj. Velice těžko se hledá nějaké srovnání, museli bychom jít desítky let do historie. Každopádně od začátku roku 2018 se akciím opět vrátila přirozená volatilita, bohužel pro klienty se to zatím projevilo poklesem akciových trhů,“ připomíná investiční analytik Partners Martin Tománek.

Kolísání hodnoty fondů je běžná záležitost a klienti doplňkového penzijního spoření si musí zvyknout, že může jít i dolů. Nic to ale nemění na tom, že psychologicky je v době takřka dvouprocentní inflace nulové nebo dokonce minusové zhodnocení rozhodně nepříjemné.

Zájem roste

Zástupci penzijních společností přesto hlásí, že se doplňkové penzijní spoření začíná rozjíždět a zájem klientů o něj výrazně roste. K 31. březnu si do nového penzijka odkládalo peníze na penzi 827 568 lidí, což je oproti začátku roku takřka devítiprocentní nárůst. „První kvartál roku 2018 byl rekordní. Ještě nikdy jsme u doplňkového penzijního spoření nezaznamenali takový zájem. Nově si penzijko sjednalo přes 64 tisíc lidí. Stoupající poptávku vidíme i u dětského spoření. Dobrá ekonomická situace domácností podporuje zájem lidí o zajištění na stáří,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

Z výsledků fondů doplňkového penzijního spoření

ZAJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ: PORADNA

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Poradna zajištění na stáří

Komu se zelení?

V našich předchozích srovnáních výsledků doplňkového penzijního spoření vždy vynikaly fondy s dynamickou investiční strategií. Kvůli poklesu akcií jsou na tom ale tentokrát stejně jako zbytek trhu. Za první čtyři měsíce letošního roku jsou v plusu jen dluhopisový účastnický fond Conseq penzijní společnosti (zhodnocení 0,3 procenta) a dynamický účastnický fond Allianz penzijní společnosti (0,29 procenta). Zbylých šestadvacet účastnických fondů je zatím v minusu – v drtivé většině případů ale ne horším než jednoprocentním.

Z dlouhodobého hlediska účastnickým fondům suverénně kraluje globální akciový fond Conseq penzijní společnosti, který za pět let existence zhodnotil prostředky klientů o víc než šedesát procent. Druhý je v celkovém pořadí dynamický fond ČSOB penzijní společnosti (zhodnocení 23,16 %) a třetí dynamický fond České spořitelny – penzijní společnosti (zhodnocení 23,1 procenta).

827 tisíc klientů doplňkového penzijního spoření mělo na konci prvního kvartálu letošního roku v účastnických fondech zainvestováno zhruba 33,3 miliardy korun. Nutno dodat, že většinu v konzervativních strategiích, které dlouhodobě moc nevydělávají.

V transformovaných fondech původního penzijního připojištění, do kterých už nejde vstupovat, spořilo na konci března přibližně 3,6 milionu účastníků. Ti si zatím na svůj penzijní účet nastřádali 387,6 miliardy korun.

Výsledky účastnických fondů

Allianz PS
Generali penzijní společnost
Česká spořitelna PS
UNIQA PS
ČSOB PS
NN PS
KB PS
Conseq PS

Počet klientů penzijní společnosti: 82 399

poplatek
za správu (%)
poplatek
za zhodnocení (%)
zhodnocení
poslední rok (%)
zhodnocení
poslední 3 roky (%)
zhodnocení
od založení (%)
Účastnický povinný konzervativní fondmax 0,4 %max. 10 %6,9810,6716,91
Vyvážený účastnický fondmax. 0,8 %max. 15 %13,8911,3335,07
Dynamický účastnický fondmax. 1,0 %max. 15 %20,8618,4164,63

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Pětina Čechů si nemůže šetřit na důchod. Nemáme na to, říkají

6. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Pětina Čechů si nemůže šetřit na důchod. Nemáme na to, říkají

Dvě třetiny obyvatel Česka (66,7 %) si pravidelně odkládají část peněz na dobu, kdy už nebudou pracovat – tedy aby si mohly zpříjemnit důchod. Ukázal to internetový průzkum, který na... celý článek

Partners Financial Services