Výpověď. O kolik těhotenství, mateřská a rodičovská oddálí konec pracovního poměru?

Ochranná lhůta zachrání výdělek do porodu, případně pomůže k nároku na mateřskou
Výpověď. O kolik těhotenství, mateřská a rodičovská oddálí konec pracovního poměru?

V nedávném článku jsme na Peníze.cz psali o tom, že těhotné ženy a rodiče na mateřské nebo rodičovské jsou chráněný druh. Že jim zaměstnavatel nemůže dát výpověď skoro ze žádného z uznávaných výpovědních důvodů:

Těhotenství, mateřská a rodičovská dovolená jsou zkrátka ochrannou dobou, ve které zaměstnance nejde jen tak vyhodit. Co když je ale pořadí obrácené: člověk nejprve dostane výpověď a pak ve výpovědní lhůtě nastoupí na mateřskou nebo rodičovskou, případně se u zaměstnankyně prokáže těhotenství? Ochranná doba zafunguje i tady: jakmile začne běžet, přestane se počítat výpovědní doba a nabíhat zase začne až po skončení doby ochranné. Samozřejmě pokud zaměstnanec zaměstnavateli neřekne, že na prodlužování pracovního poměru netrvá.

Umění načasování. Příklad z praxe

Jitka dostala 11. května výpověď pro nadbytečnost, pracovní poměr měl skončit uplynutím dvouměsíční výpovědní doby, která standardně začíná běžet k prvnímu následujícího měsíce. Výpovědní doba tedy měla být od 1. června 2018 do 31. července. Jitka ale ve výpovědní době otěhotněla, doktor za počátek těhotenství označil 10. červen. Právě teď je Jitka v práci a čte si na internetu tenhle článek. Její pracovní poměr 31. července neskončil, trvá doteď a bude trvat, až nastoupí na mateřskou, a potom celou rodičovskou. Pak se Jitka vrátí do práce a pobude v ní ještě 52 dní, což je zbytek výpovědní doby od 10. června do 31. července.

Kdyby ale doktor určil začátek těhotenství na den, kdy Jitka dostala výpověď, tedy 11. května, nebo na den dřívější, výpověď by byla úplně neplatná. Jitka už by ji dostala v ochranné době, kdy platí zákaz výpovědi, musela by být zrušena, a žádné prodloužení výpovědní doby by se ani nepočítalo.

Manuál nastávajícího rodiče

Proč odkládat nevyhnutelné

Proč by ale zaměstnanci nebo zaměstnankyně měli chtít v práci zůstávat? Inu, protože to nese jisté nezpochybnitelné výhody.

Jitka například dostává mzdu a nemusí si hledat práci. Jiný dobrý důvod potom je nárok na peněžitou podporu v mateřství a mateřskou dovolenou. Mohlo by se stát, že žena, která otěhotní chvilku po výpovědi, nenasbírá potřebných 270 dní nemocenského pojištění ve dvou letech před porodem. A nebude mít nárok na mateřskou. Nebo by později nedostala mateřskou na druhé dítě. A třetí dítě…

Rodičovství tedy může, když na to přijde, protáhnout výpověď na měsíce nebo celé roky. Tedy přesněji: ne rodičovství jako takové, samotný fakt, že máte děti a že o ně pečujete, ještě neznamená, že jste v práci chráněni – to platí jenom pro těhotné, pro maminky na mateřské a maminky a tatínky na rodičovské.

V zásadě tak může docházet k lehce absurdním situacím toho typu, že vyhozená zaměstnankyně se po šesti letech vrací do práce – na tři dny, než jí doběhne výpovědní lhůta.

O pravidlech návratu do práce po skončení mateřské a rodičovské a o tom, kdy vám zaměstnavatel musí držet právě vaši pracovní pozici a kdy jen místo odpovídající povaze práce dohodnuté v pracovní smlouvě, jsme psali v článku

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services